artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Hívunk, jöjj, mert késve késő címmel, az „Összefogás az egészségért – a mellrák ellen” országos rendezvényhez kapcsolódva tudományos ülést tartottak a Gróf Tisza István Kórházban november 6-án.

 

 

 

A mellrák évente 2500 nő halálát okozza Magyarországon és ugyanennyien betegednek meg. Az időben felismert emlődaganat gyógyítható, viszont a szűréseken való részvétel nagyon alacsony – hangsúlyozta Dr. Szénási György főorvos, a Magyar Rákellenes Liga Berettyóújfalui Alapszervezetének elnöke. Mint azt elmondta: minden hetedik nőt érintheti a mellrák hazánkban. A korai stádiumban felfedezett daganat szinte 100 százalékos sikerrel gyógyítható, viszont a kórházba került betegek több mint fele, már a rák előrehaladott állapotában megy el orvoshoz. A főorvos kiemelte az emlők önvizsgálatának fontosságát, amelyet már fiatal korban érdemes elkezdeni. - Az önvizsgálat mellett lényeges a szűrővizsgálatokon való részvétel, de a Skandináv országok 80-90 százalékos megjelenéseihez képest, nálunk a nők fele sem megy el a szűrésekre, ugyanakkor, akinek családjában már előfordult daganatos betegség, annak fokozottabban kell ügyelnie a rendszeres kontrollra – tette hozzá.

Rizikófaktorok: 

- családi halmozódás, öröklődés, BRCA génmutáció

- személyes emlő- vagy petefészekrák előzmény

- korai, 12 éves kor előtti első menstruáció

- késői, 55 éves kor után kezdődő változó kor

- sugárkezelés a kórelőzményben

- változó kort követő ösztrogénkezelés, hormonpótlás

- gyermektelenség, vagy késői korban szülés

- rendszeres-,  vagy naponta 1 egységnél több alkohol (pl. 1 dl bor) fogyasztása 

- mozgásszegény életmód

- elhízás, nagyobb testsúly

 

Dr. Kóti Csaba főorvos szerint minden nőnek 10 százalék esélye van arra, hogy melldaganat alakuljon ki nála. – A rák kifejlődését sok tényező befolyásolja, mint például a genetika vagy a környezeti hatások – tájékoztatott a sebész. Mint fogalmazott: a 60 éven felüli nők a legveszélyeztetettebbek, de a betegség, a fiatalokat, sőt a férfiakat sem kíméli. A különböző korosztályokat különféle módszerekkel vizsgáljuk, a fiatalokat ultrahanggal, míg az idősebbeket mammográf géppel szűrik.

Magyarországon a rák, dobogós helyen áll a halálokok között. Kevés olyan család van, ahol nem fordult elő daganatos betegség - fogalmazott Halászné Szilágyi Gyöngyi ápolási igazgató. - A rák nem egyik napról a másikra alakul ki, hosszú hónapok eredménye, a legtöbb esetben van elég idő, hogy felkeressük az orvost - hangoztatta az igazgató. Mint azt hozzátette, a szűrővizsgálatok célja, hogy a panaszt nem okozó betegséget fel tudják deríteni, de vannak gyanújelek, amelyek, esetén érdemes orvoshoz fordulni.

 

7 figyelmeztető jel, amely daganatos betegségre utalhat:

-          székelési, vizelési szokások megváltozása

-          nem gyógyuló seb

-          váladékozás

-          tapintható csomó

-          nehézségérzet

-          szemölcs, anyajegy elváltozása

-          nem szűnő köhögés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A béldaganat legtöbb esetben az 50 éven felüli férfiaknál alakul ki, amely következtében évente közel 5000 ember veszti el életét – mondta Dr. Balogh Zoltán adjunktus. Mint azt hozzátette, a bélrák kialakulásához 10-15 év is szükséges, így a tünetek - székelési szokás megváltozása, hasi fájdalom, láz - észlelésével, célravezető kivizsgálásra menni. A gastroenterológus arról tájékoztatott, hogy a béltükrözés az egyetlen módszer, amellyel részletes képet lehet kapni a belek állapotáról, így annak ellenére, hogy ez egy kellemetlen vizsgálat, néhány évente érdemes elvégeztetni.

You have no rights to post comments