artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

A CSAT Egyesület a Hátrányos Helyzetű Rétegek Munkaerőpiaci Csatlakozásáért és konzorciumi partnere a Lépéselőny Közhasznú Egyesület „EGY PONT MINDENKIÉRT” címet viselő projektjének záró konferenciájára 2013. szeptember 24-én került sor a Nadányi Zoltán Művelődési Központ Dísztermében.

 

Az önkéntesség segít egy összefogó, szolidáris társadalmi képet kialakítani. Adni mindig jó, az embereknek segíteni „önként” nemcsak annak kielégítő, akinek segítünk, hanem nekünk is, mert jó érzéssel tölt el, hogy másnak adhatunk.

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere nagy örömét fejezte ki, hogy az egy év tapasztalatát felhasználva, a jövőben a település lakosaihoz és problémáihoz már nagyobb látáskörrel tudnak tekinteni és professzionális cégek segítségét kérni. Kiemelte az önkormányzat és a közszolgáltatás kapcsolatát, továbbá a közszolgáltatásban dolgozók helyzetéről beszélve a cél az lesz, hogy nekik is olyan munkákat adjanak, amelyekkel ők is értéket tudnak teremteni és magukat hasznosnak tudják érezni, és ha önkéntesen is, de akarnak dolgozni. Muszáj az érdekeltségüket felkelteni, és itt az önkéntesség újfajta megközelítéséről beszélhetünk, hiszen itt arról lenne szó, hogy kötelességtudatból tegyék a dolgukat és legyen maguk előtt jövőképük - szögezte le a polgármester.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novotni Edit, a CSAT elnöke beszélt a 15 éves múltra visszatekintő egyesület munkájáról. A CSAT a hátrányos helyzetben lévő személyek munkaerő piaci integrációjáért, felzárkóztatásáért jött létre. Ezért komplex programokat szerveztek, ahol az emberek képességfejlesztő tréningeken vesznek részt, közel 900 emberrel dolgoznak együtt kollégáival. Az elmúlt 5 évben a negyedik programcsomagot sikerült megvalósítani, ami azt takarja, hogy helyi munkahelyek teremtésével, nagyobb esélye van a munkanélkülieknek és kezdőknek az elhelyezkedésre. Valamint helyben is kiképződhetnek a szakemberek, ehhez szükség van oktatásra és a társadalom, helyiek összefogására.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Habár Magyarországon ez motiváció hiányában, még gyerekcipőben jár, bízva és reménykedve a jövőben, már Berettyóújfaluban is többen szerezhettek nehézgép-kezelői és szociális munkás képesítést. Az álláskeresők, illetve már a tanulók részt vehetnek különböző előadásokon, ahol felmérik igényeiket, előre tekinthetnek, tervezhetnek és tájékoztatást, karrier-tanácsadást kapnak a helyi munkaerő-piacról.

Ahhoz, hogy nemcsak az előadások, de új munkahelyek és szervezetek ide is elérhessenek, vagy működhessenek, szükség van a helyiek és természetesen az önkormányzat támogatására, amire kiemelkedő példát nyújtott Berettyóújfalu - mondta a CSAT elnöke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ábrahám Katalin projektvezető konkrétan bemutatta azt a programot, amellyel létrejöhetett az elmúlt időszak színes eseménysorozata. Az Önkéntesség elterjesztése címmel indult az a pályázat, amelyet sikeresen nyert el a CSAT egyesület együtt a Lépéselőny egyesülettel.

A projekt céljai: az önkéntesség és tevékenység elterjesztése, erre való hajlandóságát erősítése, munkaerő-piaci kapcsolatok szerzése, társadalmi integráció és megbecsültség növelése.

A különböző önkéntes pontok és helyszínek az egészségügyi, szociális, oktatási intézményekben voltak elsősorban. A célkitűzés továbbá magába foglalta, hogy a településeken 101 önkéntest szervezzenek be, 2880 órára, egy év alatt, 30 befogadó pontokkal. Összesen 158 önkéntes vett részt, több mint 10ezer órát sikerült megvalósítani, 39 szervezetet bevonva. Az álláskeresési tréning és közösségi programok szervezése szintén megvalósult a helyszíneken.

Váradi Jánosné, a Lépéselőny Közhasznú Egyesület elnöke és a hajdúsámsoni önkéntes pont vezetője összegezve kifejezte háláját és örömét a sikerekhez. Településén a szivárványház szociális szolgáltató központban zajlott az Egy pont mindenkiért önkéntes mozgalom. A tartós munkanélkülitől az aktív dolgozón át a kismamákig mindenki beállt, összesen 20 fő, akiket nemcsak a 30 munkanap után járó juttatás érdekelt, hanem maga a tény, hogy dolgozhatott.

You have no rights to post comments