artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az emberi érzékszervek számára „láthatatlan” szén-monoxid miatt a megyei katasztrófavédelem tűzoltó egységeit idén 7 esetben riasztották. Halálos áldozatot eddig a "csendes gyilkos" szerencsére nem követelt.

A szén-monoxid-mérgezés embert és házi állatot egyaránt fenyeget, ám a kockázat jelentősen csökkenthető a tüzelő, fűtő és főző berendezések rendszeres karbantartásával, a lakás megfelelő szellőzésének biztosításával, illetve azzal, ha olyan helyiségébe ahol nyílt lánggal üzemelő berendezés van, szén-monoxid-érzékelőt telepítünk.

Az érzékelő csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha a használati utasításnak megfelelő helyen és módon telepítjük. Érzékelő vásárlása előtt tájékozódjunk a megvásárolható készülékekről, csak megbízható cégtől, minősített eszközt vásároljunk!

Ez év október közepe óta hatályos jogszabály értelmében, azokban a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban és bentlakásos intézményekben (idősek otthona, rehabilitációs intézmények) szórakozóhelyeken, szállodákban és panziókban kötelező szén-monoxid-érzékelőt használni, ahol a közösségi helyiségében, vagy az azzal egy légtérben lévő helyiségben nyitott égésterű tüzelőberendezés van.

Azokat az új építésű épületeket pedig, amelyek nyitott égésterű tüzelőberendezéssel felszereltek, már csak akkor lehet használatba venni, ha ott szén-monoxid-érzékelő működik. December eleje óta jogszabály határozza meg azt is, hogy mely érzékelők használata esetén tekinthetőek a fenti előírások teljesítettnek. Elfogadhatóak tehát az EU bármely tagállamában és Törökországban gyártott vagy forgalomba hozott, illetve az izlandi, liechtensteini, valamint a norvég gyártású érzékelők.

A jogszabályi előírások teljesülését a kéményseprők vizsgálják a kémények időszakos ellenőrzésekor. A kéményseprő ellenőrzi a szén-monoxid-érzékelő meglétét és működőképességét is. Bármilyen hiányosság vagy szabálytalanság esetén értesíti a tűzvédelmi hatóságot, amely figyelmezteti az ingatlan tulajdonosát és a szabálytalanság megszüntetésére szólítja fel. Amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget kötelezettségének, a hatóság ötezertől harmincezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Ha a szén-monoxid-mérgezés tüneteit (fejfájás, émelygés, szédülés) észleli magán vagy a környezetében lévő emberen, azonnal hívja a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Hajdú-Bihar Megyei
Katasztrófavédelmi Igazgatóság

You have no rights to post comments