artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2019. április 25-én Farkas Sándor, miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár tartott előadást a Berettyóújfalui Járási Hivatal Fráter László-termében, melynek témája a hazai agrárium volt. A fórumon részt vett Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Dr. B. Csák István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú Bihar-Megyei szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke is.

Dr. Vitányi István köszöntőjében kiemelte, a magyar agrárium kezdi visszanyerni eredeti helyét a magyar gazdaságban, dinamikusan fejlődik. Hamarosan kezdődik az új uniós ciklus és az agrárium támogatásával kapcsolatban most folynak az egyeztetések. A területalapú támogatások a kelet-európai térségben továbbra is nagy jelentőséggel bírnak, így mindent meg kell tenni azért, hogy a lehető legnagyobb támogatást tudjuk kiharcolni.

Hazai agrárium 10Hazai agrárium 14

Farkas Sándor miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár bevezetőjében elmondta, hogy a magyar agrárium jövedelmezősége 2010 óta folyamatos emelkedő tendenciát mutat, ami korábban nem volt jellemző. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy ahhoz a gazdasági növekedéshez, ami Magyarországon 2012-2013-tól érezhetően beindult, az agrárium is jelentős mértékben hozzájárult.

Hazai agrárium 13Hazai agrárium 11

A növénytermesztés az elmúlt 8-9 évben mintegy 65%-al növekedett, az állattenyésztés pedig 58%-al. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 15 évben a növénytermesztési ágazat kiemelt prioritást kapott. Az előző Európai Uniós ciklusban a növénytermesztők jelentős géptámogatásban részesültek, ami nagymértékben megkönnyítette és hatékonyabbá tette a munkát. Farkas Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy a bankszektorban megtakarított összegek jelentős része az agráriumból származik. Továbbá arra, hogy a gépek adta lehetőségeket nem használjuk ki eléggé. Így fontosnak tartotta elmondani, hogy ez összességében egy luxusberuházás volt.

Hazai agrárium 07Hazai agrárium 05

Szükségessé vált a növénytermesztés és állattenyésztés közötti különbségek kiegyenlítése, más prioritások, például állattartó telepek létesítésének támogatásával. Jelenleg is ezt a kiegyenlítődést próbálja a Magyar Kormány megteremteni.

Az agrárium fejlődését elősegítendő, az Európai Uniós támogatások mellett még több hazai forrás bevonása is megtörtént. A baromfitartók támogatásának összege 2010-ben 4 milliárd, 2018-ban pedig már 14 milliárd forint volt. Ez a baromfi influenza miatti kompenzálását célzó rövidebb tartamú támogatásoknak is köszönhető. A sertéságazatban 6 milliárdról 21 milliárd forintra nőtt a támogatás mértéke.

A fórumon szó esett még az élelmiszerek Áfá-csökkentéséről, a GMO-mentes mezőgazdaságról, az élelmiszer-bűnözés visszaszorításáról, a mezőgazdasági biztosításokról és egyéb, az agráriumot érintő fontos kérdésekről. A  fórum végén az előadó válaszolt a helyi gazdák kérdéseire.

You have no rights to post comments