artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfalu Város Önkormányzata egyik legnagyobb projektjét „Berettyóújfalu, az egészséges zöld város” címmel az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósította meg. A helyszínek ünnepélyes átadására 2020. január 31-én 13 órától került sor a József Attila lakótelep díszkutas parkjában. KÉPGALÉRIA

A projekt beruházásait Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Muraközi István, Berettyóújfalu Város polgármestere, Bónácz János alpolgármester, valamint Kiss Tamás önkormányzati képviselő ünnepélyes szalagátvágással adták át.

Az átadást követően Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Muraközi István, Berettyóújfalu Város polgármestere és Lisztes Éva, a Berettyó Kulturális Központ igazgatóhelyettese köszöntötte a rendezvény résztvevőit a Járási Hivatal Fráter László termében. Demény Zsolt pályázati referens bemutatta a „Be­rettyóújfalu, az egészséges zöld város” projekt elkészült beruházásait.

Jelen projekt Berettyóújfalu város életében a III. városrehabilitációs fej­lesztés.

A projekt átfogó célja Berettyóújfaluban a közösségi élet fejlesztése a helyi értékek megerősítésével, a város központjában a közösségi és kul­turális terek megújítása az aktív használat ösztönzése érdekében.

A fejlesztés kiemelt területe a városközpont zöldövezeteinek rekonstruk­ciója volt, továbbá aktív rekreációs területek kialakítása és fejlesztése, többek között tanösvények, futópálya, szabadtéri kondipark, játszóterek, sétány, illetve kerékpártároló kialakításával.

Zöldváros  projektzáró 01Zöldváros  projektzáró 04

A tervezett beavatkozások megvalósulása révén, Berettyóújfalu lakossá­ga, az idelátogatók és a vállalkozások számára is vonzó, ugyanakkor környezetileg fenntartható városi környezet, valamint települési arcu­lat jött létre. Továbbá, kiemelten fontos volt a belvárosi akcióterület zöld­felületeinek, köztereinek megújítása is.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében 700 millió Ft-os támogatással valósult meg.

A fejlesztés Berettyóújfalu belvárosát, a következő utcákkal hatá­rolt területeket érintette: Kossuth u., Árpád u., Bessenyei u., Eöt­vös u., Nagy S. u., Lehel u., Madách u., Hunyadi u., Rákóczi u., Bocskai u., Petőfi u., Bercsényi u., Csokonai u., Mártírok u., Kálvin tér, Toldi u., Millennium u., Népliget., Bajcsy-Zs. u., Móricz Zs. u., József A. u., Oláh Zs. u., Váci Mihály u., Dózsa Gy. u., Kádár Vitéz u., Szent I., Vörösmarty tér, József A.-ltp., Bessenyei-ltp.

A projekt a 2015-ben elkészült ITS (Integrált Településfejlesztési Stratégi­ához) és a rendezési tervhez is illeszkedik, igényfelmérés és kihasznált­sági terv útmutató alapján, partnerségi együttműködésekkel került kidol­gozásra.

Ezen helyszínek alkalmassá váltak környezettudatosságot és települési identitást erősítő helyi programok lebonyolítására is.

A biztonság növelése érdekében a parkokban térfigyelő rendszer lett ki­építve, továbbá megújult a sportcsarnok közvetlen környezete, az utak, a parkolók.

A zöldfelületek létrehozása olyan befektetés, amely gazdasági, társadal­mi és környezeti hasznot is jelent.

Zöldváros  projektzáró 13Zöldváros  projektzáró 35

A mindennapi életünkben is jelentős szerepet játszik ezeknek a területek­nek a fejlődése és fejlesztése. A növényzet kiemelten fontos az emberi és társadalmi jólétben. A fák és növények javítják a levegőminőséget és a városklímát.

A fejlesztés elősegíti a parkok és felújítandó területek megközelítését, va­lamint a város élhetőbbé tételét.

A projekt tervezésénél fontos volt, hogy a beavatkozások területe alkal­mas legyen a családok és fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöl­téséhez. A fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálják. Továbbá járuljanak hozzá a városi zöld környezet megterem­téséhez, ezek gazdaságos fenntartásához.

Megvalósítási helyszínek:

  1. Népliget
  2. Bajcsy-Zsilinszky-lakótelep parkja
  3. József Attila-lakótelep játszótéri parkja
  4. József Attila-lakótelep díszkutas parkja
  5. Bessenyei-lakótelep 1. területe
  6. Bessenyei-lakótelep 2. területe
  7. Vörösmarty tér
  8. Szerelempark
  9. Kabos Endre Városi Sportcsarnok környéke – Lehel utca – Madách utca felújítása
  10. A Kabos Endre Városi Sportcsarnok épületének megújítása

Zöldváros könyv  záró 1Zöldváros könyv  záró 5

1. NÉPLIGET

A város legcsendesebb és legnagyobb kiterjedésű parkja a Népliget és környéke. A kiserdő helyileg védett természetvédelmi terület, melyet a Szillér csatorna kanyarulata és a Népliget utca határol. A Csónakázó tó építését 1960 őszén kezdték el társadalmi munkában.

