TELEKOM BANNER

BOLDOG KARÁCSONYT!

17.szikli liliána 8 éves

Szikli Liliána 8 éves

Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola Berettyóújfalu

2018karivirag

lily

millenniumkicsi2

gazdatél

aurabannermedium2

2018trendykaracsonykicsi

Berettyó Kártya 2017 borító

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2018. december 17. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gyümölcsleves

Paprikás csirke tésztával

"B" menü:

Köménymagleves

Toroskáposzta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


termalmenu
Rendelés leadás legkésőbb előző nap 10 óráig
06 (30) 963-3740

Napi menü:

Zöldbableves

Rizses hús

veradas

koboreb

ilonabanner2018  

viastein

 TELEKOM BANNER

A Honvéd Kilián György Repülő Hajózó Tiszti Iskola Vegyes-ezredének telephelye 1953-1955 között a berettyóújfalui Esze Tamás laktanya volt (jelenleg Gyermekotthon, Honvéd u. 9.). Az épület falára emléktáblát helyeztek el 2018. szeptember 28-án, a Kablay Lajos Repülő Bajtársi Egyesület jóvoltából. KÉPGALÉRIA

Az emléktábla-avató ünnepségen részt vett Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere, Lovas Károly nyugállományú ezredes, a Kablay Lajos Repülő Bajtársi Egyesület elnöke, Mádi Lajos alezredes, az MH.86.Szolnok Helikopter Bázis képviselője, Kálmánchelyi László nyugállományú alezredes, a Vegyesrepülő-ezred csatarepülő-századának volt repülőgép-vezető oktatója, Fekete Csaba őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Repülő Intézetének a képviselője, Hidvégi László, a Bihari Gyermekotthoni Központ igazgatója és Drotár Iván igazgatóhelyettes.

Emléktábla avatás 02Emléktábla avatás 09

Lovas Károly nyugállományú ezredes, a Kablay Lajos Repülő Bajtársi Egyesület elnöke emléktábla-avató ünnepi beszédében elmondta, hogy a mai napon emlékezni jöttünk a volt laktanya épülete elé. Emlékezni a Honvéd Kilián György Repülő Hajózó Tiszti Iskola Vegyes-ezredére, az ezred hajózó és műszaki állományára, bajtársainkra, mindazokra az akkor volt fiatal repülőgép vezetőkre, akik Berettyóújfalu és Földes község határában lévő repülőtereken kezdték meg pályafutásukat, akiknek e repülőterek egyike volt az otthonuk, munkahelyük és karrierjük kezdetének kiindulópontja.

A Honvéd Kilián György Repülő Hajózó Tiszti Iskola Vegyes-ezrede 1952. október 1-jén alakult Szolnokon, amely a következő repülőgép típusokból állt: IL-10, TU-2, LI-2, PO-2. A vegyes-ezred csata és bombázó repülőgép vezetőket képzett a magyar légierő számára. Az ezred parancsnoka Kaszás Imre százados, helyettese Szászi Béla főhadnagy, a csapat repülőszázad parancsnoka Markó Gyula főhadnagy, a vegyes repülő század parancsnoka Szeidl József főhadnagy volt.

Emléktábla avatás 10Emléktábla avatás 12

A vegyes-repülőezred 1953. november 10-én a vegyes-repülő századdal áttelepült Berettyóújfaluba, az Esze Tamás laktanyába, a csata-repülő százada pedig Földesre. Így a berettyóújfalui és a földesi repülőtéren folytatták a repülő kiképzéseket. Az ezred rövid, 2,5 éves működése során egyrészt jelentős hatást gyakorolt a fejlődésben lévő magyar légierőre, másrészt Berettyóújfalu és Földes gazdasági és kulturális helyzetére azáltal, hogy munkát és megélhetést biztosított a települések polgárainak.

A repülőgép technika rohamos fejlődése és a nemzetközi helyzetben megmutatkozó pozitív tendenciák erősödése következtében 1955-re az IL-10-es csatarepülők és a TU-2 bombázók korszaka lejárt. Így a továbbiakban nem volt szükség csata és bombázó repülőgép vezetők képzésére, ezért 1955. május 1-jén megszüntették az idetelepült vegyes-ezredet.

Emléktábla avatás 15Emléktábla avatás 16Emléktábla avatás 21

Az ünnepi beszédet követően Muraközi István polgármester és Lovas Károly nyugállományú ezredes leplezte le az emléktáblát, majd a koszorúzás következett.

  • Berettyóújfalu város önkormányzata nevében koszorút helyezett el Muraközi István polgármester
  • A Helikopter Bázis és a Katonai Repülő Intézet nevében koszorút helyezett el Mádi Lajos alezredes és Fekete Csaba őrnagy
  • A Kablay Lajos Repülő Bajtársi Egyesület nevében koszorút helyezett el Lovas Károly nyugállományú ezredes, az egyesület elnöke
  • A Bihari Gyermekotthoni Központ nevében koszorút helyezett el Hidvégi László igazgató és Drotár Iván igazgatóhelyettes

Az emléktábla-avató ünnepség a szózat eléneklésével ért véget.

Szóljon hozzá!