artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 6. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tarhonyaleves

Roston csirkemell sajtmártással, krokettel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Gundel palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az idősödő korosztály tagjainak bűnmegelőzési felkészítését fontos feladatnak tekinti a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság. Ezért a Bűnmegelőzési Osztálya kortárs segítő képzést indít a megyében élő szépkorúak részére. Olyan lelkes, önkéntes nyugdíjasok jelentkezését várja, akik később aktívan szeretnének részt venni a bűnmegelőzési munkában.

 

A programban részt vevő önkéntesek egy képzésen vesznek részt, ahol idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények jellemzőiről és azok megelőzési lehetőségeiről kapnak tájékoztatást. A képzésen különösen nagy hangsúlyt kap, az ún. trükkös lopások megelőzésének lehetősége, hisz számtalanszor előfordult már, hogy a trükkös tolvajok ilyen-olyan ürüggyel jutottak be idős emberek otthonába.  A tolvajok trükkjeinek tárháza szinte kimeríthetetlen. Más és más ürügyet találnak ki, hogy néhány percre eltereljék a lakók figyelmét, és pénzt szerezzenek. Rendszerint egyedülálló idős embereket szemelnek ki maguknak. A trükkösök gyakran adják ki magukat valamely segélyszervezet, vagy hivatal munkatársának, aki pénzt hozott a sértettnek. A bankók általában nagycímletűek, amit előbb felváltatnak, majd kifigyelve a pénz rejtekhelyet megszerzik azt.

A kortárs segítők az elsajátított tudás birtokában, a rendőrségi javaslatokat, tanácsokat és a rendőrség által biztosított bűnmegelőzési szóróanyagot átadják kortársaiknak abból a célból, hogy az információk a korosztály lehető legszélesebb rétegeihez jusson el.

A szóróanyag tartalmazza többek között, hogy a trükkös lopások megelőzése érdekében ne engedjenek be idegeneket a lakásba, még akkor sem ha hivatalos szerv vagy cég képviselőjének adja ki magát. Minden esetben győződjenek meg a személyek által elmondottak valódiságáról, kérjenek igazolványt, írják fel az adatokat, kérjék a hivatkozott szolgáltató segítségét. Egy telefonnal utána lehet érdeklődni, hogy az a szolgáltató, melyre a bebocsátást kérő idegenek hivatkoznak, aznap hol, mikor tervez óraleolvasást. A szolgáltató és az előfizető között nincs készpénzforgalom. Amennyiben valakinek túlfizetése keletkezik, azt a szolgáltató, vagy bankon keresztül utalja vissza, vagy a következő havi számlában írja jóvá.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tisztelettel várja az érdeklődők jelentkezését, levélben 4024 Debrecen, Kossuth u.20 szám, elektronikusan a e-mail címen, vagy telefonon a 06-52/516-400-as számon a 26-10-es melléken.

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

You have no rights to post comments