artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Csontleves

Zöldséggel sült tarja héjas cikk borgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Meggymártás pirított grízzel, főtt hússal

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Lakossági fórum került megrendezésre a „Berettyóújfalu-Fugyivásárhely közlekedési létesítményeinek fejlesztése” című pályázattal kapcsolatban 2013. december 11-én, szerdán 16 órakor a Polgármesteri Hivatal nagytermében.

 

 

 

A rendezvényen Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere és Demény Zsolt projektmenedzser mutatták be a beruházást, amely során a Fazekas Mihály, Béke, Bercsényi utca, valamint a Táncsics tér felújítása történik meg. olvashatnak a beruházás részleteiről. Az ide vonatkozó kérdésekre kaptak választ a fórumon résztvevők.

A lakosság részéről központi kérdés volt a meglévő közművek állapota, a földben húzódó vízvezetékek, ugyanis az új utak, járdák elkészülte után nem lenne szerencsés megbontani azt, ha esetleg csőtörés, vagy valami más hiba jelentkezik.

Demény Zsolt projektmenedzser a kérdésre válaszolva elmondta, a beruházás tervezése és a kivitelezés engedélyeztetése során minden közműkezelőt megkeresnek, hogy nyilatkozzanak, milyen átépítéseket kívánnak, illetve tartanak szükségesnek megvalósítani. A Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt., mint szolgáltató, nem jelzett problémát sem az ivóvíz, sem pedig a szennyvízhálózattal kapcsolatban, így ezek kiváltása nem is szerepel a beruházásban. Az aknafedelek lesznek az úttal szintbe hozva, illetve a nem megfelelő teherbírásúak kicserélése is megtörténik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Többen panaszkodtak, hogy csapadékos időben jelenleg sok helyen nagymértékű tócsák, vízpangások keletkeznek, valamint az útról a járdára, ingatlanokra folyik a csapadékvíz, mivel a járda és az út magassága eltér egymástól és a vízelvezetés sincs több utcán megfelelően megoldva.

A csapadékvíz hálózat teljesen átépítésre kerül. A beruházás részeként a vízelvezetés szakszerű kialakítása is megvalósul, így az utakon és járdákon nem lesznek vízpangások. A járdák és utak egymáshoz viszonyított szintezése is természetesen alapvető része a munkálatoknak – mondta Demény Zsolt.

Muraközi Istvánpolgármester úr felhívta a figyelmet arra, hogy a város nagyon fontosnak tartja, hogy alvállalkozóként minden egyes beruházásnál helyi vállalkozásokat is bevonjanak. Ez egyrészt a helyi munkaerők segítését jelenti, másrészt pedig a kivitelezési munkálatok után is helyben megtalálható a vállalkozás, így a bizalom is nagyobb, mint egy messziről jött cég esetében.

Kérdésként merült fel, hogy a kapubejárók felújítása, rendbetétele is megtörténik-e.

Projektmenedzser úr azt a választ adta, hogy a beruházás során, a kivitelezőnek ezzel kapcsolatban az a kötelező feladata, hogy az eredeti állapotot visszaállítsa. Tehát kapubejáró leaszfaltozására csak akkor kerül sor, ha már az eredetileg is aszfaltozott volt, ugyanis a pályázat csak ezt támogatja.

Demény Zsolt fontosnak tartotta kiemelni, hogy az eddigi légkábelek helyett az erőátvitel, kábeltévé, közvilágítás földkábeles technológiával fog megvalósulni, szigorú előírások szerint.

Következő hozzászóló azt szerette volna megtudni, hogy a Szillér utcán, a csatornán átívelő híd teherbírása meg fog-e felelni a megnövekedett forgalomnak, valamint újra kétirányú lesz a forgalom, vagy marad az egyirányú közlekedés a Bocskai és a Szillér utca között.

Demény Zsolt válaszában elmondta, a forgalom kétirányú lesz, a jelenlegi egyirányúsítás a lakosság kérésére történt ideiglenesen. A jelenlegi áteresz teherbírása megfelelő, de a szélesítése indokolt.

A Berettyóújfalu-Nagyvárad kerékpárút munkálataival kapcsolatban felmerült az a probléma, hogy a már leaszfaltozott részek több helyen igen hullámosok, nagy lejtésűek. Ez megfelel-e az előírásoknak?

Muraközi István tájékoztatta a fórumon résztvevőket, hogy a munkálatok jelenleg is folynak, egy szakasz sem került még átadásra. Amennyiben a műszaki ellenőrzés során hiányosságokat tapasztalnak, akkor a kivitelezőnek ezeket meg kell oldani. Ezen kívül az EU-s pályázat kivitelezését központilag is szigorúan ellenőrzik, nem kerülhet átadásra olyan beruházás, ami az előírásoknak, szabályoknak nem felel meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

A beruházás megkezdéséről, az aktuális munkálatokról az ott élő lakók értesítve lesznek-e? – kérdezte az egyik résztvevő.

Demény Zsolt azt válaszolta, a kivitelező kötelező feladata időben értesíteni a lakosságot az őket érintő munkálatok megkezdése előtt, tehát mindenki értesülni fog.

A fekvőrendőr telepítésének és szükségességének kérdése is felmerült. Polgármester úr erre azt a választ adta, hogy körültekintően kell felmérni a forgalom fizikai elemekkel történő lassításának szükségességét. Ugyanis az előnyök mellett veszélyeket is jelenthet. Amennyiben egy utca lakóközössége egyhangúan kéri, akkor természetesen semmi akadálya, hogy a fekvőrendőr kihelyezésre kerüljön.

Több utcában megtörtént az az eset, hogy útbejáró aszfaltozására hivatkozva, csalók próbáltak volna a lakóktól pénzt kérni. Muraközi István felhívta mindenki figyelmét, hogy senki se higgyen ezeknek a szélhámosoknak, az önkormányzat is régóta keresi az említett, csalással vádolható embereket. Arra kérte a lakosságot, hogy csak akkor higgyenek az ilyen kéréseknek, ha a hivatal pecsétes levelét is meg tudják mutatni.

További kérés volt, hogy a kerékpárúthoz, járdához túl közel lévő villanyoszlopok valamilyen módon történő megkülönböztetése szükséges lenne, a figyelemfelkeltés, balesetek elkerülése miatt. Ezt az önkormányzat is figyelembe veszi és a lehetséges megoldásokról egyeztet az EON-nal.

A Táncsics tér jelenleg nagymértékben kátyús állapotára is felhívták a figyelmet és a beruházás előtt, a téli időszakra kérték ennek a problémának az áthidalását.

Demény Zsolt tájékoztatta az érintetteket, hogy az önkormányzat a kátyúzásra fordítható forrásaiból elvégzi ezeket a munkálatokat, hogy a tér megújítása előtt is biztonságos legyen a közlekedés.

A beruházásban érintett utakba becsatlakozó utcák is felújításra kerülnek kb. 20-30m hosszúságban – válaszolt az ezirányú kérdésre a projektmenedzser.

Muraközi István polgármester úr a fórum végén mindenkinek megköszönte a kérdéseket, hasznos tanácsokat és reményét fejezte ki, hogy legkésőbb az útszakaszok átadásán ismét találkoznak. Amennyiben további kérdések, javaslatok, észrevételek merülnének fel, szívesen fogadják ezeket. Búcsúzóul áldott, békés Karácsonyt kívánt a fórumon résztvevőknek.

You have no rights to post comments