artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Muraközi István két ciklus óta vezeti településünket, a FIDESZ-KDNP jelöltje 2010-ben és 2014-ben is meggyőző fölénnyel nyert. Októberben ismét indul, s azt mondja, bizakodó - mind a saját esélyeit, mind Berettyóújfalu jövőjét illetően.

Majd’ egy évtizede vezeti Berettyóújfalut. 9 év nagyon hosszú idő, ráadásul - ahogy mondani szokták - a politikában töltött esztendők duplán számítanak. Milyen emlékek villannak be elsőként ebből az időszakból? Mit tart a legfontosabb eredménynek?

Néha magam is elcsodálkozom, mekkora utat tettünk meg. Először is az ugrik be, hogy Berettyóújfalu választókerületi és járási központ lett. Tankerületi központ és szakképzési centrum vagyunk. Városunkban épül a büntetés-végrehajtás egészségügyi központja, s jelentős beruházás az M35-M4 gyorsforgalmi utak Berettyóújfaluig történő megépítése is; mindezek megerősítették a település regionális központi szerepét. A következő emlék 2014-es: akkor értük el, hogy az önkormányzatnak nem volt lejárt adóssága – s nincs a mai napig sem! Időközben két és félszeresére nőtt az adóbevételünk, mindez megteremtette a város pénzügyi önállóságát, függetlenségét. A többletforrásokat az itt élők életminőségének javítására tudtuk fordítani, gondolok itt elsősorban a családbarát intézkedéseinkre. A legfrissebb emlék azoknak a fiataloknak a csillogó szeme, akik átvették a fecskelakások kulcsait. Nagy eredménynek tartom, hogy megszüntettük a fizetős parkolást, bevezettük a helyi járatot. A legfontosabb: a város anyagilag biztos lábakon áll.

Tudatosan készült a politikai pályára? Mit gondol, melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel egy jó városvezetőnek rendelkeznie kell?

Pálfi István barátomnak köszönhetően bekapcsolódtam a helyi alapszervezet munkájába, a Fideszbe pedig 1999-ben léptem be. Tettem mindezt meggyőződésből. Voltam a pénzügyi bizottság külsős tagja, jutottam be listáról a képviselő-testületbe, majd nyertem egyéni körzetet, végül alpolgármester lettem.  Becsülettel végigjártam a szamárlétrát – az elveim mellett végig, a legnehezebb időszakban is kitartottam. Menetközben megismertem a város, az intézményeink működését. A jó vezető legfontosabb erénye a tapasztalat! Ez egy szakma. Sok információt kell magunkba szívni, s nagyon rövid idő alatt kell döntéseket hozni. Mindig segíthet a józan paraszti ész. A döntések előtt azt kell mérlegelni, hasznos vagy nem hasznos-e mindez Berettyóújfalunak. 2010-ben, sok év tapasztalata után jutottam el odáig, hogy elindultam a polgármesteri tisztségért.

A családja mennyire támogatja a politikai ambícióit?

Biztos családi háttér nélkül ez a munka elképzelhetetlen. A feleségemmel, Ildikóval közel harminc éve ismerkedtem meg, idén ünnepeljük a huszonhetedik házassági évfordulónkat. Jóban-rosszban kitartottunk egymás mellett, a magánéletben ugyanolyan hűséges típus vagyok, mint a politikában. Ildikó mellett a két felnőtt lányom, Dorottya és Kamilla is mindenben támogat, olykor hasznos tanácsokkal is ellátnak.

Említette, 2014 mérföldkőnek tekinthető az önkormányzat anyagi helyzetét, lehetőségeit tekintve.

Kész ötletekkel, tervekkel vágtunk bele a munkába, jól felkészültünk a 2014-2020 közötti EU-s pályázatok fogadására. Meg kell említenem a magyar állam beruházásait is, korábban soha nem látott összegek érkeztek térségünkbe. Az M35, M4 gyorsforgalmi utak közel 100 milliárd forintból valósultak vagy valósulnak meg, s 10 murakozi2milliárd forint értékben épül a büntetés-végrehajtás egészségügyi központja. Ehhez az összeghez még hozzátehetünk 1 milliárdot, ami a Gróf Tisza István Kórház fejlesztését szolgálja, ezzel is erősítve a kórház térségi szerepkörét, nem mellesleg pedig 200 új munkahelyet is teremt a városban. Ezek a beruházások azért is fontosak, mert helyi vállalkozásoknak- rajtuk keresztül pedig sok helybeli családnak - nyújtanak megélhetést. Úgy gondolom, olyan léptékű fejlesztések voltak, vannak Berettyóújfaluban és Biharban, ami nagyságrendileg ahhoz hasonlítható, amikor városunk Csonka-Bihar vármegye székhelye lett. Készül egy kiadvány, ebben felsoroljuk majd az elmúlt évek eredményeit. Nagyon büszkék vagyunk a nemrég a Belügyminisztériumban átvett Szolgáltatói Önkormányzat Díjra, s a beszélgetésünk előtt néhány perccel érkezett az e-mail, mely szerint a Családbarát Önkormányzati Díját is megkaptuk. A rendszerváltás óta eltelt időszak legsikeresebb ciklusán vagyunk túl, s legalább ilyen jók a kilátásaink a jövőre nézve.

