artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2017. július 27-én tartott rendkívüli ülésén a Berettyóújfalui Helyi Választási Bizottság 1/2017. (VI.29.) sz. HVB határozatával hitelesített „Akarja-e Ön, hogy Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete a berettyóújfalui 335/10 hrsz-ú ingatlan büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakítása céljából történő állami tulajdonba adásáról szóló 107/2017. (V. 25.) önkormányzati határozatot visszavonja?” kérdésben helyi népszavazást rendelt el. A testületi ülést követően Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere nyilatkozott lapunknak.

Muraközi István elmondta, hogy a testületi ülésen az érvek-ellenérvek és kérdések megtárgyalását követően mind a Településfejlesztési, Ügyrendi és Közrendvédelmi, mind pedig a Pénzügyi Bizottság, valamint a Képviselő-testület a helyi népszavazás elrendelését egyhangúlag – ellenszavazat és tartózkodás nélkül –  elfogadta.

A határozat közzétételét – 2017. július 28. – követő 15 napon belüli jogorvoslati határidő után a Helyi Választási Bizottság fogja kiírni a népszavazást, várhatóan október hónapra.

A képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy a népszavazás okán a korábban meghozott, a szóban forgó terület átadásáról szóló határozat értelemszerűen nem lépett hatályba.

A népszavazás abban az esetben érvényes, ha a választópolgárok több mint 50 %-a részt vesz azon, és érvényes szavazatot ad le. Eredményességről akkor beszélünk, ha az érvényesen leadott szavazatok több mint 50 %-a azonos választ takar a feltett kérdésre.

Amennyiben érvényes és eredményes a zsavazás, akkor kötelező jelleggel bír az Önkormányzatra nézve, a képviselő-testületnek a korábban hozott határozatát vissza kell vonnia. Érvénytelenség vagy eredménytelenség esetén ez a kötelezettség nem áll fent és a terület átadásáról szóló határozat hatályba lép.

Muraközi István annak a véleményének adott hangot, miszerint a témában lezajlott vitákat követően, most az érvek-ellenérvek lakosság körében való minél szélesebb körben történő megismertetése a feladat, hogy a népszavazáson minél többen vegyenek részt és felelős döntést tudjanak hozni. Továbbá a szavazástól távolmaradók számát és az így kinyilvánított véleményüket is figyelembe kell venni, miszerint nem érzik olyan súlyúnak a kérdést, hogy ellene szavazzanak.

Polgármester úr továbbra is szeretné meggyőzni a berettyóújfalui lakosokat arról, hogy több érv szól a beruházás mellett, mint ellene. A jelenlegi félelmek és aggodalmak főként vélt információk alapján alakultak ki, az előnyök viszont kézzel foghatóak, melyek nem csak a városban, hanem a Biharban élőket is pozitívan érintenék.

A képviselő-testület döntött a népszavazás forrásainak biztosításáról is, amely 2 millió forint dologi és 3 millió 105 ezer forint személyi kiadást jelent az Önkormányzat költségvetéséből.

Muraközi István elmondta, hogy az üggyel kapcsolatos minden fejleményről továbbra is őszintén, tényekre alapozva, pártpolitikától függetlenül kívánják tájékoztatni a lakosságot és ezt kéri minden érintettől is.

You have no rights to post comments