artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az újlakásokkal kapcsolatban a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy ki az, aki meg tudja őket fizetni, és meddig tart a szegmens bővülő tendenciája. Ezzel párhuzamosan felmerül az is, hol állnak jelenleg az átlagos négyzetméterenkénti árak a használt lakások piacán.

Magáncélú építkezések piaci alapon

Országosan nagyjából 15 ezer lakás épül jelenleg, ezek döntő része a fővárosban található. Ez a szám első pillantásra nagynak látszik, a képhez azonban hozzátartozik, hogy a válság előtt 30-40 ezer jelentette az átlagot. Ennek ellenére sokakban felmerül az ingatlanpiaci lufi gondolata. A nagy eltérést az okozza, hogy a magasabb számokban benne voltak a vidéki, magáncélú építkezések, ami az utóbbi években jelentősen visszaesett. Ma már ez is inkább piaci alapon megy, nem pedig maguknak intézik az építkezést az emberek. Ezen kívül az újlakások még eladhatóak a tervezőasztal mellől, vagyis még messze állunk a túlkínálattól.

Az újlakások között a 2,5 szobások a sztárok

Beigazolódott azok előrejelzése, akik az újlakások átadásának első nagyobb hullámát idén őszre tették. Ez a lendület biztosan megmarad az áfa módosítás lejártáig, amit tükröz, hogy az idei év első felében 40%-kal több építési engedélyt adtak ki az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nagy volumenű növekedéssel európai szinten dobogós helyre kerültünk. A szegmensben a legnépszerűbbek a 2,5 szobások mellett a 30-40 négyzetméter alapterületű ingatlanok. Arra is látunk példát, hogy két szomszédos vagy egymással nagyon hasonló adottságú lakás árában milliós különbségek vannak. Ennek oka a készültségi fokokban keresendő, a beruházók ugyanis ennek függvényében fokozatosan emelik az árat néhány %-kal.

Hajdú-Bihar megye egyes városaiban visszaestek az ingatlanárak

Az árak változását tekintve az egyes megyék határain belül eltérő tendenciák mutatkoznak, ami Hajdú-Biharban is tapasztalható. Míg Püspökladányon 18%-kal, Hajdúszoboszlón és Hajdúböszörményen 2-3%-kal csökkentek, addig Debrecenben 6%-kal, ehhez képest nagyobb mértékben – 12-17%-kal – emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak Berettyóújfalun és Balmazújvárosban.

Az átlagos ingatlanárak változása Hajdú Bihar megye egyes városaiban 2017. január és október között

Az átlagos ingatlanárak változása Hajdú-Bihar megye egyes városaiban 2017. január és október között

Ez természetesen nem feltétlenül tükrözi a jelenlegi árszínvonalakat, ami tetten érhető az egyes ingatlantípusoknál. A családi házak Hajdúszoboszlón a visszaesés ellenére meghaladják 215 ezer Ft/m2 átlagárat, ami a megyeszékhelytől közel 35 ezer forinttal marad el. A hatalmas differenciált mutatja, hogy ugyanez a típus Püspökladányban a 61 ezer Ft/m2-es árszínvonalat sem éri el, a városok többségében pedig 115-125 ezer Ft/m2 között alakul az átlagár.

A családi házak átlagárai Hajdú Bihar megye egyes városaiban

A családi házak átlagárai Hajdú-Bihar megye egyes városaiban (Ft/m2, 2017. októberi adatok alapján)

Élesek az eltérések a vidéki nagyvárosok lakáspiaca között

A vidéki nagyvárosok között jelentős különbség érezhető a lakáspiacon, a népszerűség mértékét tükrözik az átlagárak. A Kecskeméten és Debrecenben eladó tégla-, és panellakásoktól 17-54%-kal elmaradnak a Pécsen, Miskolcon és Debrecenben meghirdetett társaik. A kiemelt városok esetén a százalékok mögött több mint százezer forintos különbségek húzódhatnak meg.

Átlagos lakásárak az ország egyes vidéki nagyvárosaiban

Átlagos lakásárak az ország egyes vidéki nagyvárosaiban (Ft/m2, 2017. októberi adatok alapján)

A telekpiac nem ugrott meg

A telekpiacon nem mutatkozott nagyobb pörgés az elmúlt egy évben. Az árak az esetek nagy részében csak kismértékben emelkedtek, ez az évekkel ezelőtti beárazásra, illetve a nagyobb projektekhez társuló kockázatra vezethető vissza. A befektetők speciális csoportját képezik a telket vásárlók, akik elsősorban a belvárosi részeken vagy a közlekedési csomópontoknál lévő lehetőségeket keresik.

Forrás: Ingatlannet.hu

You have no rights to post comments