Készültek közvélemény-kutatások az esélyeiket illetően, a közösségi oldalán nyilvánossá is tette. 2010-ben a szavazatok 74.26 százalékát szerezte meg, míg 2014-ben a voksok 62.92 százalékát begyűjtve lett polgármester – a számok most is legalább hasonló támogatottságról árulkodnak. Mennyire fontos az ilyesfajta visszajelzés?

Úgy tekintek rá, mint egy tükörre. A benne látszó kép – ha olykor nem is tetszik - én vagyok. Sokkal könnyebb úgy dolgozni, ha egyértelmű felhatalmazást kapunk a választóktól; ugyanakkor legalább ekkora felelősséggel is jár.  Mindig érdemes figyelni a kutatási eredményekre. A legfrissebből azt emelném ki, hogy mennyire elégedettek a munkámmal. Nos, 2017-ben az elégedettek aránya 81 százalék volt, míg most 83 százalék gondolja úgy, jól végzem a feladataimat. Mindezek megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton járunk, ám egyszersmind keményebb munkára is sarkallnak minket. A kilátásaink tehát jók, de sportközhellyel élve a lónak a derbi, esetünkben a választás napján kell nagyot futnia, az esélyeket októberben kell beváltani!

Csalódottság, hiányérzet az elmúlt éveket illetően?

A polgármester leginkább azért türelmetlen, mert a megnyert pályázataink megvalósulása esetleg lassan halad. Elhúzódik a tervezési, közbeszerzési folyamat, s ha ezzel végeztünk, szembesülünk a következő problémával: megfelelő kivitelezőt kell találni. Lehetőség szerint olyat, aki helyi, pontos és jó munkát végez, s persze be kell férjünk a rendelkezésre álló pénzügyi keretbe. A jövőben ezeket a folyamatokat igyekszünk felgyorsítani. Azonban hiányérzet, keserűség leginkább a testületi üléseken tapasztalt dolgokat illetően van bennem.

Mire gondol?

Eddig a testület munkájában nem volt nyílt színi politizálás. Korábban minden képviselő – legyen az kormánypárti, ellenzéki vagy független – a helyi problémák megoldásán dolgozott. Ez a börtönkórházzal kapcsolatos döntések után végleg megváltozott. Sokakról lehullt a függetlenség álarca, ők a körzetükben élők képviselete helyett kizárólag kormányellenes propagandát folytattak. Arra kérem a tisztelt választókat, ebből okulva ősszel olyan képviselőket válasszanak, akik valóban Önöket képviselik. Jó szívvel ajánlom figyelmükbe a FIDESZ-KDNP jelöltjeit - eddigi képviselői munkájukkal vagy saját teljesítményükkel bizonyították, alkalmasak a feladatra.

Mint ismert, az ellenzék Dr. Zákány Zsolt szülész-nőgyógyászt indítja polgármesternek. Az ő személye azért is érdekes, mert korábban egy interjúban elmondta: nem tervez politikai karriert, elveszne ebben a közegben. Mit szól az ő jelöléséhez?

