artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Mivel Berettyóújfalut is eléri most már az autópálya, sokakat érdekel a megyei matrica, olvasóink érdeklődtek a vásárlás részleteiről. Az alábbiakban összegyűjtöttük a 2019-es autópálya matrica vásárlással kapcsolatos információkat.

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíj-fizetési kötelezettséget von maga után. Kivételt jelent a 60 perc türelmi idő, ez az úthasználat kezdetétől terjedő 60 percen belül megvásárolt matrica esetén mentességet ad a büntetés alól. Igen fontos tudni, hogy minden információ pontos megadása jelenti a jogosultságot: a rendszám, felségjel, díjkategória, érvényességi időpont.

Jármű típusok (díjkategóriák)

D1                  Legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas jármű és annak vontatmánya
D1M               Motorkerékpár
D2                  7-nél több személy szállítására alkalmas jármű, tehergépkocsi 3,5 t-ig, lakókocsi
B2                  Autóbusz - 9-nél több állandó ülőhellyel rendelkező, személyszállításra készült gépkocsi
U                   Utánfutó - D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi

Matrica típusok, érvényesség

A vásárlás során, amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdőnapnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja. Banki átutalás esetén az összeg számlánkra való beérkezéseskor történik a matrica érvényesítése - ez az időpont lesz az érvényesség kezdete. 

A matricák terület szerinti érvényessége minden matricánál az ország teljes területe, kivéve a megyei matricát, amely éves matrica és csak az adott megye pályaszakaszaira érvényes – a szomszéd megye első lehajtójáig.

Autópálya matrica érvényessége

Heti (10 napos) autópálya matrica

Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig. 

Havi autópálya matrica

A vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Megyei autópálya matrica

A vásárló által megadott megye összes útjára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Elővásárlásban 2019. január 01-től 2020. január 31. napjának 24. órájáig érvényes. Vásárlás során egyidejűleg több megyére is vásárolható megyei autópálya matrica.

Éves autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig.  Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Elővásárlásban 2019. január 01-től 2020. január 31. napjának 24. órájáig érvényes.

Összevont havi matricák vásárlása (6..5..4..3..2 hónapra)

Összevont havi matricák az éves matrica kényelmét biztosítja évközi megrendelők számára. Ez az egyedülálló megoldás a kényelem mellett költségtakarékos is, mivel a félévi jogosultságon felül 4-6 nap további jogosultságot biztosít, továbbá kényelmi díjként az 1 havi kényelmi díjaknak csupán a felét számítja fel. Fontos, hogy az összevont havi matricák vásárlásának visszaigazolásában 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matricaazonosító szerepel.

Az összevont matricák vásárlása esetén fordítson kiemelt figyelmet a RENDSZÁM ELLENŐRZÉSÉRE, mivel a rendszám-helyesbítés, rendszám átírás költségeit mind a 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havira meg kell fizetnie! (átírási díj összege matricánként, és karakterenként: 1470 Ft). A többszörös átírási díj érvényes a gépjármű eladás és új vásárlás esetén felszámított átírási díjra is.

Valamint kiemelt figyelmet kell fordítani az összevont vásárlása esetén az ÉRVÉNYESSÉG KEZDETÉRE és ÉRVÉNYESSÉG VÉGÉRE. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Ha bizonylat nélkül hajt fel a díjköteles autópályára, az ebből eredő esetleges következmények a vásárlót terhelik, cégünk semmiféle felelősséget nem vállal!

Fizetési módok vásárláskor

Több opcionális fizetési mód áll rendelkezésre. Ezekkel kényelmesen, gyorsan kifizetheti a matricát. Ne felejtse el, hogy csak a matrica visszaigazolás (matrica sorszám) birtokában jogosult az autópálya használatára. Fizetési módok:

Bankkártya

A fizetés az OTP vagy a Borgun bank biztonságos kártyaelfogadási rendszerén keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése. A  Bank kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag a Bank látja és kezeli.

Ismétlődő bankkártyás fizetés

Regisztráció után érhető el ez a fizetési mód. Azoknak a visszatérő Vásárlóknak, akik egy kattintással szeretnének fizetni. Mobiltelefonról indított fizetés esetén is különösen ez a legegyszerűbb fizetési mód.

Az első vásárláskor az OTP Bank kártyaelfogadó oldalán a kártyaadatok mellett egy jelszót is meg kell adni. Ezzel az első vásárláskor regisztrálja kártyáját az OTP Bank kártyaelfogadó rendszerében. A kártyaadatokat kizárólag az OTP Bank látja és kezeli.

