artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Berettyóújfaluban, 2013 november 14-15-18-19-20-án tervezett jelentős áramkimaradás okán megkerestük az E.ON Hungária Zrt-t, ugyanis számos felháborodott olvasói levelet kaptunk magánszemélyektől és vállalkozásoktól egyaránt, amelyben arra kértek minket, járjunk utána, mi az oka ezeknek a nagy arányú áram nélküli napoknak. Alábbiakban a Zrt. hivatalos tájékoztatása olvasható.

Berettyóújfalu, Kórházi 22 kV-os hálózat átépítése, rekonstrukciója zajlik az adott napokon. A folyamatos karbantartás ellenére is szükségessé vált a  hálózat teljes rekonstrukciója, hogy minőségi és továbbra is üzembiztos szolgáltatást tudjunk biztosítani a fogyasztóink részére. Ezen kívül az elmúlt években több fogyasztó is (pl. Epack, Mezei lámpagyár, Kórház) kért teljesítmény növelést, ami szintén indokolta a hálózat átépítését.

A beruházás során közel 20 oszlopot cserélnek ki a szakemberek, valamint 4 oszlopkapcsolót; a beruházás költsége megközelítőleg 15 millió forint.

A kivitelezési munkát sajnos ennél „kíméletesebben” nem tudjuk elvégezni és a kivitelezés két ütemű megvalósításánál törekedtünk arra, hogy a lehető legkisebb számú fogyasztói érintettséggel történjen a munkavégzés. Éjszakai munkavégzésre pedig munkavédelmi és munkabiztonsági okokból adódóan nincs lehetőség.  

A Villamos Energia Törvény alapján, az áramszolgáltatóknak az alábbiakban megadott módon kell kiértesíteni az ügyfeleiket az áramszünetekről tervezett munkák esetében.

A Törvény nem tesz különbséget magán illetve üzleti személyek között. A kiértesítés menetében különbség csak az ügyfél rendelkezésre álló teljesítménye alapján keletkezik, azaz 200 kVA feletti fogyasztók esetében 30 naptári nappal korábban kell kiértesíteni és eltérő megállapodás hiányában levélben kell kiértesíteni az érintett ügyfeleket. Ezt az előírást minden esetben betartjuk, így jelen esetben Berettyóújfaluban is maradéktalanul be lettek tartva a kiértesítési, törvényben rögzített, határidők.

Mivel a mostani üzemszünetek egyike sem érint 200 kVA feletti „nagyfogyasztót”, ezért 15 nappal a munkavégzés megkezdése előtt minden érintettet szórólapon értesítettünk ki. Az ügyfeleinknek a kiértesítés és a  munkavégzés megkezdése közötti időszak rendelkezésére áll, hogy  szükség esetén az áramszünetre felkészüljenek (aggregátorozás) és minimalizáljak az áramszünet miatti esetleges kieséseiket.

Az áramszolgáltatóknak a törvényi rendelkezések alapján nem keletkezik semmilyen kártérítési kötelezettsége a szabályos, az előírásoknak megfelelően kihirdetett áramszünet miatti forgalomkiesésre vagy egyéb kiesésekre (sem magánszemélyekkel, sem vállalkozásokkal szemben).

„A273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról a következőképpen rendelkezik a rendszerhasználók értesítéséről és időpont-egyeztetési jogáról:

17. § (1) A VET 37. §-ának (4) bekezdése szerinti előrelátható szüneteltetés időpontjáról és várható időtartamáról a hálózati engedélyes az egyes érintett rendszerhasználókat közvetlenül, írásban köteles értesíteni a (4) bekezdés szerinti határidők betartása mellett. A hálózati engedélyes az értesítésben köteles megadni a szüneteltetés kezdő időpontját és a szüneteltetés várható időtartamát. Az alábbi felhasználói (rendszerhasználói) csoportokat a fentieknek megfelelően, a következők szerint kell értesíteni:

a) 200 kVA rendelkezésre álló teljesítmény alatt a rendszerhasználót a felhasználási vagy betáplálási helyre eljuttatott szórólap és a helyben szokásos módon kifüggesztett hirdetmény útján, illetve a rendszerhasználóval történt előzetes megállapodás esetén elektronikus úton vagy ezzel egyenértékű más módon,

b) 200 kVA rendelkezésre álló teljesítmény vagy ezt meghaladó teljesítmény esetén a rendszerhasználót - eltérő megállapodás hiányában - névre és felhasználási helyre szóló levélben.”

„(2) A VET 36. § (2) bekezdés e) pontja szerinti szüneteltetés időtartama nem haladhatja meg:

a) március 1. és november 30. között egynapos munka esetén a 12 órát, többnapos munka esetén a napi 8 órát és összesen a heti 3 napot, valamint a havi 5 napot, és

b) december 1. és február 29. között egynapos munka esetén a 8 órát, többnapos munka esetén a napi 6 órát és összesen a heti 3 napot, valamint a havi 5 napot.

Nem lakossági fogyasztó esetén a felek a fentiektől eltérően is megállapodhatnak.

(3) A hozzáférés megtagadása, illetve a szállítások korlátozása, csökkentése, szüneteltetése további részletszabályait az üzemi-, elosztói szabályzat és az üzletszabályzat tartalmazza.

Az áramszünetről tájékoztató szórólapok (értesítések) a tervezett üzemszünet előtt:

§  200 kVA rendelkezésre álló teljesítmény alatti rendszerhasználók esetében 15

§  200 kVA rendelkezésre álló teljesítmény feletti rendszerhasználók esetében 30 (ez esetben levélben)

naptári nappal korábban kell megtörténnie.”

A novemberben tervezett üzemszünetek listája található.

Egyházi Nikoletta
szóvivő
E.ON Hungária Zrt.

You have no rights to post comments