artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A "Berettyóújfalu, 0490/4 hrsz. alatti volt szovjet katonai objektum területén lévő föld alatti tartályok által okozott szénhidrogén szennyezés kármentesítse" című pályázat ünnepélyes projektátadó ünnepsége 2013. november 13-án, 11 órakor került megrendezésre a Polgármesteri Hivatal nagytermében. A rendezvényen részt vett Dr. Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár is.

A rendezvényt Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere nyitotta meg. Polgármester úr megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte az ünnepség résztvevőit, külön köszöntve Dr. Illés Zoltán államtitkár urat, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselőt, Tóth Attilát, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnökét, Pálfi Anikót, a Berettyóújfalui Járási Hivatal vezetőjét, a települések polgármestereit, valamint a projektben résztvevőket.

Muraközi István köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ezen a rendezvényen méltó módon lezárul egy több évtizedes állapot, ugyanis a Berettyóújfalu határában lévő volt szovjet katonai repülőtéren, a föld alatti tartályok által okozott szénhidrogén szennyezést sikerült kármentesíteni. Mind hatásában, mind pedig összegében egy hatalmas projekt volt ez, a kivitelezés során mintegy 350 millió forint került felhasználásra. Fontos lépés volt ez a környezeti károk enyhítéséhez szükséges feladataink sikeres megvalósításában, a környező településekkel összefogva. – mondta polgármester úr.

Dr. Vitányi István országgyűlési képvisel úr beszédében visszaemlékezett 1991-re, amikor az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot. Egész országunkban, így környezetünkben is hatalmas károkat okoztak ezek a katonai létesítmények és az ott, illetve a talajban felhalmozott, a környezetre, természetre ártalmas anyagok. A környezeti terhelés megszüntetéséhez is több mint 20 évre volt szükség, de az ezzel kapcsolatos lelki, szubjektív hatások elmúlásához további évek kellenek. Ezeket is csak összefogással, együttműködéssel lehet enyhíteni, szép példa volt erre ez a projekt is.

Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke szeretettel köszöntötte a rendezvényen résztvevőket és szintén a projekt jelnőségére hívta fel a figyelmet. Ugyanis ezzel lezárult az utolsó volt szovjet katonai repülőtér kármentesítése is. Fontos cél ezután, hogy egyrészt a hulladékokat szelektíven gyűjtsük, majd a szilárd hulladék újrahasznosítására fordítsuk az elérhető forrásokat, másrészt törekedni kellene arra, hogy ne is keletkezzenek környezetet károsító, terhelő anyagok.

Dr. Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár úr felhívta a figyelmet, hogy az egykori szovjet hadsereg által hozott és okozott lelki nyomokról is szükséges beszélnünk a projekt kapcsán. Megérintette képviselő úr szavai, ugyanis egy tabu téma föltárására került sor országos szinten. – mondta államtitkár úr. Van egy megrázó film is, amely a lányok és asszonyok szovjet hadsereg által való meggyalázásáról szól. Ezek a dolgok sajnos kitörölhetetlenek, elfelejthetetlenek és egy-egy egyén szintjén tragikus emlékek kapcsolódnak hozzá. Dr. Illés Zoltán nevek említése nélkül visszaemlékezett egy tragikus történetre, amely egy vezető politikusról és feleségéről szól. A férfi nem tudta megakadályozni feleségének meggyalázását, az eset után mindketten öngyilkosságot követtek el, hogy ne ezzel a gyalázattal éljenek tovább.

Államtitkár úr beszédét azzal folytatta, hogy a környezetvédelemnek való megfelelés egy nagy lehetőség, ezt komolyan kell venni. Egy kistérségben is ezer és ezer olyan terület van, ahol kárelhárítást kell elvégezni, ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha megfelelő pénzösszeget szánunk a feladat megoldására. Szemléletes példákkal illusztrálta a káros anyagok által okozott világméretű veszélyeket. Az életünkről, az egészségünkről van szó, hogy a szennyezett környezetet megtisztítsuk. A környezetvédelem rólunk szól, emberekről.

Dr. Illés Zoltán továbbá tájékoztatásul elmondta, hogy 2014-2020 között az európai uniós források 60 százaléka munkahelyteremtésre használható fel, ezért ezekbe a projektekbe kárenyhítési pályázatokat kell bevonni, ugyanis ezek a pályázatok a tervezéstől a megvalósításig sok embernek munkát adhatnak.

Államtitkár úr beszéde után a projektmenedzsment részéről Spitz Roland és Szántai László mutatta be a projekt eredményeit, amely az alábbi sajtóközleményben olvasható.

A részletes szakmai beszámolók után a kármentesített terület megtekintése, átadása következett, majd állófogadás zárta a rendezvényt.

A projekttel kapcsolatban részletes információk érhetők el a oldalon.

You have no rights to post comments