Megvalósult elemek: A beruházás részeként futókört és fitnessparkot hoztak létre a tó körül, kerékpártárolókat, lámpás és kamerás kandelábe­reket helyeztek ki padokkal, napozóágyakkal együtt. A tóban lévő szigetre függőhídon keresztül lehet átjutni, ahol sétány vezet az úszó stéghez. Sportpálya is épült kosárpalánkkal, futballkapuval. A parkot május 23-án, Berettyóújfalu Város Napján adták át.

Zöldváros könyv  záró 6

Zöldváros könyv  záró 7Zöldváros könyv  záró 8

2. BAJCSY-ZSILINSZKY-LAKÓTELEP PARKJA

Megvalósult elemek között szerepel számos pad, továbbá hulladékgyűj­tők elhelyezése a különböző pihenőkben és a gyalogutak mentén. A köz­ponti téren sakkasztalok is helyet kaptak. A meglévő játszótéri eszközök áthelyezésre kerültek az újonnan épült játszótérre. Továbbá új eszközök is helyet kaptak: egy mászókocka, hinta, libikóka, rugós játékok és új ho­mokozó. Emellett kiselemes térkő burkolat és öntött gumiburkolat került lerakásra vízáteresztő burkolattal. A park növényállománya 5 nagy lomb­koronát nevelő honos és várostűrő fával, valamint a helyi adottságoknak megfelelő cserje kiültetéssel gazdagodott.

Zöldváros könyv  záró 9

Zöldváros könyv  záró 10Zöldváros könyv  záró 11

3. JÓZSEF ATTILA-LAKÓTELEP JÁTSZÓTÉRI PARKJA

Megvalósult elemek: elsősorban a meglévő játszótér fejlesztése és kör­nyezetének rendezése volt a cél. Ezáltal a játszótér egy ivókúttal, új pa­dokkal és gyalogúttal bővült, valamint akadálymentesen megközelíthe­tővé vált a kiselemes burkolatnak köszönhetően. A sétányok a meglévő vonalvezetést követik némi módosítással. A belső sétány mentén helyen­ként kisebb pihenők lettek kialakítva. A játszótér részleges árnyékolását új fák telepítése biztosítja; a park növényállománya három nagy lombko­ronát nevelő honos és várostűrő fával, valamint a helyi adottságoknak megfelelő cserje kiültetéssel gazdagodott, ezeken felül fenyőkéreg terí­tés, talajtakarók és gyep felülvetés is megvalósult.

Zöldváros könyv  záró 12

Zöldváros könyv  záró 13Zöldváros könyv  záró 14

4. JÓZSEF ATTILA-LAKÓTELEP DÍSZKUTAS PARKJA

A József Attila-lakótelep előtt álló díszkút Gáti Gábor és Szabó Márton közös műve.

Megvalósult elemek között szerepelt a szökőkút felújítása, támlás pa­dok, hulladéktárolók, kerékpártárolók elhelyezése, valamint új vízgépház kialakítása, ami biztosítja a vízforgatást és a víz folyamatos tisztítását is. Továbbá a járdák és a szökőkút környékéhez magas minőségű térkő burkolat került, a belső sétány mentén helyenként kisebb pihenők lettek kialakítva. A sétányok a meglévő vonalvezetést követik némi módosítás­sal. A növényállomány cserjék telepítésével bővült, emellett fenyőkéreg terítés, talajtakarók és gyep felülvetés is megvalósult.

Zöldváros könyv  záró 15Zöldváros könyv  záró 16Zöldváros könyv  záró 17

4. BESSENYEI-LAKÓTELEP 1. TERÜLETE

Játszóteret épített az önkormányzat a Bessenyei-lakótelep 11-23. szám által határolt területen. A játszótér ifj. Szabó Márton Munkácsy-díjas szob­rászművész, id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész és Szabó Márton építész alkotásai, illetve terve alapján valósult meg. 1994. április 29-én adták át.

Megvalósult elemek többek között a lakosság igényeinek megfelelően a terület déli részén, a már meglévő gyepes sportpálya mögött egy streetball pálya kialakítása vízáteresztő gumi burkolattal, továbbá megújult burko­lat vízáteresztő szórt burkolattal. A lakótelep növényállománya számos honos és várostűrő fával, valamint a helyi adottságoknak megfelelő cser­jével és talajtakaróval, gyepesítéssel gazdagodott. A tervezett terület két feltáró sétánya egy központi térben fut össze, a találkozási pontnál támlás padok, hulladéktárolók lettek kialakítva. A sportpályán kosárpalánk került elhelyezésre.

