artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2013 augusztus hónapban került megrendezésre a Csiga Ház Szociális Szolgáltató Intézményben az "Autista emberek a hétköznapokban" című előadás, melyet Krausz Katalin, az AOSZ munkatársa tartott. Október közepén elindult a Csiga Házban a "Régiek tudásán épül a jelen" nyertes pályázat keretében különböző kézműves, hagyományos mesterségek bemutatója. - A Csiga Ház Intézmény beszámolója

Nagyon részletes mindenre kiterjedő tájékoztatást kaphattunk, korunk egyre gyakrabban előforduló betegségéről, az autizmusról.

Az előadás nagyon előkészített, tematikusan felépített volt. Teljesen más jellegű mint az eddig megszokottak. Fontosnak tartjuk, hogy nem felolvasta a száraz tényeket, hanem játékosan filmvetítéssel színezve juthattunk hasznos információkhoz.

A jelenlévő szülők és pedagógusok valamint laikusok "egy kitaposott ösvényen" juthattak el a problémák megoldásához illetve segítséget és tanácsot kaphattak, hogyan kell az autista emberekhez közeledni. Nagyon nagy tisztelettel mondunk köszönetet, hogy élete céljaként jelölte meg azon családok segítését, akik hasonló gondokkal küzdenek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon fontosnak tartottuk ennek az előadásnak a megszervezését, hiszen semmilyen lehetőség nincs az érintett családoknak a megfelelő intézményekbe eljutni illetve az Őket megillető támogatásokról információt kapni.

A mi intézményünk is kuriózumnak számít ezen a környéken. Mi vagyunk az egyetlen olyan intézmény a környéken ahol fogyatékos (látás, hallás sérült, autista stb.) illetve pszichés betegek nappali ellátását végezzük 4 éves kortól.

Október közepén elindult a Csiga Házban a "Régiek tudásán épül a jelen" nyertes pályázat keretében különböző kézműves, hagyományos mesterségek bemutatója.

Rengeteg jelentkező volt a felhívásra. Generációk, családok, idősek és fiatalok érkeztek hozzánk, hogy megtekintsék, elsajátítsák a régi mesterségeket. Először a szövés és csuhézás rejtelmeibe tekinthettek be az érdeklődők. A csuhé megismerésénél különböző állat figurák, virágok, angyalkák sokasága derűs hangulatban készült el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  szövés során megismerték a szövés alapjait, eszközeit, megismerkedtek  különböző fonás (mijuki, körmön fonás, indiánfonás) fajtákkal. Megtanulták a szövőkeret felvetését. Szőttek kereten, karmantyúfán, körmöcskén, fülecskén, papírgurigán. Megismerkedtek  a gyöngyszövéssel, szövés során készítettek bábokat, telefontartót, könyvjelzőt, öveket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyöngyfűzés alkalmából nyakláncok, karkötők, fülbevallók születtek. Következő alkalmakkal megismerkedhetnek a résztvevők a  virágkötéssel, üvegfestéssel, agyagozással. Erről is beszámolunk a későbbiekben.

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments