artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

A kutyaugatás ugyan nem hallatszik a mennybe, de a kapuig biztosan, így minden gazdi legjobb barátja nyilvántartásba kerül. Berettyóújfaluban hamarosan befejeződik a júliusban kezdődött ebösszeírás, így ennek eredményéről érdeklődtünk az illetékesektől.

 Az évenkénti kötelező veszettség elleni oltást és a chippet ellenőrző munkások eddig több mint 1700 kutyát regisztráltak, de még vannak hiányzó területek, ahol jelenleg is zajlik az adatok begyűjtése. Végleges eredményt a város minden utcájának szemléje után tudnak mondani, ami előre láthatólag a hónap közepén várható. Mint azt Mészáros Lajostól, a műszaki iroda munkatársától megtudtuk az ellenőrzések során azt tapasztalták, hogy sok kutyatulajdonos eleget tett a kötelezettségeinek, viszont még mindig magas azok száma, akik még nem chippeltették be kedvencüket, valamint az is előfordult, hogy megtagadták az adatok szolgáltatását. – A lakosokat nem érte váratlanul az ellenőrzés, hiszen előre jeleztük, hogy munkatársaink felkeresik őket. Ennek ellenére több alkalommal előfordult, hogy megtagadták az adatok felvételét, vagy a függöny mögül kukucskálva megvárták, míg az ellenőrök továbbállnak. Az aki, megtagadja az ellenőrzést vagy nem oltatta, chippeltette be kutyáját több tízezres nagyságrendű pénzbüntetésre számíthat – tájékoztatott az állategészségügyért felelős hivatalnok. Mint azt elmondta, akit nem tudnak elérni annak tájékoztató levelet tesznek a postaládájába, hogy a kontrollt minél hamarabb el tudják végezni és összegezni tudják a begyűjtött adatokat.

Az állatvédelmi törvény értelmében 2013. január 1-e óta minden négy hónapnál idősebb kutyát kötelező mikrochippel ellátni, továbbá az illetékes önkormányzat háromévente ebösszeírást rendelhet el.

You have no rights to post comments