Zöldváros könyv  záró 18

Zöldváros könyv  záró 19Zöldváros könyv  záró 20

5. BESSENYEI-LAKÓTELEP 2. TERÜLETE

Olimpiai ligetet alakítottak ki a Berettyóújfalunak dicsőséget szerzett sportolók tiszteletére a Bessenyei-lakótelep, a Rákóczi utca és a II. Rá­kóczi Ferenc Általános Iskola közti területen. 1994. augusztus 20-án, Szondy István és Bujdosó Imre olimpiai bajnokok elültették a tölgyfáikat olimpiai aranyérmük szimbólumaként.

Megvalósult elemek között szerepel egy fitness park az iskola hátsó, sportpálya melletti kapuja közelében, a sportszerek gumiburkolattal lettek körülvéve. A meglévő játszótér is tovább fejlődött, nagyobb helyen, több játszóelemmel kiegészítve, valamint gumiburkolattal lett körülvéve. A park közepén egy nagyobb burkolt tér került kialakításra a közlekedési útvona­lak találkozásánál. A tér mind szabadidős tevékenységre, mind rendez­vény tartására alkalmassá vált. A sétányok egy része vízáteresztő térkő burkolattal lett ellátva, valamint stabilizált szórt burkolattal is épültek sza­kaszok. Virágágyások, cserjesávok, gyep felülvetés, valamint 15 új fa te­lepítése is megvalósult. A közterület biztonsága is növekedett a lámpás és kamerás kandeláberek kihelyezésével, amely önerőből lett megvalósítva.

Zöldváros könyv  záró 21

Zöldváros könyv  záró 22Zöldváros könyv  záró 23

6. VÖRÖSMARTY TÉR

Évtizedeken át a piac a Víztorony körül a Vörösmarty téren volt, zöldsé­gesbódékkal, betonasztalokkal. 1995-től az új piac kialakításával parko­sítva lett a terület. 2008. május 23-án leplezték le Báthory Gábor szobrát, amely Kurucz Imre helyi szobrászművész alkotása.

Megvalósult elemek között számos pad és hulladékgyűjtő került el­helyezésre, 5 db kerékpártároló, valamint új pergola került kialakításra. A meglévő és elhasználódott állapotú burkolat is kicserélésre került. A nö­vényállomány 3 db várostűrő fával, cserjékkel és évelőkkel gazdagodott.

Zöldváros könyv  záró 24

Zöldváros könyv  záró 25Zöldváros könyv  záró 26

7. SZERELEMPARK

A régi postaparkban található a Szerelempark. Birizdó Gabriella beretó­tyóújfalui születésű, Budapesten élő képzőművész alkotásait 2003. május 23-án, a Város napján adták át a nagyközönségnek. A park ma is a fiata­lok kedvelt találkozóhelye.

Megvalósult elemek között szerepel új lépcsősor kialakítása látszóbe­ton felülettel és korláttal, továbbá a meglévő és elhasználódott állapotú burkolat felújítása, új burkolatok építése. Emellett a rézsü talajtakarása is megvalósult, a növényállomány pedig 3 db várostűrő fával és cserjékkel gazdagodott.

Zöldváros könyv  záró 27

Zöldváros könyv  záró 28Zöldváros könyv  záró 29

8. KABOS ENDRE VÁROSI SPORTCSARNOK KÖRNYÉKE: LEHEL U. – MADÁCH U. FELÚJÍTÁSA

A Spotcsarnok környékének felújítása is szerepelt a tervek között, ez a Madách-Lehel utcákat foglalja magába.

Zöldváros könyv  záró 30

Zöldváros könyv  záró 31Zöldváros könyv  záró 32

9. A KABOS ENDRE VÁROSI SPORTCSARNOK ÉPÜLETÉNEK MEGÚJÍTÁSA

A sportcsarnok az 1936-os berlini olimpián bajnok címet szerzett Kabos Endréről lett elnevezve, emléktáblája az épület falán található, Kurucz Imre szobrászművész alkotása. Az épületet 1993. október 23-án adták át. A sportcsarnok a település meghatározó sport-, kulturális-, és szabadidős létesítményévé vált az évek során.

Megvalósult elemek: A Kabos Endre Városi Sportcsarnok épületének fel­újítása között szerepelt a homlokzat hőszigetelése, tetőfedés cseréje, nyí­lászárók cseréje, napelemes rendszer kialakítása, továbbá projektarányos akadálymentesítés és a sportpadló cseréje.

Zöldváros könyv  záró 33

Zöldváros könyv  záró 34Zöldváros könyv  záró 35

Kiegészítő tevékenységek – Soft elemek

A közlekedésbiztonság és a közbiztonság javítását segítő-, egészségtu­datosságra ösztönző rendezvények, sportnapok, versenyek szervezése.

Zöldváros könyv  záró 36Zöldváros könyv  záró 37Zöldváros könyv  záró 38

You have no rights to post comments