artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

7 évre előremutató, a térségi szolgáltatások fejlesztéseinek lehetőségeiről tartottak augusztus 29-én, délután 3 órától szakmai, turisztikai fórumot a berettyóújfalui Városháza nagytermében, Berettyóújfalu Város Önkormányzata, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és helyi vállalkozók közreműködésével.

 

 

A rendezvényt Bodó Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke nyitotta meg. Beszédében az Európai Unió és országunk között megköttetett megállapodást emelte ki, amely lehetővé teszi, hogy a 2014. szeptember 30-ig benyújtott fejlesztési csomagok, lehetőségek, támogatást elnyerve megvalósuljanak. Hozzátette, hogy a Megyei Önkormányzatnak vitathatatlan koordinációs szerepe van a folyamatban, mégis, amit megvalósulásra szeretnénk bocsátani, amit létrehoznánk, amiben közreműködnénk, amilyen fejlődést saját településünkön a jövőben viszontlátnánk, az mind a vállalkozók, civil szervezetek és a lakosok tervein múlik. Rajtunk áll, mi döntünk arról, milyen környezetben képzeljük el jövőnket, és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat ebben támogatói partner.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ibrányi András, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Fejlesztési, Tervezési, Stratégiai Osztály munkatársa előadásában kihangsúlyozta, hogy a gazdasági és civil szervezetek, megyén belüli városok, határon túli programok összehangolására van szükség. Véleménye szerint az erőforrások térségben tartása a legfontosabb, az összes operatív program - amely magába foglalja a megyei szintű városokat, a várostérségeket, és a kisebb városokat - célja a foglalkoztatás bővítésének és a gazdaság fejlesztési kérdésének megoldása.

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere előrevetítette azokat az ötleteket, terveket a 2014-20. közötti időszakra, melyekből a pályázati anyagot is összeállítják, a finanszírozás és a kivitelezés a jövő kérdése. A felvázolt kép viszont nagyon kedvező állapotot mutat: Berettyóújfalu térségi erősségeit kihasználva egy turisztikai központ kialakítására törekszik, ahol a családok a jövőben örömmel és boldogan töltik majd el szabadidejüket.

Polgármester úr megemlítette, hogy Berettyóújfaluban már 5 milliárdnyi beruházás megvalósult, és a jövőben a térség erősségeit kihasználva próbálnak minél több embert bevonzani városunkba. Ilyen erősségekként említette a színvonalas sportcsapatok, a kiemelkedő minőségű helyi termékek és a termálvíz meglétét. Ezek összhangba hozása most a cél, és hogy turisztikai termékcsomagként hozzáilleszkedhessenek a központi törekvésekhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tervezetekben szó volt a Bihar Termálliget téli időszakra történő funkcióbővítéséről a berettyóújfalui Gróf Tisza István kórházzal karöltve, egy négycsillagos, 100 férőhelyes gyógy-és wellness szálloda felépüléséről, a Sportcsarnok rendezvényközponttá alakításáról, kis- és középvállalkozások szállás - és szolgáltatásfejlesztéseiről, PR-marketing tevékenység megjelenítéséről. Tehát egy teljes turisztikai desztináció menedzsment szervezet létrehozása a cél, kihasználva az egészségügy, a gyógyturizmus és a munkahelybővítés összefüggését.

Végül a helyi vállalkozók vázolták fel jövőképüket. Mezei József beszélt az elmúlt 10 év megvalósult beruházásairól, így például a Pálfi István Rendezvényközpontról, a Morotva Ligetben létrehozott országos viszonylatban is kiemelkedő színvonalú műfüves pályáról, valamint a Morotva terület további felhasználási lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Végül, de nem utolsó sorban egy nem mindennapi ötlettel állt elő, melynek megvalósulása során a Csonkatornyot üvegből restaurálnák, és az így kapott úgynevezett Kristály templom színházi előadásoknak és egyéb kiemelkedő rendezvényeknek adhatna otthont. Érveit azzal támasztotta alá, hogy ezek felépülése lényeges látogatószámnövekedést okoz, amely egyre több szolgáltatás igényel, s ez újabb munkahelyeket teremt.

 

 

 

 

 

 

 

Csorba György a Móló panzió képviseletében, azt szorgalmazza, először a saját értékeinkkel legyünk tisztában, és azokat kihasználva tervezzünk, majd két irányvonalat említett: az iskolaturizmust, -egy főiskola megépülését, amely városunk rangját emelné- és egy utazási iroda kiépítését javasolta.

A fórumon, Kállai Irén a Bihari Múzeum igazgatója felvetette, nyári táborokat is lehetne Berettyóújfaluba szervezni, illetve, mivel sok lakos nyújt be a múzeumba kiállítani szánt tárgyat, egy látványraktárt is érdemes lenne berendezni.

Berettyóújfalu és környéke tehát összefogással, együttműködéssel, egymásra épülő és egymásba fonódó, körvonalazódott tervekkel állt elő. Arról, hogy ebből mennyi lesz valóság, az idő dönt, mindenesetre - ahogyan polgármester úr is mondta- mind érintettek vagyunk, és vegyünk részt a folyamatban ne csak a szülésnél, a nemzésnél is!

Az alábbi látványterv a Mezei-Vill Kft. által megálmodott Morotva Liget fejlesztésének következő mérföldkövét mutatja be, amely a Berettyó folyó 1,5 km-es holtága mentén épülhetne meg, és olyan egyedi élményelemekkel segítené Berettyóújfalu turizmusának fejlődését mint pl. madársziget, kalandpark, lovarda, skanzen, népműves ház, fogadó és csónakázási lehetőség.

You have no rights to post comments