A rendszer, belépéskor megjeleníti a Vásárló első rendelésének adatait és - az esetleges módosítás mellett – már egyetlen kattintással megvásárolhatja a matricát a "Fizetés" gombra kattintva. A regisztrált kártyával kapcsolatos módosítást/törlést stb... a VoxPay oldalon bejelentkezve teheti meg.

Online bankutalás

Kényelmesen fizethet bármelyik online bankból történő átutalással. Az utaláshoz szükséges adatokat (számlaszám, kedvezményezett, közlemény) a rendszer megadja.

Fontos itt, hogy nem az elindított utalás időpontjában, hanem az összeg számlánkra való beérkezéseskor történik a matrica érvényesítése! Az OTP, BB, CIB, MKB bankokból, munkanapokon 07-17.30 h között akár 1 perc alatt is megérkezhet utalása. Más időpontban indított utalások másnap érkeznek be. Egyéb bankok esetében 2-3 óra, amíg utalása beérkezik.

Kérjük, mindig vegye figyelembe az utalás átfutási idejét, illetve az utalással kapcsolatos tudnivalókat!

E-matrica

Az e-matrica úthasználati jogosultság Magyarország gyorsforgalmi útjaira érvényes, amely mobilfizetéssel is megvásárolható.

A magyarországi díjfizetésre kötelezett utak kizárólag előre megvásárolt úthasználati jogosultsággal, azaz e-matricával használhatók. A megfelelő díjkategória meghatározásához szükséges adatok (megengedett legnagyobb össztömeg, jármű fajta) a jármű forgalmi engedélyében találhatók.

A hazai közúthálózat díjfizetés ellenében igénybe vehető szakaszait a hatályos 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet határozza meg. 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról.

A díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló 37/2007. (III. 26.) GKM rendeletet, valamint az autóutak és főutak használatának díjáról szóló 36/2007. (III. 26.) GKM rendeletet az átalakított útdíjfizetési rendszer felülvizsgálatával összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló  3/2015. (I. 29.) NFM rendelet módosította.

A nemzeti fejlesztési miniszter 3/2015. (I. 29.) NFM rendelete az átalakított útdíjfizetési rendszer felülvizsgálatával összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról

Mobilapplikációval az alábbi viszonteladóknál vásárolhat e-matricát:

evopay   Telenor   Telekom   Vodafone   Cardnet   Simple

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren és Viszonteladópartnereink keresztül a D1, D2, B2, D1M gépjárműkategóriákra vásárolható heti, havi, megyei és éves e-matricák. Viszonteladó partnerek ingyenes mobilapplikációi a https://app.nemzetimobilfizetes.hu oldalon tölthető le.

app qr

SMS-ben az alábbi viszonteladóknál vásárolhat e-matricát:

evopay   Telenor   Telekom   Vodafone

Mobilweb és web eléréssel az alábbi viszonteladóknál vásárolhat e-matricát:

voXPay   Virpay   tolltickets   e-autopalyamatrica.hu

Használati útmutató a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. ügyfelei részére 

E-matrica vásárlás SMS-ben

10 napos autópálya-matrica vásárlás: Küldjön SMS-t a +36 30 344 4807 telefonszámra! 
SMS tartalma: HETI GÉPJÁRMŰKATEGÓRIA RENDSZÁM FELSÉGJELZÉS (példa: HETI D2 ABC123 H)*

30 napos autópálya-matrica vásárlás: Küldjön SMS-t a +36 30 344 4807 telefonszámra! 
SMS tartalma: HAVI GÉPJÁRMŰKATEGÓRIA RENDSZÁM FELSÉGJELZÉS (példa: HAVI D2 ABC123 H)*

Éves autópálya-matrica vásárlás: Küldjön SMS-t a +36 30 344 4807 telefonszámra! 
SMS tartalma: EVES GÉPJÁRMŰKATEGÓRIA RENDSZÁM FELSÉGJELZÉS (példa: EVES D2 ABC123 H)*

Megyei autópálya-matrica vásárlás: Küldjön SMS-t a +36 30 344 4807 telefonszámra! 
SMS tartalma: MEGYEKÓD GÉPJÁRMŰKATEGÓRIA RENDSZÁM FELSÉGJELZÉS 
(példa 8-9 fős személygépjármű vagy 3,5 t alatti tehergépjárműre BÁCS KISKUN MEGYE esetén: BACS D2 ABC123 H)*

* A gépjűrmű kategóriáját - a forgalmi engedély alapján - az SMS-ben meg kell megadni!
Felségjelzés megadására Magyarországon regisztrált gépjármű esetében nem kötelező. Külföldi rendszám esetében a felségjelzés megadása kötelező!

