artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A fejlesztési tárca jóváhagyásával idén és a jövő év első felében összesen mintegy 1200 kilométeren végez el a közútkezelő az útállapotok tartós javulását eredményező beavatkozásokat az országos közúthálózaton.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hazai és uniós forrásokból 122 milliárd forintot fordíthat a legrosszabb állapotú, legforgalmasabb szakaszok rendbetételére – mondta el Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár az idei országos útfelújítási projekteket bemutató évzáró sajtóeseményen 2013. december 19-én, Móron.

A közútkezelő több megyében is az utóbbi évek legnagyobb keretösszegét használhatja fel idén a mellékúthálózat rekonstrukciójára. A teljes körű felújítások általánosan tartalmazzák a burkolat megerősítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét, belterületi szakaszokon a vízelvezető árkok és buszöblök kiépítését, rekonstrukcióját is. A közútkezelő a sikeres projektzárások utáni években kiemelt figyelemmel kíséri a mellékutak állapotát, hogy azok tartósan kiváló minőségűek maradhassanak.

E programban országszerte több mint 60 szakaszon összesen mintegy 456 kilométernyi, régóta felújításra váró alsóbbrendű mellékút teljes körű rekonstrukciója valósul meg 2013-ban. A teljes körű felújítások jövő tavasszal további közel 50 szakaszon, 215 kilométeren folytatódnak. A közútkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogató döntése nyomán 89 milliárd forintból indíthatott fejlesztéseket az Új Széchenyi Terv forrásaiból. Az idén lezáruló projektek összértéke 57 milliárd forint, a 2014-ben befejeződőké további 32 milliárd forint.

A szakminisztérium a legégetőbb problémák kezelésére a nyomvályúk és felületi egyenetlenségek megszüntetését célzó országos útfelújítási programot indított idén ősszel 33 milliárd forintos keretösszeggel. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. november elejétől az ország valamennyi megyéjében munkaterületet adott át a beavatkozásokhoz. Idén 124 útszakaszt vettek át a kivitelezők mintegy 243 kilométer hosszban, közel 80 útszakaszon már be is fejeződtek a munkálatok. Tavasszal további 143 útszakaszon, 282 kilométeren indulhat meg a kivitelezés, a felújításokat ezekben az esetekben is befejezik május végéig. A program teljes, 33 milliárd forintos kerete nagyjából fele-fele arányban oszlik meg az idén és jövőre megkezdődő fejlesztések között.

A felújítások a közlekedésbiztonság és térségi elérhetőség javítását, a fenntarthatóságot szolgálják az adott helyszínen leghatékonyabban alkalmazható technológiai megoldással. A nyomvályúk és felületi egyenetlenségek, az árvíz okozta károk megszüntetésével csökken a közúti balesetek száma és az eljutási idő. A létrejövő homogén pályaszerkezetek gazdaságosabban tarthatók karban, a további fejlesztési feladatok hosszú távon tervezhetőek lesznek.

A legrosszabb állapotú, legforgalmasabb szakaszok rendbetételével másfél év alatt a leggyengébb minősítést kiérdemelt szakaszok összes hosszának nyolcada megújul. Tavasz végére a jó minőségű szakaszok teljes hossza a 2013 eleji érték több mint másfélszeresére nőhet. Völner Pál emlékeztetett arra, hogy idén fejeződött be a jelenlegi kormányzati ciklus legjelentősebb közúti beruházása, az M0 déli szektor bővítése, korszerűsítése is.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs főosztály

You have no rights to post comments