artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az Omega, a Pannonia All Stars Ska Orchestra, az Anna and the Barbies, a KFT, Demjén Ferenc, a Metropol-Group, valamint a Loyal lesznek az idén június 19–25. között zajló, immár ötödik nagyváradi Szent László Napok nagyszínpadi fellépői. A váradi fesztivál szervezői öt évvel ezelőtt a kulturált kikapcsolódást és a városalapító lovagkirály előtti tisztelgést, alakjának minél szélesebb körben történő népszerűsítését tűzték ki célul, és nem lesz ez másként idén sem, amikor Királyi hét jeligével várnak mindenkit a nagyváradi várba.

szln

A Szent László Napok idén a június 18-ai nulladik nappal rajtol el, amikor Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Két keréken határok nélkül cím alatt kerékpártúrát szerveznek szent királyunk egykori nyughelyétől, a nagyváradi vártól Biharkeresztesig, az érdeklődők az útvonalon bárhol becsatlakozhatnak. A szervezők a család apraját-nagyját várják, az alig húsz kilométeres tekerést a legkisebb résztvevők sebességéhez igazítják.

Még aznap megnyitják Kósa Klára keramikusművész Lelkünk virágai című tárlatát is a nagyváradi várban.

Az igazi nyitónap a június 19-ei, vagyis hétfői nap - a nagyváradi Szigligeti Színházban az ünnepi beszédeket követően pedig fellép a Magyar Állami Népi Együttes és a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntősei – Váradra érkeznek a Haraszti ikrek, a Mérai Cifra Táncegyüttes, a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes, Busai Bori, Makula Zoltán, Ürmös Sándor, ifj. Ürmös Sándor, Gál Tibor, valamint szilágyszéri, szilágysámsoni, krasznai és szilágycsehi hagyományőrzők, de hallhatjuk Kubinyi Júliát, a magyar népdaléneklés kiválóságát is. Az eseményre a belépés ingyenes, de mivel a színház befogadóképessége korlátozott, a nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes meghívóigényléshez kötött. A meghívókat a Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület székhelyén, Nagyváradon, a Kálvin János utca 1. szám alatt lehet igényelni.

Június 20-án, kedden a kora délutáni óráktól estig több, a Partiumi Keresztény Egyetemmel, a Balassi Intézettel és a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen szervezett kiállítás is megnyílik a várban, illetve a felsőoktatási intézmény székhelyén, lesz dizájn, multimédia, de Mercedes-makettek is.

Június 21-én, szerdán Szent Lászlóról tartanak konferenciát és a lovagkirályról szóló kiállítást is megnyitnak, az este pedig az operettkedvelőké – a váradi vár nyári színpadán igazi klasszikusok szólalnak meg a kolozsvári Operett Group Projekt tolmácsolásában.

Igazi kuriózummal várja a várba kilátogatókat a június 22-ei csütörtöki nap, amikor Szent László legendák szólalnak meg dzsesszre hangszerelve, itt lesz Harry Tavitian, valamint a Balázs Elemér Group zenészei, Andrejszki Judittal és Mizsei Zoltánnal.

Június 23-ától, péntektől pedig indul a szokásos fesztiváli kavalkád, ekkortól már betelepülnek a várba a kézművesek, állnak majd a lacikonyhák, üzemelnek a sörcsapok. És persze számos kulturális esemény, történelmi előadás, vetítés, bemutató várja az érdeklődőket. Idén sem marad el a gyermekprogramok forgataga, igazi gyermekfesztivál lesz a kulturális fesztiválban, és fellép a legkisebbek körében oly népszerű Tompeti, a Libavonat és az Evilági Együttes is.

Esténként pedig fergeteges koncerttel várunk mindenkit: pénteken a Loyal, a PASO, valamint az Anna and the Barbies, szombaton a KFT és Demjén Ferenc, vasárnap pedig a Metropol-Group és az Omega csap a húrok közé a nagyváraid várban felállított nagyszínpadon.

Az eseményekről részleteket és más kuriózumokat találnak a kulturális fesztivál honlapján: www.szentlaszlonapok.ro, illetve Facebook-oldalán: www.facebook.com/SzentLaszloNapok2017

A Szent László Napok sajtóirodája

You have no rights to post comments