artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Fotók: Bihari Múzeum

A Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtárban, valamint a Szent István téren 2014. május 24-én számos érdekes, szórakoztató és ismeretterjesztő program várta a gyermekeket és szüleiket egy élménnyel teli, közös gyermeknapra.

 

A Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár minden hónap utolsó előtti szombatján rendezi meg a családi múzeumi délutánokat. Ennek keretében „Berettyóújfalu az újkőkortól napjainkig” címmel helytörténeti akadályversenyt szervezett 2014. május 24-én, amelyen 3-6 fős csoportok vehettek részt.

A múzeum bejáratánál elhelyezett regisztrációs pultnál minden csapat átvette menlevelét, mellyel 6 helyszínt kellett végigjárni. A programok között kicsik és nagyok egyaránt megtalálták a nekik való feladatokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első helyszínen imitált régészetet lehettet végezni, az új kőkori állandó régészeti kiállításon.

A második helyszínen a honfoglalással kapcsolatosan összeállított feladatsor várta a versenyzőket, korabeli kiállítással illusztrálva.

A harmadik helyszínen - Vitéz Kádár István lovas szobránál - édességet és ingyen fagyi jegyet kaptak a vállalkozó szelleműek a feladatok teljesítése után.

Ezt követően ismét a múzeumi kiállítóterne adta a helyszínt;. az első világháború 100. évfordulója alkalmából a múzeum saját, illetve több magángyűjtő, valamint a lakosság által felajánlott háborús relikviákból és fényképekből összeállított kiállítása október 3-ig látható, „Katonasors” címmel.

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő helyszínen Berettyóújfalu, mint vármegyeszékhely történetébe tekinthetett be a látogató csoport, játékos formában kialakított kirakós és térkép-összeállításokon, a korabeli épületek elhelyezkedését, és történetet tanulmányozva.

Az utolsó helyszínen - a könyvtár számítógép termében - Magyarország Európai Uniós csatlakozásának 10. éves évfordulója alkalmából összeállított feladatsort kellet kitölteni.

A résztvevő csoportok a feladatok megoldása végén emlék matricát, könyvjelzőt, és a Berettyóújfalu történetéről szóló könyv digitális változatát kapták ajándékba.

 

 

 

 

 

 

 

 

További képek a múzeum honlapján:

A múzeumi programmal párhuzamosan a főtéren zajlott 14 órától a Bihari Népművészeti Egyesület - Sokadalom elnevezésű - kézműves, játszóház, vásár, és néptánc fellépéssel kiegészített gyermeknapi programja. Számos népi játékot, köztük a körhintát próbálhatták ki a gyerekek.

A Szent István tér adott helyet a Bihari Természetbarát Egyesület által szervezett kerékpáros ügyességi versenynek is, amelyben saját biciklivel vehettek részt kicsik és nagyok egyaránt.

A gyermeknapi programok zárásaként az Ákom-Bákom Bábszínház előadásában láthattuk a Csizmás kandúr mesejátékot a Makk Kálmán moziban.

You have no rights to post comments