artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2013. december 21-én került sor a Replace My Heart zenekar rendezésében arra az ingyenes karácsonyi koncertre a berettyóújfalui Parola pinceklubban, amely kapcsán a szervezők felhívták a rajongók figyelmét arra, hogy ne csak a zene öröméért érkezzenek az eseményre, hanem karitatív célokkal vezérelve gondoljanak azokra az embertársaikra, akiknek az idei karácsony szűkmarkúbbnak ígérkezik.

A Replace my heart, és a két vendégzenekar, a hajdúszoboszlói Testify és a mátészalkai Better Than Ever tagjai, rajongói köreik, valamint sokan mások jelentős mennyiségű adományt gyűjtöttek össze a rászorultak megsegítésének reményében az este folyamán. Én, mint önkéntes adománygyűjtő szállítottam el szervezett összefogásuk eredményét, hogy olyan háztartásokba juttassam el felajánlásaikat, ahol a legnagyobb szükség van a boldogabb ünnepre.

A Replace My Heart, a Testify és a Better Than Ever együttes készségesen válaszoltak nagylelkű karácsonyi együttműködésük kapcsán felmerült kérdéseimre.

Miért tartjátok fontosnak, hogy segítsetek a rászorultakon?

Replace My Heart:

Magánemberként is kivesszük a részünket önkéntes programokból, többen benne voltuk a „Szeretet hídban” és más ilyen jellegű összefogásokban. Látjuk azt, hogy a világban sok gyermek hiányt szenved valamiben, s nem csak karácsonykor. Már mi is elhagytuk a felnőttkor küszöbét, tudjuk, milyen nehéz megállni a saját lábán az embernek. Úgy gondoltuk, hogy ha egy kicsit is jobbá tudjuk tenni más emberek karácsonyát ez évben a megmozdulásunkkal, megérte az erőfeszítést. Meg szerettük volna mutatni, hogy egy ilyen kisvárosban, mint Berettyóújfalu, mekkora ereje van egy kis zenekarnak. Meg szerettük volna mutatni, hogy az egység, amelynek tagjai vagyunk, formáló közösség. El szerettük volna oszlatni a ködöt a személyünkkel, a baráti körünkkel kapcsolatban, hogy a „keményebb arcok” is ugyanolyan jószívűek, mint mások. Ezzel az akcióval bebizonyítottuk, hogy együtt is tudunk hatékonyan segíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Testify:

Mivel mindenhol a világon, így hazánkban is jelentős számban vannak olyan nélkülözők, akiknek nagy segítség bármi fajta hozzájárulás a megélhetésükhöz, legyen az ruhanemű,élelmiszer, vagy egyéb anyagi támogatás. Különösen fontosnak tartjuk Karácsony táján, hogy bármi módon segítsünk. Erre egy remek módszer volt a szombat esti koncert, amely sok embert megmozgatott és sok adományt sikerült összegyűjteni.

BetterThanEver:

A rászorultaknak való segítségnyújtás nem csak karácsonykor kellene, hogy fontos legyen. Azoknak, akiknek fedél van a fejük felett, fűtött szobában, jól lakottan feküdhetnek le esténként, amennyire lehetőségük van rá, segíteniük kellene a társadalom perifériájára kerülteken. Természetesen a karácsony remek alkalom arra, hogy a segítségnyújtás, az adománygyűjtés kicsit előtérbe kerüljön.

A társadalom nagy részének sajnos negatív képzettársításai vannak a rockerekkel, zenészekkel kapcsolatban. Ti mit gondoltok, miért és hogyan fér össze a jótékonykodás az életformátokkal?

Replace My Heart:

Underground srácoknak mondanám inkább magunkat, mint rockereknek. A metál, a hardcore és a rock kedvelői mellett olyanok is eljöttek a koncertre, akik más stílusban érzik otthon magukat. Az, hogy az ember jótékonykodik, vagy nem, nem zenei stílus, vagy szakma kérdése, hanem egy belső kérdés válasza; akarok jót tenni, vagy nem. A közeg, amelyben én mozgom, összetartó, és ha valaki felveti azt, hogy segítsünk, akkor egy emberként működik mindenki az ügy érdekében. Ez ezúttal is kiderült. Ahhoz, hogy a rockereket, vagy valamiben nem a megszokottnak számító embereket ne érjék előítéletek, többet le kell tenniük az asztalra, mint egy „átlagembernek”. Lehet ez egy ilyen jótékonysági akció, de az élet bármely más területére kiterjed. Saját tapasztalatból tudom, hogy a zenésztársaim többsége egyetemre járó, vagy egyetemet végzett emberek, ők is bebizonyították maguknak, hogy habár hétvégenként átadják magukat a szenvedélyüknek, hétköznap hasznos szereplői a világnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Testify:

Szimplán az előítéleteknek köszönhető, hogy a társadalom különböző rétegeit beskatulyázzák. Véleményünk szerint teljesen mindegy, hogy honnan származol, milyen zenét hallgatsz, a jó cselekedet iránti szándék minden emberben ott van. Nem tartjuk rockernek magunkat, mivel mi is hallgatunk sok más stílusú zenét, de minden zenei műfajon belül, különösen a metalcore világán belül több keresztény, illetve mély mondanivalójú zenekar létezik, akiknek az a célja, hogy közel hozzák egymáshoz az embereket. A mi célunk is hasonló.

BetterThanEver:

Magyarországon talán valóban sajnos inkább negatív képzettársítások alakultak ki a rockzene különböző műfajaiban előadókkal kapcsolatosan. A hozzánk közelebb álló punk-rock, hardcore színtérhez viszont igen közel áll a különböző társadalmi problémák bemutatása. Hosszú a rászorultakkal, a társadalom marginalitására szorultakkal, a társadalmi feszültségekkel foglalkozó zenekarok listája. A mi számaink között is vannak olyanok, amelyek ezt a kérdéskört boncolgatják.

Mint ahogyan mind a három zenekar kihangsúlyozta, az adakozásnak nem dátumokhoz kötötten kell működnie az életünkben. Az én önkéntes adománygyűjtői tevékenységem is egész évre kihat, határidő nélkül. Segíteni nem csak pénzzel lehet, hanem mindazzal is, amit pénzért kellene megvenni. Egy kanál is hatalmas segítséget jelenthet egy olyan családnak, ahol nem jut mindenkinek evőeszköz, ha asztalhoz ülnek.

 

 

 

You have no rights to post comments