artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

"Hozzászokhattunk már az előző években készült újévi beszélgetésekből, hogy amikor visszatekintünk az elmúlt esztendőre, mindig egy-egy szóval próbáltam jellemezni azt. Volt itt felemelkedés, stabilizálódás, kiegyensúlyozottság stb. Ám a 2019-es évvel bajban lennék, ha egy szóval kellene jellemeznem, annyira kétarcú volt 2019. Ha a város fejlesztését, működtetését, üzemeltetését, pénzügyeit vesszük górcső alá, akkor azt mondhatnánk, hogy minden rendben van körülöttünk, ám 2019-ben 2 választás is volt Magyarországon, így az évünket ugyanúgy jellemezte a választásokkor megszokott – néhol ellenséges, indulatoktól sem mentes – hangulat." - Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármesterének évértékelőjét olvashatják.

- Kezdjük az egyszerűbbel. Ebben az évben – akárcsak az előzőekben – számos fejlesztés valósult meg Berettyóújfaluban. Ezek közül is kiemelkedett a 2018 év végén az M35-M4 autópálya átadása, melynek hatását igazából 2019-ben éreztük meg. Hatalmas könnyebbség, hogy a 47.sz főút Berettyóújfalu-Debrecen szakaszán megfeleződött a forgalom. Ennek köszönhetően sokkal emberibb életet élhetnek az út mentén lakó polgárok, az úton közlekedők pedig sokkal nagyobb biztonságban vannak, amit alátámasztanak a baleseti statisztikák is. Természetesen sokat fog segíteni az M4 autópálya országhatárig elkészülő szakasza is, végső megoldást pedig az jelent majd, ha elkészül az Ártándi határátkelő és az M4 közötti összekötő szakasz, mert ezzel fog mentesülni Berettyóújfalu a jelenlegi elképesztő mértékű teherforgalomtól.

Az új autópálya elkészülte pedig reményeink szerint további gazdasági fejlődést hoz városunkba. Már termel az Opus-Team fémszerkezet-gyártó üzeme, amely 2019-ben készült el és már további terveik is vannak a jövőre nézve, de említhetjük a TAMA Hungary itteni gyárát is, amely folyamatosan bővíti gyártókapacitását, sőt a teljes raktározási és szállítmányozási tevékenységét is Berettyóújfaluba kívánja telepíteni.

Továbbá ebben az évben helyeztük el az alapkövét a Berettyóújfalu-Tépe közötti kerékpárútnak, amivel csaknem teljessé válik a Debrecen-Nagyvárad közötti kerékpárút. Emellett jelentős fejlesztés volt a városon átkelő út felújítása, valamint a Berettyó-híd rekonstrukciós munkája. A még hátralévő szentmártoni szakasz felújítása tavaszra marad, ami együtt fog elkészülni a kerékpárúttal. 2019-ben készült el egyébként a Berettyó-laposon, a Rákóczi utcán, és a Nefelejcs-Béke utcák közötti kerékpárút szakasz is. Befejeződött a Zöld Város pályázat is, amely a legnagyobb összegű pályázatunk volt. 700 millió forintból kapott szigetelést és újult meg a Kabos Endre Városi Sportcsarnok, teljesen átépültek a sportcsarnok előtti terület közlekedési létesítményei, megújultak a város parkjai a lakótelepeken, a Vörösmarty téren, a Szerelem-parkban és a Népligetben. Új vásárcsarnok épült a piacon és kívül-belül megszépült a Városháza. Elindult, és jövő nyárra készül el a Zsinagóga épületének rekonstrukciója. Számtalan fejlesztés valósul meg városunkban. Arra is büszkék lehetünk, hogy nemcsak az állam és az önkormányzat, hanem a többi intézményfenntartó is folyamatosan fejleszti oktatási-nevelési intézményét, gondoljunk csak az Eötvös Szakképző felújítására, vagy a Diószegi Kis István Református Iskola épületének teljes felújítására. De ha körbe nézünk a városban, láthatjuk, hogy igen sok magánerős építkezés is zajlik. Társasházak, bérházak, magánlakások nőnek ki a földből, évtizedekre meghatározva városunk képét. Mindez azt bizonyítja, hogy sokan fektetnek be itt, bíznak a jövőben és itt képzelik el életüket. Itt alapítanak családot, itt dolgoznak, vállalkoznak.

