artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában hazai forrásból megújult a 47-es főút közel 5 kilométeres szakasza Berettyóújfaluban. A beruházás részleteit 2020. szeptember 9-én sajtótájékoztatón ismertette Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke, Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere és Szoták Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – Hajdú-Bihar megyei igazgatója. KÉPGALÉRIA

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő beszédében elmondta, az utóbbi évtizedek legnagyobb közútfejlesztése valósult meg körzetünkben, példaként említve a múlt héten átadott autópálya szakaszt. A 47-es főút megújítása két részletben történt. Először a Berettyó hídig, most pedig egy közel 5km-es szakaszt adhatnak át. További források rendelkezésre állása esetén, tovább folytatódhat a főút felújítása.

Megújult az 47 es főút szentmártoni szakasza 04 Megújult az 47 es főút szentmártoni szakasza 02

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke kiemelte: a térség útfelújítási munkálatai egyenletesen haladnak. Berettyóújfalu életében a legnagyobb öröm a M35-M4-es autópálya átadása, ugyanis ezzel jelentős gépjárműforgalom terelődik el a városról, ugyanakkor az országos és nemzetközi úthálózatba is bekapcsolódik a település. A most átadásra kerülő felújított 47-es útszakasz is hozzájárul ehhez és a biztonságosabb közlekedéshez. A két városrész összeköttetése is zavartalanabb a felújítás révén. Valamint hamarosan elérhetővé válnak az új fejlesztési stratégiák, amelyek további fejlesztéseket, beruházásokat tesznek lehetővé a térségben, így Berettyóújfaluban is.

Megújult az 47 es főút szentmártoni szakasza 07Megújult az 47 es főút szentmártoni szakasza 10

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere hangsúlyozta: a mai útátadás ékes példája annak, hogy egy önkormányzat, a Magyar Állam és a megyei önkormányzat együttműködéséből csak jó dolgok születhetnek. A városban élők és a közutat használók biztonságát is figyelembe kell venni, ugyanis nagy forgalmat bonyolít le a 47-es főút városon átkelő szakasza. Továbbá fontos, hogy a város elkerülő szakaszai is rendelkezésre álljanak a járműforgalom számára. A fejlesztések révén városunk és a környező települések az ország gazdasági vérkeringésébe is könnyebben be tudnak kapcsolódni, ebben az autópálya jelentős szerepet kap.

Megújult az 47 es főút szentmártoni szakasza 13Megújult az 47 es főút szentmártoni szakasza 14

Szoták Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – Hajdú-Bihar megyei igazgatója a beruházás részleteit ismertette: A főút érintett szakaszán a szakemberek két rétegben megerősítették a burkolatot, lokálisan, a szükséges helyeken pályaszerkezet cserét végeztek, átépítették a kiemelt szegélyeket és megújították az érintett autóbusz megállóhelyeket is. Kicserélték továbbá a víznyelő aknák rácsait, szükség szerint a csatorna fedlapokat, kitisztították és rendbehozták az árkokat, átereszeket, aknákat. A 36-os kilométerszelvényben gyalogos-átkelőhelyet hoztak létre középszigettel, a szakasz végén található hídon pedig kicserélték a kötő- és kopóréteget, a dilatációs elemet és elvégezték a korlátok, valamint a betonfelületek felületvédelmét. Megújult a szakasz forgalomtechnikai jelzésrendszere és új, tartós burkolati jeleket is festettek fel.

A felújítás két szakaszban valósult meg. Az első szakasz a 42-es körforgalomtól a Berettyó hídig terjed, ez a 3,2 km-es szakasz 2019-ben lett átadva. Itt került felújításra a híd is. Az idei évben pedig a 47-es főút berettyószentmártoni része újult meg 1,6 km-en, a munkálatokat összehangolva az önkormányzat által felújított kerékpárúttal.

You have no rights to post comments