artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) „Passzoljátok vissza és kiránduljatok!” címmel versenyt szervez a Hajdú-Bihar megyei általános iskolák osztályközösségei számára: a legtöbb használt mobiltelefont leadó osztályok közül az első három helyezett osztálykirándulást nyer!

A legtöbb mobiltelefont leadó osztály lesz az első helyezett, a második legtöbb mobiltelefont összegyűjtő osztály lesz a második helyezett, a harmadik legtöbb mobiltelefont összegyűjtő osztály lesz a harmadik helyezett.

A nyertes osztályok három „zöld” helyszín egyikébe látogathatnak el:

  • Agóra Tudományos Élményközpont
  • Nagyerdei Kultúrpark
  • Hortobágyi Madárpark

Az első helyezett választhatja ki elsőként, hogy melyik intézményt szeretnének felkeresni, a második helyezett a maradék két intézmény közül választhat, a harmadik helyezett nyereménye a fennmaradó intézménybe tett kirándulás.

A verseny időtartama: 2019. szeptember 2-30. Az osztálykirándulás 2019. október 31-éig vehető igénybe.

A verseny részletes részvételi szabályzata a hbkik.hu weboldalon érhető el.

Kamaránk augusztus utolsó hetében minden Hajdú-Bihar megyei általános iskolához eljuttatta elektronikus úton a felhívást. Bízunk benne, hogy sok oktatási intézmény részt vesz a versenyben, mely a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok elérésének elősegítése mellett hozzájárul a tanulók környezeti neveléséhez, érzékenyítéséhez is. Az osztálykirándulás helyszínéül szolgáló intézményekben a diákok további hasznos ökológiai, természet- és állatvédelmi ismeretekkel gazdagodhatnak, élményeket szerezve tanulhatnak, így a kirándulás egyfajta kihelyezett környezeti vagy biológiai tanórának is tekinthető.

A kezdeményezés háttere:

A HBKIK társadalmi felelősségvállalási tevékenysége részeként csatlakozott a Jane Goodall Intézet „PASSZOLD VISSZA TESÓ!” elnevezésű kampányához, amely a használt telefonok visszagyűjtését majd újrahasznosítását, ezáltal a környezet védelmét és a fenntarthatóság támogatását szolgálja.

A mobiltelefonok mintegy 60 féle nyersanyagot, kis mennyiségben értékes fémeket (például arany, ezüst, réz, kobalt, palládium) is tartalmaznak, a legnagyobb értéket a bennük található tantál képviseli, melyet koltán ércből nyernek ki. A koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett állatfajok, köztük emberszabású majmok, így gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, lerombolva környezetüket, elpusztítva az őserdőket. A bányászati tevékenységet a környezet, az élővilág pusztítása mellett sok esetben a helyi közösségek kizsákmányolása, a gyermekmunka, az erőszak és a modern rabszolgasorba taszítás jellemzi. Ennek a környezetpusztító folyamatnak a megfékezésére indította a Jane Goodall Intézet (www.janegoodall.hu) a Passzold vissza Tesó! elnevezésű kampányát, melynek keretében a használt mobiltelefonokat újrahasznosítás céljából összegyűjti. A zárt dobozokban összegyűlt használt mobiltelefonokat az Intézet partnere, az Inter-Metal Recycling Kft. veszi át újrahasznosításra, mely folyamat során a készülékek egy zárt láncolaton keresztül kerülnek feldolgozásra, vagyis nem tudja senki eltulajdonítani.

You have no rights to post comments