artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A kormány a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Magyarországnak meg kell védenie saját biztonságát, meg kell akadályoznia azt, hogy a vírust külföldről be lehessen hurcolni - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  hangsúlyozta, Magyarország közös erőfeszítéssel megnyerte az első csatát a vírussal szemben, az életet sikerült május közepe óta több részletben újraindítani. "Hazánk ma egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából" - mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a világban azonban nem mindenhol ennyire sikeres a védekezés, ezért a járvány újra és újra több helyen fellángol.

"Akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust sikerül a határokon kívül tartani" - tette hozzá. A tárcavezető aláhúzta, a kormánynak továbbra is a magyar emberek egészsége, élete és biztonsága a legfontosabb, ezért mindent megtesz, hogy megakadályozza a vírus visszatérését. A kormány az operatív törzs javaslatára ezért arról döntött, hogy a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését - fejtette ki Gulyás Gergely.

A sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, amely ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulniuk. A miniszter elmondta: az országok kategóriákba sorolásának rendeletét az Operatív Törzs javaslatára hozzák meg.

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy az országok listája folyamatosan változhat, a hetente frissülő lista a tisztifőorvosi határozatban jelenik majd meg.

A magyar és a külföldi állampolgárokra külön szabályok vonatkoznak ezentúl. Mint mondta, a zöld országokból bárki szabadon beléphet Magyarországra, illetve korlátozás nélkül is utazhat oda. Sárga és vörös ország esetén a magyar állampolgároknak kötelező egészségügyi vizsgálaton kell részt venni a határátlépést követően. Ezután 14 napra kötelező karanténba kell vonulni, abban az esetben is, ha nem merül fel elsőre a fertőzés gyanúja. Gulyás Gergely elmondta, két negatív teszt felmutatása esetén lehet csak feloldani a kötelező karantént.

A miniszter közölte, hogy külföldi állampolgárok vörös jelzésű országokból nem léphetnek be Magyarország területére.

A tranzitforgalom, teherforgalom és hivatalos utakra egyelőre még nem érvényesek a korlátozások, de vizsgálatokra szúrópróba szerűen ezekben az esetekben is sor kerülhet a határokon. Gulyás arról is tájékoztatott, hogy azok számára is kötelező a vizsgálat, illetve a karantén, akik csupán átutaznak egy vörös vagy sárga kategóriás országon. Ha például valaki Szerbián keresztül érkezik haza Görögországból, annak szintén karanténba kell vonulnia.

A miniszter ismertette az országok listáját is: 

SÁRGA JELZÉSSEL BESOROLT ORSZÁGOK:

covidsarga

PIROS JELZÉSSEL BESOROLT ORSZÁGOK:

covidpiroscovidpiros04

covidpiros03

covidpiros02

A Magyar Közlönyben ma megjelent, ide vonatkozó kormányrendeleteket ITT és ITT találja.

You have no rights to post comments