artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Csontleves

Zöldséggel sült tarja héjas cikk borgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Meggymártás pirított grízzel, főtt hússal

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2014. április 9-én a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Intézete a Nagyerdei Kultúrpark Non-profit Kft. Debreceni Állatkert és Növénykertjében elpusztult hím oroszlán lépfene fertőzöttségét állapította meg. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának és Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének közleménye.

Az állategészségügyi hatóság által lefolytatott járványügyi ellenőrzés megállapította, hogy a fertőzés egy - a nagy ragadozókkal feletetett - szarvasmarhától ered. Az állatkertben és a szarvasmarha-tartó udvarban jelenleg lépfenére gyanús állat nincs.

Az állatkertre és az érintett állattartási helyre a jogszabályban előírt helyi zárlati intézkedések az érintett hatóságok értesítése mellett megtörténtek. Ennek során az állatkert és az érintett állattartóhely állatai hatósági megfigyelés alá kerültek. Az állatkertben ezen időszak alatt a látogatás szünetel. A fogékony állatok preventív vakcinázása az érintett település valamennyi szarvasmarha, juh és lótartójánál értesítésüket követően megtörténik, ezzel egyidejűleg az állatkerti állatok is oltásra kerülnek. Hatósági rendelkezésre a keletkezett állati melléktermék ártalmatlanításra került. Valamennyi, a megbetegedésben érintett állattartóhely, kiszolgáló létesítmény és eszköz szigorított hatósági fertőtlenítését folyamatosan elvégezzük. Az érintett település állattartóit a védőoltás alkalmával, a betegséggel kapcsolatos tájékoztatással ellátjuk.

Az állatkert látogatói nem kerülhettek közvetlen kapcsolatba a beteg állattal, így nem állhat fenn a fertőződés veszélye. Az emberi megbetegedés megelőzésére a jogszabályokban rögzítettek szerint a járványügyi hatóság a felvilágosítással egy időben intézkedett. Az állatokat gondozó személyek megelőző antibiotikus gyógyszerelése mind az állatkerti dolgozók, mind az állattartó esetében megkezdődött.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szervei folyamatosan egyeztetnek az aktuális teendőkről és határoznak a hatékony megelőzés érdekében végrehajtandó feladatokról.

A meghozott intézkedések a beteg állatokkal érintkező személyek egészségének megőrzésére, az állatok további megbetegedésének megelőzésére irányulnak.

You have no rights to post comments