- mi2Ez számunkra a legfontosabb feladat, hogy fordítsuk meg a két évtizede tartó negatív demográfiai folyamatot, és újra gyarapodó város legyünk – nemcsak anyagi, hanem lélekszám tekintetében is –, itt Biharban. Ezért dolgozunk nap mint nap. Ezért bővítjük a családok részére nyújtott támogatásokat, ezért támogatjuk a gyermekvállalást, ezért bővítjük óvodai, bölcsődei intézményhálózatunkat, mert csak megfelelő kapacitású és színvonalú ellátással tudjuk Berettyóújfalut vonzóvá tenni mindenki számára. Azt hiszem, ebben komoly előrelépés történt. Ezt bizonyítja, hogy ebben az évben Berettyóújfalu elnyerte a Szolgáltató Önkormányzat, a Családbarát Önkormányzat és az Idősbarát Önkormányzat díjat is. Ezek a díjak komoly visszajelzések munkánk iránt, de azt is tudjuk, sok még a tennivaló minden téren. Addig nem lehetünk elégedettek, amíg egy valaki is hajlék nélkül van, amíg egy valaki is munka nélkül van, vagy amíg környezetünk nincs teljesen rendben, gondolok itt az aszfaltozott utak arányára, vagy az ivóvíz minőségére.

- Igen, ezt az évet nagyban meghatározta a 2019-ben megrendezett 2 választás. Az Európa Parlamenti választás még nem is, de az őszi helyhatósági választás már jócskán felforgatta Berettyóújfalu nyugodt hétköznapjait. Ezt támasztotta alá, hogy soha nem látott részvétel jellemezte az október 13-i választást. Közel 50%-os részvétel volt, ami azt jelentette, hogy sokan érezték fontosnak, hogy szavazataikkal beleszóljanak közeljövőnk alakulásába. Azt gondolom, ez a demokrácia ünnepe. Az már kevésbé örömteli, hogy ez a kampány legkevésbé a programokról szólt. Mi konkrét elképzelésekkel, konkrét vállalásokkal készültünk, szavazókörzetekre bontva. Nos, ezekről szinte alig esett szó. Mindez azért fájó, mert az ember próbál tanulni egy kampányból. Miért szavaztak rám, esetleg miért támogatták ellenfelemet? Mit vállalt az ellenfél, ami fontos lehet az itt élőknek? Ez a kampány sajnos nem erről szólt. Sokkal inkább a személyes támadásokról, a vádaskodásról, a háborús hangvételről.

- Az eredményeket tekintve akár elégedettek is lehetnénk. Mert nézzük csak a számokat. A FIDESZ-KDNP a szavazatok 54,8%-t gyűjtötte be az Európa Parlamenti választáson. Ősszel a FIDESZ megyei listájára több mint 51% szavazott, a nyolc egyéni körzetből 7-ben a FIDESZ jelöltjei győztek és a szavazatok 56,4 %-val választottak polgármesternek. A rendszerváltás óta soha ennyi szavazatot, soha ekkora felhatalmazást még nem kapott polgármester, mint most. Tehát sokan érezték fontosnak azt, hogy őrizzük meg az eddigi eredményeket. Mindez azt mutatja, hogy városunkban nyoma sincs az ellenzék előretörésének. Helyben ugyanis – a polgármester választáson legalábbis – megvalósult a teljes ellenzéki összefogás. Tehát a szavazás eredményét lefordíthatjuk úgy is, hogy FIDESZ-KDNP vs. teljes ellenzék.  Ez hatalmas megtiszteltetés, egyben hatalmas felelősség is. Elégedettségről ugyanis nincs és nem is lehet szó. Nekem, nekünk meg kell hallani azok szavát is, akik nem ránk szavaztak. Meg kell hallani az elégedetlenek hangját is. Mi szeretnénk, ha ők is úgy éreznék, hogy az elkövetkező évek nyertesei lehetnek. Meg kell értenünk, hogy ők milyen jövőt képzeltek volna el. Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a fiatalok, a mögöttünk jövő korosztály igényeire is. Őket is be kell tudni vonnunk döntéseink előkészítésébe. Mi az egész települést kell, hogy képviseljük. Azon dolgozunk – most már közösen – a képviselő testületben, hogy az elkövetkező 5 évben tovább fejlesszük a város úthálózatát, újabb járdákat építsünk, fejezzük be a megkezdett beruházásokat, stb.

