artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Fiatal tehetség, határozott céljai vannak. Zongorázik, de nagyon szeretne megtanulni gitározni Is. Beszélgetés Papp Balázzsal, aki zenei kérdésekben a legtöbbet az édesapja véleményére ad.

 

 

 

Kérlek, néhány szóban mutatkozz be a Berettyóhír olvasóinak.

Papp Balázs vagyok, 1999-ben születtem Berettyóújfaluban. Egészen kicsi korom óta tanulok zenélni, először apu tanított dobolni. Zeneóvodába jártam, majd a Városi Zeneiskolába. Most vagyok végzős, sikeresen felvételiztem a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskolába, Debrecenben tanulok tovább.

Mit kell tudni a Kodályról? Ugyanúgy négy évig tanultok, mint egy „rendes” gimnáziumban mondjuk?

Igen, de lehet majd jelentkezni egy ötödik évre is. Láttam a mostani elsősök órarendjét, nekik úgy van, hogy hétfőn, kedden és pénteken délelőtt vannak a közismereti tárgyak, szerdán és csütörtökön délután; míg a zeneórák – például szolfézs és zeneelmélet - a maradék időben. Minden hónapban lesz egy hangverseny, arra is fel kell készülnünk.

Nehéz volt a felvételi?

A zongoragyakorlaton kellett játszani egy teljes szonátát, egy romantikus darabot, egy huszadik századi és egy barokk darabot, valamint egy etűdöt. Az igazgató és a tanárok meghallgatták, szerencsére jól sikerült. Volt felvételi szolfézsból is, írásban és szóban egyaránt. A szóbelin el kellett énekelni egy népdalt is. Lesz lehetőség zeneszerző szakon is tanulni, ennek nagyon örülök, nekem is van néhány saját kis szerzeményem.

Zongorázol, ezt tudjuk. Hogy állsz a többi hangszerrel? S mi a helyzet az énekléssel?

Sokan mondták már, hogy jó hangom van. A könnyűzenei számokat szeretem énekelni, ezek jóval könnyebben is mennek, mint mondjuk egy népdal. Korábban kipróbáltam a darbukát, kaptam aputól kisebb ütős hangszereket, doboltam, s régebben gitározni is tanultam egy kicsit. Most a zongora az első. Van egy átlagos kis pianínóm otthon, órára a zeneiskolába járok, Anducska Katalin a tanárom. Naponta másfél órát szoktam gyakorolni – néha legyőz a lustaság, tudom, még többet kellene, a jövőben igyekszem így tenni. A többi hangszer? Később nagyon szeretnék rendesen megtanulni gitározni is!

Többször is apukádat említetted. Ő Papp Zsolti, a SZEG frontembere, akit minden zenével foglalkozó ember ismer Berettyóújfaluban. Az ő hatására indultál el a zenei pályán?

Igen! Rengeteg zenét hallgattunk, hallgatunk együtt. A zene a központi téma nálunk. A mai napig előfordul, hogy mutat nekem egy-egy zenét, egy Led Zeppelin-számot például. Nekem mindig tetszik az, amit ő választ (nevet). Aztán választok én is egyet, majd közösen átbeszéljük, hogy mit hallottunk. Adok a véleményére, sokszor kérek tőle tanácsot, ő is szívesen segít. Nagyon jó a kapcsolatunk.

Egyezik az ízlésetek ezek szerint.

Mostanában egyre jobban. Mindketten szeretjük a ’70-es évek blues zenéjét például.

Hogy állsz a mai muzsikához? Meghallgatod a populáris rádióslágereket is?

Mindent meghallgatok, abszolút mindenevő vagyok, az electro swinget is kedvelem például.

Mivel töltöd a szabadidődet?

Igyekszem tartalmasan eltölteni, kikapcsolódni, nagyon szeretek biliárdozni.

Távolabbi céljaid a zenélésben? Szerencsét próbálnál egy kereskedelmi televízió tehetségkutató műsorában?

Először szeretném elvégezni a középiskolát, utána lehetőség szerint külföldi főiskolán tanulni, Angliába vagy Amerikába szeretnék kijutni. Nem akarok senkit sem megbántani, de abszolút nem szeretem az ilyen tehetségkutatókat. Sok igazi, valódi tehetség is eljut egy ilyen műsorba, de még több a csinált „sztár.” Nem ezen a vonalon szeretnék elindulni.

You have no rights to post comments