E-matrica vásárlás mobilapplikációval

reseller applereseller google        

nmf ios app qrnmf android app qr

Regisztráció nélkül bankkártyával is megvásárolhatók az e-matricák okostelefonokra ingyenesen letölhető mobilalkalmazás segítségével.

E-matrica vásárlás web-en keresztül

Akár már egyenleg feltöltés nélkül alkalmi bankkártyával is megvásárolhatók az e-matricák a www.nemzetimobilfizetes.hu oldalon. Webes regisztráció szükséges!


Hasznos tanácsok

Ahhoz, hogy utazásainkhoz takarékosan vásároljunk autópálya matricát, érdemes éves utazásainkat és vásárlásainkat előre megtervezni, amennyire lehetséges.

Heti és havi matrica

Amennyiben a 10-napos és havi matricák az év során várhatóan nem érik el a 30-35.000 Ft-ot, akkor érdemes a megfelelő heti vagy havi matricát vásárolni az utazás alkalmával. Ezek az egész ország területére érvényesek az adott időtartamra. Ha 30 napon belül egynél többszöri az utazás, akkor mindenképpen a havi matrica az előnyös.

Éves matrica

Amennyiben az 10-napos és havi matricák várható együttes évi költsége meghaladja a 30-35.000 Ft-ot, akkor  érdemes éves matricát vásárolnia még akkor is, ha így esetleg 6-8000 Forinttal többet fizet. Az általa biztosított kényelem mégis megéri ezt a többletköltséget. Az éves matrica birtokában az év során nem kell többet matricára gondolnia, takarékos utakat keresgélnie, vagy lemondani egy utazásról a matrica költsége miatt.

Megyei autópálya matrica

Ez a matricatípus komoly kedvezményt jelent azoknak, akik az év során gyakran csak egy-egy régióban, megyében autóznak sokat. Ilyenkor az adott megyé(k)re érdemes matricát vásárolni, ami minden esetben egész évre érvényes. Ha mégis néha más útvonalat is használunk, akkor alkalom-szerűen időszakos matrica vásárlása még mindig takarékos megoldás.

Pótdíjak

Ha a gépjármű, ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes autópálya matricával, akkor ez jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjat kell fizetni. A pótdíj összege függ a díjkategóriától, ill. attól, hogy a befizetés megtörtént-e 60 napon belül. Vannak ugyanakkor pótdíjat csökkentő tényezők. Így pl. ha a megvásárolt matricának a díjkategóriája, vagy a rendszám legfeljebb. 3 karaktere volt hibás. Ilyenkor csak a pótdíj különbözetet kell megfizetni, ill. a pótdíj elengedhető, csak a módosítási szolgáltatás díját (1490 Ft) kell megtéríteni. Részleteket lásd. http://www.autopalya.hu/articles/article/potdijak

Matrica módosítás

Átírás

Matrica átírása minden esetben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban történhet. Az átírás díja 1490 Ft. Az átírás különböző essetek fennállása esetén lehetséges:

  • gépkocsi eladása – szükségesek az eladási és matrica dokumentumok
  • rendszámcsere – ha jogszabály írja elő a cserét, akkor az átírás díjtalan
  • lopás/totálkár – rendőrség vagy biztosító igazolása alapján
  • téves díjkategória – az érvényesség időtartamán belül
  • rendszám elírás – legfeljebb 3 karakter. Ha 0 és O felcserélése, akkor az átírás díjtalan
  • téves felségjel

Visszavásárlás

Kettős vásárlás esetén, ha a második matrica érvényessége még nem kezdődött el.

Ellenőrzés - az autópályákra csak érvényes matricával szabad felhajtani!

Az úthasználati díj megfizetése - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matricaköteles útszakaszok bármely pontján ellenőrizhető.

Az ellenőrzőszelvényt (elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén az autópálya matrica sorszámát tartalmazó visszaigazolást) kérjük, hogy saját érdekében őrizze meg a lejárat után egy évig! A visszaigazolást nem szükséges kinyomtatnia és magánál tartania.

Autópálya matrica vásárlás esetében a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot! Minden esetben érvényes matrica sorszámra van szükség, a jogosultsághoz!

Jogosulatlan úthasználat

Ha a gépjármű a helyszíni vagy a rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, illetve az elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén a szolgáltató által küldött nyugtázó értesítéssel, abban az esetben a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően. 

Úthasználattal és a matricákkal kapcsolatos problémák esetén 

pl.: átírás, rendszámcsere, szélvédőcsere, elveszett kártya

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Call Centere: +36 (36) 587-500  a nap 24 órájában hívható

Forrás: autopalyamatrica.hu, nemzetimobilfizetes.hu

You have no rights to post comments