artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

Helyben és országosan is számos lehetőség várja a hajdú-bihari pályakezdőket, de csak kevesen készülnek tudatosan a karrierépítésre.

Debrecen, 2013.október 02. – A Karrier Roadshow nyitotta a Debreceni Egyetemi Napokat kedden. A Kiss Ádám és Rákóczi Feri poénjaival színesített program célja az volt, hogy a pályakezdők és a cégek informális beszélgetéseken keresztül ismerhessék meg egymást. A kiállítók és a tanácsadó szakemberek tapasztalatai alapján a debreceni diákok nyitottak a lehetőségekre és mind országon belül, mind pedig kívül mobilisak ha munkáról van szó. Ezzel szemben csak elhanyagolható részük gondolkozik tudatosan előre a karrierjével kapcsolatban.

A Karrier Roadshowra konkrét állásajánlatokkal érkeztek a British Telecom, a Kelly Services és az SAP Hungary HR szakemberei, miközben a Profession.hu karrier tanácsadói a szokásos klisék helyett ténylegesen használható praktikákkal és tanácsokkal látták el a diákokat. Az esemény fontos tapasztalatai között kiemelhetjük, hogy számos pozíció esetében fontosabb a nyelvtudás, mint maga a diploma. Egy angolul felsőfokon és egy másik nyelvet középfokon beszélő OKJ-s végzettségű fiatal jelenleg előnyben van a csak egy idegen nyelvet ismerő diplomásokkal szemben. Az országos átlaghoz hasonlóan, a diákoknál itt is gyakran előfordul, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy a szaktudásukkal helyben, itt Debrecenben is el tudnak helyezkedni.

Nemzetközi karrier 5 év alatt

Elsősorban a cég megismertetése és a pályakezdők előtt álló lehetőségek bemutatása miatt érkezett a helyszínre az SAP Hungary Kft. csapata, emellett azonban több konkrét nyitott pozíciót is hoztak magukkal. Az alapvetően szoftverfejlesztés területen érdekelt vállalat üzleti és gazdasági vonalról is várja a jelentkezőket. A nemzetközi cégcsoport tehetségprogramjának köszönhetően az eltökélt fiatalok jelentős része pár éven belül nemzetközi karriert futhat be: középvezetővé válhat akár a saját területén, vagy válthat az üzletágak között, ha időközben más irányt választ.

180 fős központtal Debrecenben

15 helyi állásajánlatot találhattak a diákok a British Telecom standján. A multinacionális cégcsoport budapesti irodája mellett jelentős, 180 fős központot állított fel Debrecenben. Itt is a legfontosabb a nyelvtudás: az ügyfélszolgálati pozíciók mellett számos koordinátori, valamint ügyfélkommunikációval foglalkozó pozíció is elérhető. A cég HR szakemberei szerint gyakori eset, hogy a friss diplomás munkakeresők nem csak azzal nincsenek tisztában, hogy pontosan mivel szeretnének foglalkozni, de még azzal sem, hogy milyen nagyvállalatoknál keressenek munkát.

Mindig van kereslet különleges szaktudásra

A munkaerő közvetítéssel foglalkozó KELLY Services szakemberei szerint a debreceni diákok egy jó pozíció érdekében nyitottak és készek a fővárosba költözni. Szerintük is a nyelvtudás a legfontosabb egy pályázó esetében, de komoly előnyt jelenthet a diákévek alatt szerzett szakmai tapasztalat is. Fontosnak tartják, hogy megismertessék a fiatalokkal azokat a lehetőségeket, amelyekre talán nem is gondolnának: egy különleges nyelv ismerete, vagy egy-egy speciális szakmai tapasztalat hatalmas előnyt jelent az ideális pozíciókban.

További információ:

Lennert Dániel
Noguchi Porter Novelli
06-70/25-88-202

 

You have no rights to post comments