artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az év egészségügyi szakdolgozója pályázatra jelölte a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház  Transzfuziológiai Osztályát Dr. Pete László orvos igazgató és Halászné Szilágyi Gyöngyi ápolási igazgató.
 
Pályázati kategória: Csoportos - Járóbeteg-ellátás
Jelölő intézmény: Gróf Tisza István Kórház Berettyóújfalu
Település: Berettyóújfalu
Jelölők: Dr. Pete László orvos igazgató és Halászné Szilágyi Gyöngyi ápolási igazgató
 
Méltatás: A berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban 1967. április 1. óta működik a Transzfuziológiai osztály. A vérgyűjtést, a transzfuziológiával kapcsolatos feladatokat 8 fő asszisztens, 1 főorvos irányításával végzi. Az osztály négy fő profil tevékenysége a terhesgondozás, a depó fenntartás, a kiszállásos és intézeti vérvétel és a szerológiai, immunszerológiai vizsgálatok. Az osztály előre meghatározott éves terv szerint dolgozik, ami azt jelenti, hogy heti 2-4 alkalommal szervezett véradó napot bonyolítanak le. A Vértranszfúziós Osztályon helyben, bármikor lehet vért adni, készségesen állnak dolgozóink a véradók rendelkezésére. A járó- és fekvőbetegek részére az alábbi vizsgálatokat végzik el helyben: - vércsoport-meghatározás - ellenanyag-szűrés - direct coombs vizsgálat - ellenanyag-azonosítás - fenotipizálás - kompatibilitási vizsgálat - terhes-vérvétel - terhesek szerológiai és immunhematológiai vizsgálatai Dolgozóink munkájukat igényesen, nagy odaadással végzik, gyakran tudományos előadásokkal készülnek kongresszusokra. Állandó jó kapcsolatot tartanak fenn kórházunk betegellátó osztályaival és az ott dolgozó orvos és szakdolgozó gárdával. Vérellátó osztályunkon állandóan DEPO-s készenlétet tartunk. Évente kb. 3700 egység vért vesznek le kiszállások során és a kórház területén a lakosság segítőkész közreműködésével. Ez a nagy szám a transzfuziológiai dolgozók jó szervezőkészségének, emberszeretetének és lelkiismeretes munkájának köszönhető, hisz véradóink többsége visszajáró önkéntes. Büszkén elmondhatjuk, hogy szakdolgozóink áldozatos munkájának köszönhetően kórházunkban vérhiány miatt nem kellett műtéteket elhalasztani. Ezen szakterület tevékenységének szakmai irányítója az Országos Vérellátó Szolgálat. Az osztály működését minden évben akkreditálják – egyrészről a Debreceni Regionális Vérellátó Központ, másrészről az Országos Vérellátó Szolgálat részéről –, melynek eredménye minden esetben megfelelt az előírásoknak. A szerológiai tevékenységüket is ellenőrzik, melynek eredménye minden esetben kiváló. Együttműködésük, jó kapcsolatuk eredményeként biztosítják a gyógyításhoz nélkülözhetetlen vérmennyiséget. Rugalmasan, munkaidőn túl is végzik a plusz tevékenységeket. 
 
 
Bemutatkozás: A Transzfuziológia 1967. április 1-től működik a Gróf Tisza István Kórházban. Jelenleg a feladatokat 7 fő asszisztens látja el, non-stop 24 órás szolgálatban. Főbb tevékenységeink, feladataink: Diagnosztikus vizsgálatok járó- és fekvőbetegek részére Ebbe a feladatkörbe tartozik a műtétes- és terhesvérvétel. A levett vérmintákból a következő vizsgálatokat végezzük el: - Vércsoport meghatározás - Ellenanyagszűrés - Direct-Indirect coombs - Ellenanyag-azonosítás - Fenotipizálás - Kompatibilitás A kapott eredmények dokumentálása, leletezése, szükség szerint transzfuziológiai teendők megbeszélése. A terhesek esetében további vérkép-vizsgálat, valamint az Rh/D/negatív anyák vizsgálata anti-D profilaxis céljából. Szükség esetén kapcsolatot tartunk a területileg illetékes védőnői szolgálattal. Vér Depo fenntartása, kezelése Együttműködési (depo üzemeltetési) szerződés szabályozza. Kapcsolatot tartunk a Debreceni Regionális Vérellátó Központ és a transzfundáló osztályok között. Igény és egyeztetés után a vérkészítmények megrendelése, Debrecenből való kiszállításának biztosítása. A Depóba érkezett vérkészítmények bevételezése, dokumentálása és igény szerinti osztályra való kiadása. A visszaérkező transzfúziós jelentőlapok dokumentálása, esetleges transzfúziós reakciók, szövődmények nyomon követése, az Országos Vérellátó Szolgálat felé jelentése. Preoperatív vérgyűjtés intézetben és kiszálláson Együttműködési (vérbeszállítói) szerződés szabályozza. Országos eProGesa számítógépes donornyilvántartással rendelkezünk. A véradásaink nagy részét a Magyar Vöröskereszt szervezi, meghatározott éves ütemterv szerint. Ez heti 2-4, éves szinten kb. 112 alkalommal történik. E tevékenységünk, szakmai felkészültségünk, lelkiismeretességünk a betegek biztonságos és folyamatos vérellátását szolgálja.
 

You have no rights to post comments