artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Karácsony közeledtével készülődünk, várjuk az ünnepet, hogy családi körben, esetleg egy szép helyen pihenhessük ki az év fáradalmait és feltöltődve, megújult erővel fogadjuk a 2014-es esztendőt. Ennek apropóján megkérdezzük Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét, Ő hogyan ünnepli a Karácsonyt, milyen emlékei, érzései fűződnek ehhez az ünnepkörhöz.

 

Polgármester úr számára mit jelent karácsony ünnepe és a hozzá kapcsolódó ünnepkör, az adventi időszak?

A Karácsony közeledte, az Advent - mint oly sok embernek - nekem is a várakozás örömét jelenti. Egyfajta számadást végez ilyenkor az ember. Mit tettem ebben az évben, mit tettem a közösségért, amelyet képviselek és természetesen mit tettem családomért, amely mégiscsak a legfontosabb az ember életében. De ugyanakkor az ünnep közeledte, az adventi koszorú fényei a megváltó közeledésére is felhívja a figyelmet. Az egyre hosszabb éjszakákat, és az egyre nagyobb sötétséget beragyogja a gyertyák lángja és hamarosan a fény győzedelmeskedik a sötétség felett. Ez a kép csodálatosan jelképezi az ünnep fontosságát. S ha ez eljut az emberekhez, és nem csak a bevásárlóközpontokban tapossuk le egymás lábát, hanem lélekben készülünk a megváltó születésére akkor és csak akkor lehet teljes az ünnep.

Hiszem, hogy a ma emberének nincs nagyobb szüksége a hitre, mint manapság amikor sokan - sokszor jogosan- reménytelennek látják helyzetüket. Amikor úgy érzik, nincs aki segítsen problémájukon, amikor hiányzik egy jó szó, egy bátorító tett. Ezért fontos a Karácsony, mert ilyenkor talán könnyebb arra bírni embertársainkat, hogy adakozzanak, hogy tegyék méltóbbá azoknak az ünnepét is, akik számára enélkül lehetetlen lenne ajándékot kapni, megajándékozni szeretteiket. Úgy látom, van azért remény, mert itt városunkban is egyre többen próbálnak segíteni, jótékonykodni.

Milyen emlékeket őriz a gyermekkori Karácsonyokról, van-e olyan kedves, meghatározó élménye, amelyet szívesen megosztana velünk?

Mint minden gyermek számára, úgy nekem is a Karácsony volt az "ÜNNEP", így csupa nagybetűvel. Elmondhatom magamról, hogy teljesen karácsonyi gyerek vagyok, hisz december 23-án születtem. Rá egy napra Szenteste, 26-án pedig István nap. Nekem tehát három nap alatt lezajlik, ami "szerencsésebb" honfitársaimnak arányosabban van elosztva. Éppen ezért még akkor kiharcoltam drága szüleimnél, hogy minden alkalmat külön ünnepeljünk. Az emlékeim pedig csodálatosak. Szerintem nagyon szépen ünnepeltük a Karácsonyt, természetesen nagy családi körben és a kötelező liturgia alapján.

Ha visszaemlékszem az illatok, a fények máig megmaradtak bennem. Szenteste apuval mindig egy jó nagyot kellett sétálnunk, majd otthon a várakozástól majdnem megőrülve, a lakás egy szobájában izgultuk át a végtelennek tűnő perceket. Aztán egyszer csak megszólalt a csengő és a szomszéd szobában - láss csodát - ott állt a varázslatosan csillogó, feldíszített karácsonyfa. Először közösen elénekeltük a "Mennyből az angyalt" és a "Pásztorok, pásztorok" kezdetű énekeket, majd ezt követte az ajándékozás. Az ünnepi asztalról pedig nem hiányozhatott a család kedvenc tortája, amely a mai napig elengedhetetlen kelléke összejöveteleinknek. Mind a bátyám, mind az én feleségemnek kötelező volt megtanulni elkészíteni ezt a finomságot.

Vannak-e olyan hagyományok, amelyeket a mai napig ápol az ünneppel kapcsolatban? Hogy készül az idei Karácsonyra, hol tölti az ünnepeket?

Ma is megpróbáljuk ugyanazt a hangulatot átadni gyermekeinknek, mert hiszem, hogy ők is hasonlóképpen fognak visszaemlékezni. Idén is családi körben ünnepeljük a Szent estét. Az Istentisztelet után gyertyát gyújtunk a temetőben szeretteink sírjánál és otthon a régi forgatókönyv szerint folytatódik az este. Az ünnepek alatt mindig itthon vagyunk, hisz az egész évi rohanás után jó együtt lenni. A nagyobbik lányom Budapesten egyetemi hallgató, a kisebbik Debrecenben középiskolás. A téli szünetben ők is itthon vannak. Ilyenkor elkészül mindenki kedvenc étele, így a konyhában egész nap nagy a sürgés-forgás. Az ünnep első és második napján pedig meglátogatjuk egymás családját. Idén különösen hosszan lehetünk együtt, de legalább bepótoljuk az egész évben elmulasztott beszélgetéseket és talán olvasásra is marad idő. Hátha kerül valami jó könyv a fa alá.

Ezúton is kívánok áldott, békés karácsonyi ünnepeket és reményteljes sikerekben bővelkedő új esztendőt a Berettyóhír minden kedves olvasójának és Berettyóújfalu valamennyi lakosának.

You have no rights to post comments