Hiszem, hogy egyre jobb helyzetben leszünk. Rengeteg lehetséges befektető keres minket. Nekik is felvázoljuk városunk jövőképét. Egy olyan kisváros képét szeretnénk eléjük tárni, ami vonzó befektetési célpont lehet számukra. Ipari területeink fejlesztésével, a szakképzés eredményeivel, a városban található kulturális, szórakozási, sportolási lehetőségekkel és a gyorsforgalmi úthálózat közelségével ide tudjuk vonzani azokat, akik a Debrecenbe települő nagy cégek beszállítóiként befektetési helyszínt keresnek. Ezek a lehetséges befektetések biztos munkahelyet, megélhetést nyújtanak az itt élőknek, ide települőknek. Nem utolsó sorban, az itt dolgozó vállalkozások egyre növekvő adójából tudjuk egyre sűrűbbre szőni a szociális gondoskodás hálóját. Ha sokan választják lakóhelyül városunkat, egyre több gyermek születik, újra gyermekzsivajtól lesznek hangosak játszótereink, megtelnek az óvodák, iskolák. Újabb munkahelyek jönnek létre. A magyar kormány és Berettyóújfalu Önkormányzatának segítségével egyre könnyebb lesz a gyermekvállalás. Ez lehet a cél az elkövetkezőkben. Fókuszban a jövő. A jövő generációja. Feladat tehát van bőven.

- A 2020-as év egyébként is különleges lesz, hisz ebben az évben lesz az I. világháborút lezáró döntés centenáriuma, így városunk 2020-at Trianon emlékévvé nyilvánította, de emellett Erdélyi Gábor emlékév is lesz, hisz a neves pedagógus, iskolaigazgató 100 évvel ezelőtt született. Ez az év rendkívül sok és izgalmas programot kínál a már megszokottak mellett. Munkatársaimmal együtt már nagyon készülünk ezekre a rendezvényekre. Reméljük mindenki talál majd kedvére valót.

- Az év vége hagyományosan családi körben telt. Még előtte egy régi adósságunkat törlesztettük feleségemmel. A választás után néhány napot lányainkkal töltöttünk csak négyesben, bepótolandó az elmúlt hónapokat, amikor is jóval kevesebb időt tudtam velük tölteni a kampány miatt. Jó volt újra együtt lenni egy hetet, felidézve a gyermekkorukat, amikor – ha csak tehettük – sokat utaztunk. Jó móka volt.

Karácsonykor együtt a család. Mindenki hazajön, ki munkából, ki tanulásból és kezdetét veszi a nagy karácsony előtti készülődés, a maga utánozhatatlan hangulatával. Idén mi voltunk a házigazdák és mondhatom, felejthetetlen estéket töltöttünk el – a most már igen népes – családunk körében. Rengeteget nosztalgiáztunk, anekdotáztunk és természetesen jókat ettünk. Idén elmaradnak az év végi zenei élmények. Az Ó-évet pedig idén is baráti körben búcsúztatjuk.

A 2020-as évhez kívánok valamennyiünknek sikerekben, boldogságban, egészségben gazdag új esztendőt!

mi3

You have no rights to post comments