murakozi3Az ellenzék helyben is ugyanolyan, mint országosan. Egymással is vitatkozó felek próbálnak valamilyen átláthatatlan szövetséget kötni az elérhető helyek elosztása érdekében. Aki a „független” jelöltre szavaz, az a DK-t, az MSZP-t, a Jobbikot, az LMP-t vagy a Momentumot támogatja, hiába állítanak mást.  Ismét Gyurcsány Ferenc mozgatja a szálakat. Berettyóújfaluban is találtak egy olyan személyt, akinek – saját bevallásuk szerint - ismerték hiúságát, s kihasználták sértettségét. Ebből a szempontból a jelölt személye teljesen másodlagos. Mit is mondott a sajtótájékoztatóján? „Programom még nincs, majd lesz.” Hogyan is lenne programja, amikor korábban elmondta magáról: egyáltalán nem ért a politikához. Programot majd a pártok csinálnak neki - ha egyáltalán sikerül valamit kitalálniuk. Az ellenzéki oldalon lenézik a választókat. Úgy vannak velük, nem szabad rájuk bízni a döntést. Nem hisznek a sokszínűségben, sőt félnek is tőle. Rá akarnak kényszeríteni a választókra egy olyan jelöltet, aki igazából senkié. Mintha vissza akarnák hozni azt az időt, amikor csupán egy csatornát lehetett fogni a háztartásokban. Eszi, nem eszi, nem kap mást. Egyelőre csak annyi biztos, hogy az őt támogató Jobbik képviselője ismét bevezetné a fizetős parkolást. Már a mostani ciklusban is megpróbálta, egyelőre sikerült megakadályoznunk. Ebben a kérdésben határozott álláspontunk van: amíg én vagyok a polgármester, addig NEM lesz fizetős! Októberben többek között erről is döntünk.

Mennyire várható durva hangvételű kampány?

Olyan támadásoknak vannak kitéve a másként gondolkodók, a képviselők, sőt immár a helyi civilek is, hogy azt korábban elképzelni sem tudtuk. A közösségi oldalakon tapasztalható verbális erőszak sokakat elriaszt. Magam évtizedekig sportoltam, így megtanultam, eredményt csak kitartó munkával lehet elérni, s a velem szemben álló nem ellenség, hanem ellenfél. Ehhez képest az ellenfeleink saját bejegyzéseikben engem és a képviselőinket támadják; teszik mindezt gyalázkodó hangnemben úgy, hogy elvitatják a hozzáértést, a jó szándékot. Csúnya, személyeskedő kampányra számítok. Egyúttal bízom a berettyóújfalui emberek bölcsességében, reményeim szerint a harsogó csatazajban meghallják a józan hangokat. Mi a programunkra, az előttünk álló feladatokra koncentrálunk.

Mire számíthatunk a jövőben, ha ismét bizalmat kapnak?

Mindenekelőtt befejezzük valamennyi megkezdett beruházásunkat. Aztán a jövőben sokkal inkább az itt élők életminősége, komfortja lesz fejlesztéseink homlokterében. Szeretnénk, ha minél több család valódi otthonának érezné Berettyóújfalut. Ehhez az kell, hogy minél több aszfaltos út és járda épüljön. Folytatjuk a fecskelakások építését, mindemellett bővítjük a bölcsődei férőhelyeket. Határozott szándékunk, hogy további családtámogatási intézkedésekkel megállítsuk a népességfogyást. Fontos továbbá újabb munkahelyeket teremteni. Folyamatosan tárgyalunk az ipari területeink hasznosításáról, melyhez segítséget nyújt a város bekapcsolása a gyorsforgalmi úthálózatba. Meg akarjuk őrizni városunk biztonságát.  Kiemelt szerepet kap a fejlesztések során a város fenntartható fejlődése, környezetének védelme. Nemcsak szlogen szintjén akarunk zöld, egészséges várost építeni. Tovább folytatjuk zöld parkjaink megújítását a nagy sikert arató virágosítással együtt. A felsoroltakon kívül számos ötletünk van, ezekről megkérdezzük a lakosságot is. Konzultáció-sorozatot indítunk, ezáltal ismerhetjük meg pontosabban, mit szeretnének a helyiek. Hisszük, hogy csak együtt sikerülhet, együtt viszont valóban sikerülhet.

Emlékszem, anno szintén interjúztunk, s 2012-ben azt mondta, „kalandvágyból maradtam itthon.” Mi változott, hogyan fogalmazna ma?

A hit nagyon fontos számomra. Munkája során számos alkalommal elbizonytalanodik az ember. Érzi sebezhetőségét, gyarlóságát. A Teremtő létezésében való hit egy komoly fogódzó. Istenhez mindig oda lehet fordulni, ő bizonyságot, megnyugvást ad. Az ember az esti imádság alkalmával az aznap elvégzett feladatait a Teremtő elé veszi. Mi is történik egy választás alkalmával? A kampány során a polgárok elé tárjuk eddig elvégzett 5 éves munkánkat. Ők pedig - akár a Teremtő - ítélkeznek. Sorsunk a kezükben van. Fiatalon - amikor tényleg sok lehetőség közül választhattam – úgy döntöttem, itthon maradok, akkor fogalmazódott meg bennem az idézett gondolat. Mára ezt természetesnek gondolom, sokkal inkább Tamási Áron szavait érzem magaménak, miszerint „azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne.”

You have no rights to post comments