artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Hiába a koronavírus, Berettyóújfaluban még mindig hónapról hónapra emelkednek a házak átlagos négyzetméter árai. A járványidőszaknak is ellenálló növekvő tendencia, azonban egyelőre még nem volt elég ahhoz, hogy a berettyói átlagárak beérjék a szomszédos városokat. Hogy a település mennyivel van lemaradva tőlük, az most az Ingatlannet.hu elemzéséből kiderül.

Hova tartanak az árak? – Egyre csak feljebb

Az ingatlanpiaci árak sok éve tartó meredeken felfelé ívelő pályájának egy természetesen folyamat vetett véget a tavalyi év végén, később pedig a koronavírus késztette lassításra a gyors ütemben emelkedő árakat. Mindennek következtében az ország több pontján is elkezdtek ereszkedni az árak, viszont Berettyóújfaluban még nem akarnak olcsóbbak lenni a házak.

A berettyói házak idén nyáron megállás nélkül drágultak, júniusi 200 ezer Ft/m²-es átlagáruk augusztusra 220 ezer Ft/m²-re emelkedett. Ezzel az idei nyarat majdhogynem a valaha volt legmagasabb átlagárral zárták. Ennél drágábban már csak tavaly júniusban voltak drágábbak a házak Berettyóújfaluban, amikor egy négyzetmétert átlagosan 260 ezer forintért kínáltak eladásra.

Könnyen lehet, hogy az őszi-téli időszakban már árcsökkenéssel is találkozhatunk a településen, melyet a koronavírus második hulláma okozhat. Igaz, az első hullám sem gyűrte le az árak emelkedő tendenciáját Berettyóújfaluban, de azért a drágulást sikerül mérsékelnie. Tehát nem lehetetlen, hogy a berettyói házak átlagára is leessen, vagy éppen csak beálljon egy adott szintre és ott stagnáljon.

családi házak átlagárának változása berettyóújfaluban

Házak 20 millió forintért Hajdú-Bihar megyében

Annak megállapítására, hogy mekkora a vásárlóértéke 20 millió forintnak a megye egyes településein, az Ingatlannet.hu házakra vonatkozó augusztusi statisztikáját vettük alapul.

A vizsgált települések közül a megye székhelyén volt legdrágább – 360 ezer Ft/m² – a házak kínálati ára. Így Debrecenben 20 millió forint egy 55 m² alapterületű házra lenne elegendő. A 300 ezer Ft/m²-es átlagár közelében a hajdúszoboszlói házak jártak, ami azt jelenti, hogy itt a keretösszeg már egy 70 m²-es házat érne.

Berettyóújfaluhoz hasonlóan Hajdúböszörményben is átlag 220 ezer forintba került a házak négyzetmétere, melynek alapján 20 millió forintból egy 90 m²-es házra futná. Persze vannak olcsóbb települések is Berettyóújfalunál, mint például Püspökladány, ahol a családi házak átlagos négyzetméter ára a 100 ezer forintot se üti meg.

családi házak átlagára hajdú bihar megyében

A koronavírus erre sem volt hatással

Berettyóújfalu házainak árváltozásához hasonló képet mutat a napelemek iránt mutatkozó kereslet, ugyanis mindkét számadat növekedett a koronavírus ellenére. A járványidőszak talán még inkább elgondolkoztatta a lakosságot a rezsiköltségek csökkentésén, hiszen a napelemek mára már nemcsak a vállalatok körében elterjedtek, akár mi magunk is könnyedén beszerezhetjük őket otthonra. Az Optimum Solar Home System ügyvezetőjével készített interjúból arra is fény derült, hogy egy átlagos családi ház napelemes felszereltsége már 1 millió forintért megvalósítható, a megtérülési idő pedig 7-10 év közötti.

You have no rights to post comments