artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Csontleves

Zöldséggel sült tarja héjas cikk borgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Meggymártás pirított grízzel, főtt hússal

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A tavaly megalakult Herpály Mentőcsoport rendszerbeállító gyakorlatát, április 12-én tartották Berettyóújfaluban, mely elsődlegesen a berettyóújfalui járásban kialakuló, nagyobb volumenű események kezeléséhez nyújthat segítséget önkéntes alapon.

 

 

A mentőcsoportok megalakítása illetve a rendszerbeállító gyakorlat célja, a természeti, civilizációs és egyéb eredetű katasztrófák, veszélyhelyzetek során jelentkező védekezési, mentési és helyreállítási feladatokra felkészülés illetve a majdani nemzeti minősítés követelményeinek való megfelelés.

A hajnali riasztást követően, a beérkezett mentőszervezet tagjait a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője Szabó Imre tű. őrnagy, és a Püspökladányi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője Lövei Csaba tű. alezredes, az önkéntesség fontosságát kiemelve köszöntötte.

Az elméleti felkészítés során munkavédelmi oktatásban részesültek, valamint alapvető vízkárelhárítási, elsősegély-nyújtási ismeretekből is kaptak felkészítést a résztvevők, ezeken kívül, mivel a katasztrófavédelem irányítása alatt történik a bevonásuk, alapvető szolgálati ismeretekkel is rendelkezniük kell.

A feltételezett veszélyhelyzet szerint, a csapadékos tavaszi időjárás következtében a Berettyó folyón az eddigi legnagyobb vízállást jelentősen meghaladó árhullám vonult le, amely miatt rendkívüli árvízi védekezés vált szükségessé a környező települések lakosságának védelme érdekében. A folyó kritikus szakaszai mentén a vízügyi igazgatóság szakmai irányítása mellett több helyszínen kellett bevonni védelmi erőket- védműveket kellett magasítani, nyúlgátépítéssel és bordás megtámasztással. Emellett néhány helyen a gátak védőképességének megerősítését kellett megvalósítani vízoldal felőli fóliázással. A munkálatok segítésére, Berettyóújfalu települési köteles polgári védelmi szervezetének műszaki egységét is bevonták.

Eközben, a helyszíni operatív törzs egy eltűnt személyről kapott bejelentést, ezért a mentőcsoport kutatási komponensét is elindították.

A gyakorlat során  fontos szempont, az önkéntesekből álló mentőcsoport, a köteles polgári védelmi szervezet és a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, társszervek együttműködésének, együttdolgozásának minél gördülékenyebbé tétele, a fölé- és alárendeltségi viszonyokhoz való alkalmazkodás.

A rendszerbeállító gyakorlat végén Lövei Csaba tű. alezredes, Püspökladány Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője megfelelőre értékelte a napi munkát.

 

You have no rights to post comments