artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A katasztrófavédelem koordinációja mellett folyik az országos szúnyoggyérítési program. Megyénkben Tiszacsege és Egyek után Debrecen is sorra kerül.

Országosan több mint százharminckétezer hektáron irtanak a héten. A központi szúnyoggyérítés második hetében légi kémiai kezeléssel 84634, földi kémiai technológiával pedig 37729 hektárnyi területen avatkoznak be a szakemberek, biológiai gyérítés pedig közel tízezer hektáron lesz. A munka első hetében a kedvezőtlen időjárás némiképp akadályozta a munkát, volt, hogy az erős szél miatt a gépek nem tudtak felszállni.A gyérítést végző konzorcium arra törekszik, hogy az ütemtervhez képest kialakult csúszást a hét végén behozza. A kezelés alá vont települések száma emelkedett, az aktuális lista és a június 30-július 6-ig terjedő időszak ütemterve az alábbi dokumentumban megtekinthető.

A szúnyoggyérítéssel kapcsolatban számos kérdés felmerült. Az embereket nemcsak az érdekli, hogy ki és mennyiért végzi az irtást, hanem az alkalmazott vegyszerekről, a feladatot végzők szakképzettségéről, a követendő magatartási szabályokról is kérdeznek. Arra is kíváncsiak, mi a teendő, ha saját településük nem szerepel a kezelt települések listáján, de szükség lenne a gyérítésre, vagy már volt, de a szúnyoginvázió visszatért.

A szakértői válaszokból kitűnik, hogy a kifejlett szúnyogokat (imágókat) légi járműről úgynevezett finomcseppes eljárással permetezik, ilyenkor az irtószert apró cseppekre bontva juttatják ki. Földi irtás esetében jellemzőbb a melegködképző-generátorok alkalmazása, amikor az irtószer köd formájában terül a kezelt területen. A felhasznált irtószereket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, a hatóanyagok közös európai uniós listája alapján. Az irtószerek emberre és melegvérű állatokra nem ártalmasak, a méhekre azonban igen, ezért az önkormányzatok a náluk bejelentkezett méhészeket idejében értesítik a gyérítésről, hogy időben el tudják zárni méheiket. Mint minden rovarirtás esetében, a szúnyoggyérítésnél is tartózkodni kell attól, hogy közvetlen kontaktusba kerüljünk a kezelést végző járművekkel, a gépekkel, irtószertartályokkal, magával a szerrel. Ha ez utóbbi mégis bekövetkezne, az érintett bőrfelületet alapos szappanos mosásnak kell alávetni.

Egy-egy település a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyfélszolgálatának email-címén, vagy a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elektronikus postacímén jelezheti, ha szükség lenne irtásra, vagy a már lefolytatott kezelés ismétlésére a szúnyogok újbóli megjelenése miatt.

You have no rights to post comments