artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfalu Város Önkormányzata 2013. november 28-án tartott közmeghallgatást a Városháza nagytermében. A lakosság részéről számos közérdekű témában érkeztek kérdések, melyekre Muraközi István polgármester válaszolt.

 

 

A közmeghallgatás talán legközpontibb témája a város belterületi útjainak, járdáinak jelenlegi rossz állapota, az évek óta húzódó felújítás, valamint az eldobált szemét, lenyírt fű és falevelek elszállításának hiánya volt. Többen jelezték ez irányú panaszukat, pl. a Földesi, Zrínyi utcáról és a Hérnekkertből is. Utóbbi területen a járda hiánya és az utcanév táblák nem egyértelmű elhelyezése okoz problémát, mind közlekedési, mind pedig biztonsági szempontból.

 

 

 

 

 

 

 

 

Polgármester úr válaszában elmondta, hogy sajnos az Európai Unió évek óta nem ír ki olyan pályázatot, amely révén belterületi utakat, gyalogos járdákat lehetne építeni, illetve felújítani. Az önkormányzat egyre szigorúbb és szoros pénzügyi költségvetése nem teszi lehetővé, hogy a város önerőből ezt megoldja. Folyamatosan figyelik azokat a lehetőségeket, amelyek révén mód nyílik utak felújítására, ilyen például a HURO Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési program keretén belül hamarosan megújuló 4 utca beruházása. (Erről részletesen olvashatnak. – a szerk.) Muraközi István továbbá reményét fejezte ki, hogy a 2014-2020 közötti európai uniós pályázatok lehetőséget nyújtanak majd további hasonló fejlesztésekre. A szemét és avar elszállításával kapcsolatban a polgármester intézkedéséről biztosította az érintetteket.

 

 

 

 

 

 

 

 

A piac őstermelői részénekértékesítés szempontjából méltatlan körülménye, valamint a drága helypénz is a panaszok része volt.

Muraközi István tájékoztatta a közmeghallgatás résztvevőit, hogy városunk megnyerte a városközpont rehabilitáció második ütemére beadott pályázatot, amelynek része a piac őstermelői területének lefedése, 1500 nm-es felületen. Ugyanakkor elmondta, a piac üzemeltetője a Herpály Team Kft, a bérleti díjat is ők határozzák meg, ez ügyben egyeztetni fog az önkormányzat a Kft-vel.

A háziorvosi rendelővel kapcsolatban azt sérelmezték, hogy a rendelési idő előtt azt nem nyitják ki, a várakozó betegeknek rossz időjárás esetén is sokat kell a szabadban tartózkodniuk. Továbbá a rendelő mosdója sincs nyitva, a kulcs elkérése sokszor problémát okoz, mert zavarja az orvosok rendelését, a betegek vizsgálata közben.

Polgármester úr megköszönte, hogy tájékoztatták erről a problémáról és megígérte, egyeztetni fog a háziorvosokkal a felvetett kérdésekben.

Következő panasz a köztéri – elsősorban a játszótereken – nyilvános WC-k hiánya és az autóbusz-állomás mellékhelyiségének rossz állapota volt, de az egészséget érintően a kullancsveszéllyel – főképp a Kiserdőben – kapcsolatos kérdés is felmerült.

Muraközi István felhívta a figyelmet, hogy a buszállomás üzemeltetője nem a város, hanem a Hajdú Volán Zrt., valamint elmondta, hogy valamennyi közintézmény mosdója nyilvános, azt bárki ingyen használhatja. A kullancsok nagymértékű elterjedése miatt sajnos mindent kielégítő védekezésre nincs lehetőség.

Arra a kérdésre, hogy számos – főképp kínai – üzlet kirakata igénytelen, nem illik bele a városképbe, polgármester úr azt a választ adta, habár egyet ért a felvetéssel, de ilyen szinten a város nem szólhat bele egy magánvállalkozás életébe. Szinte bárki nyithat üzletet, aki a szabályoknak megfelel és adózik vállalkozása után.

Daróczi Lajos, a Méhész Egyesület nevében köszönetet mondott az önkormányzatnak, hogy segítette, támogatta megalakulásukat. Azóta sok helyen jártak már és folyamatosan hívják őket, ennek köszönhetően Berettyóújfalut megismertethetik az ország más településeivel. Büszkén adott hírt arról, hogy mint helyi specialitás, elkészült gyógyító méz termékkínálatuk is. Kérése az volt, hogy ha lehetséges, biztosítsanak az egyesület számára egy állandó helyiséget.

Muraközi István megígérte, támogatja a kérést és a lehető legrövidebb időn belül találnak megoldást a helyiséggel kapcsolatban.

Ötletként felmerült az a lehetőség, hogy a városban lévő lakatlan, gondozatlan kerteket művelésbe kellene adni munkanélkülieknek, akik ezáltal családjuk számára, valamint eladásra is tudnának növényeket termeszteni, állatokat tartani.

A polgármester üdvözölte a az ötletet és tájékoztatta a jelenlévőket, hogy megalapításra került a Berettyó Szociális Szövetkezet, melynek keretén belül tartós munkanélküliek végezhetnek majd olyan munkát, amely révén, gazdálkodásuk által jövedelemhez juthatnak.

Továbbá felmerült az az egész várost érintő probléma, hogy az EON által megbízott cég munkásai gallyazás címszó alatt szinte az egész fát letarolják, ez egyrészt a fa nem megfelelő kezelése, másrészt a városképet is nagymértékben rontja.

Muraközi István ezzel teljesen egyetértett, viszont az EON – villanyvezetékek megóvása miatti – munkálataiba a város nem szólhat bele, ennek ellenére számos alkalommal felhívták erre az illetékesek figyelmét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az újonnan épült kerékpárutak kivitelezési és időjárás okozta hibáival kapcsolatban azt a tájékoztatást kapták a jelenlévők, hogy a garanciális időszakban ezeket a kivitelező cég ingyen és bérmentve elvégzi, viszont azon túl sajnos a város költségvetését terheli.

Arra a felvetésre, hogy a nyugdíjasoknak ajándékcsomagokkal kedveskedhetne a város, polgármester úr elmondta, minden évben gondolnak ily módon is a nyugdíjasokra.

A közterületeken tapasztalt nagymértékű rongálás is téma volt a közmeghallgatáson, valamint a kutyasétáltatás szigorúbb szabályozásának lehetősége is. Ezek mind olyan területek, amelyek nehezen kezelhetők és az önkormányzat a lehetőségeihez mérten és a szabályokhoz igazodva mindent megtesz, de ez a mai világban sajnos kevés, ehhez az emberek hozzáállásának, moráljának is jelentősen javulnia kellene – mondta Muraközi István.

You have no rights to post comments