artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Csütörtöktől az Európai Unióban megszűnik a roamingdíj, azaz mindenki a belföldi díjszabás szerint fizet a mobiltelefon külföldi használata után. Ez azonban nem mindig igaz, és érdemes tisztában lenni a részletekkel, mielőtt külföldre indulunk, mert kellemetlen meglepetések érhetnek.

Néhány fontos tudnivaló:

  • Az Európai Unió 28 tagországára érvényes az új szabály, de például Svájcra nem, és Izland, Norvégia, Andorra és Liechtenstein is csak később társul a rendszerhez.
  • Csak szárazföldi szolgáltatásra érvényes, tehát hajón, repülőn már nemzetközi a tarifa.
  • Nem érvényesek azok a kedvezmények, amelyek például flottán, családon belül tesznek lehetővé ingyenes hívást, sőt a hálózaton belüli ingyenesség sem él, az általános belföldi díjat kell majd megfizetni. Nem számít azonos hálózatnak az sem, ha a hazai szolgáltató működik a külföldi országban is.
  • Ha valakinek lebeszélhető belföldi percei vannak az előfizetésében, az érvényes az EU-ban is.
  • Ha másik uniós országban működő számot hívunk, akkor a nemzetközi tarifát kell fizetni
  • Nem minden SIM-kártya használható külföldön, a szolgáltató egyes előre fizetett szolgáltatásoknál korlátozhatja a  külföldi használatot.
  • Egy éven belül négy hónapnál hosszabb ideig tartó "roamingolás" már nem számít "méltányos használatnak", tehát a tartósan külföldön tartózkodók nem használhatják ki az esetlegesen olcsóbb hazai tarifát külföldön is.  Ekkor azonban még nem jön a magasabb számla, mert a szolgáltatónak a pótdíjazás előtt fel kell szólítania a nem méltányos felhasználót, aki még 14 nap alatt ki is mentheti magát.
  • A pótdíj a szokásos díjon felül hívásonként nettó 3,2 cent/perc, SMS-küldésnél pedig 1 cent üzenetenként. Az adatforgalomnál nettó 7,7 euró gigabájtonként.
  • A korlátlan adatforgalmat biztosító előfizetéseknél érdemes rákérdezni a szolgáltatónál, hogy érvényes-e külföldön is a korlátlan használat.
  • Az ingázókat nem fenyegeti a pótdíjazás veszélye, mert ha a rendszer rögzíti, hogy Magyarországon is rákapcsolódott a hálózatra, akkor az már nem számít roamingnak, akkor sem, ha utána minden nap átviszi a mobiltelefont egy szomszédos országba.

Forrás: inforadio.hu

You have no rights to post comments