artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Tiszacsegén rendezték meg 2013. június 8-án, szombaton a Hajdú-Bihar megyei polgárőrök éves találkozóját, ahol az időjárás is kegyeibe fogadta a rend önkéntes őreit. Tóth Attila megyei elnök úgy fogalmazott, az a nap nem csak a polgárőrök, hanem családjuk napja is.

Tóth Attila, a megyei szövetség elnöke rádiónknak elmondta, a polgárőr törvény tavalyi hatályba lépése után sajnos náluk is volt a tagság részéről létszám csökkenés, de a találkozón is kiemelte, hogy még mindig szeretettel várják vissza őket, hiszen igazán nagy változás nem történt, az egyesületek életében. Mint mondta, minőségi változás történt, és az a plusz feladat, amit el kell látni a polgárőröknek a törvényből adódóan, az inkább segíti a munkát, mintsem gátolja.

Tóth Attila elmondta azt is, hogy Hajdú-Bihar megyében jelenleg nyolcvankettő településen működik polgárőr egyesület. „Négy olyan kis településünk van, ahol olyan kicsi a lakossági létszám, hogy a négy település nem éri el az ezer főt, ezért nem tudtunk polgárőrséget alapítani. Így abban maradtunk, hogy a mellettük lévő nagyobb települések ezt bevállalják, és az a néhány ember, aki elvállalja a polgárőrséget, így az is teljesíthet szolgálatot. Azok, akik ezeken a kis településen is vállalták a munkát, mint háromszáz fős Bojton is, az Biharkeresztesen, a hatezer fős városban teljesíthet szolgálatot. A Biharkeresztesi polgárőrök pedig járnak ki Bojt településre, vagy Toldra, ahol szintén csak háromszáz lakosú a település.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megyei vezető örömének adott hangot, hogy a rendezvényen milyen sokan jelentek meg családtagokkal, gyermekekkel együtt. Mint mondta: „Gyakorlatilag ez a nap róluk szól, ilyenkor próbálunk segítséget adni ahhoz, hogy kikapcsolódjanak, jól érezzék magukat, és valamilyen szinten meghálálni azt a munkát, amit ők, nap mint nap önzetlenül csinálnak. Ilyenkor a férjek megmutathatják a feleségüknek, hogy nem kocsmázni járnak, hanem tényleg munkát teljesítenek, hiszen a rendőrség is elismeri az ő munkájukat.

Miközben a Hajdú-Bihar megyei polgárőrök önfeledten szórakoztak, azalatt Tóth Attila nem feledkezett meg a Dunánál szolgálatot teljesítő bajtársakról sem. ”Annak a tudatában, hogy bármikor mehetünk a Dunántúlra segíteni homokzsákokat pakolni, beindítottunk egy gyűjtést, aminek kapcsán a felajánlásokat fogadjuk mindenki részéről. A tavalyi évben is gyűjtöttünk, de minden évben gyűjtünk adományt, amit valamilyen károsult polgárőr családnak szeretnénk felajánlani. Természetesen tájékoztatást adunk arról, hogy mikor és hogy történik ez meg.

Én azt gondolom, bajban ismerszik meg a barát, és a polgárőr mindig kéznél van, én ezt látom.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepségen részt vett Cseh István, az Országos Polgárőr Szövetség Etikai Bizottságának elnöke is, aki beszédében köszönetet mondott az összes polgárőrnek, akik a gáton dolgoznak, és azok családtagjainak is, akik odahaza nélkülözik őket. Mint mondta. „Amikor dr. Túrós András úrral együtt végigsétáltunk a gátakon, és megnéztük a védekezési munkákat, akkor beszélgettünk a polgármesterekkel, mekkora feladatot végeznek el a polgárőrök. Tapasztaltuk, hogy ott vannak a gátakon a polgárőrök, szinte az egész országból. Elmondták, hogy napok óta a gumicsizma nem került le a lábukról, mert szinte éjjel nappal folyamatosan szolgálatot teljesítenek. Óriási dolog, elmenni egy másik országrészbe, és egyfolytában, hosszú napokon keresztül dolgozni, önzetlenül, fegyelmezetten. Sajnos úgy érzem, hogy keveset hallunk arról, mekkora munkát végzünk, pedig nagyon sokan vagyunk, akik ott dolgozunk. Ezért had köszönjem meg a polgárőröknek az áldozatkész munkájukat. Hiszen minden olyan helyen megtaláljuk őket, ahol az országban a közbiztonság megtartására, vagy életveszély elhárítására, vagy egyszerűen csak állampolgári segítségre van szükség. Ilyenkor a polgárőrök ott vannak, és mindent megtesznek azért, hogy a lakosság békességben, biztonságban élhessen. Ez több mint egy egyszerű feladat felvállalása. – folytatta Cseh István. - Amikor én is 1991-ben elkezdtem a polgárőrséget, akkor még nem tudhattuk milyen komoly feladatok fognak ránk hárulni, és milyen speciális feladatokat kell elvégezni. A bűnmegelőzés keretein belül is óriási fejlődésen mentünk keresztül. Természetesen ugyan ez a tendencia vonatkozik itt, a Hajdú-Bihar megyei polgárőrökre is. Nagyon régóta ismerem őket, nagyon sok barátom van közöttük, és tudom milyen lelkesen, milyen sokat tesznek a megye közbiztonságáért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendezvény kötelező protokollja után elismeréseke, díjakat adtak át azon polgárőröknek, akik kiemelkedően teljesítettek. Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetést kapta:

  • Csala Ferenc– Városi Polgárőrség Püspökladány
  • Elek Imre– Hajdúböszörményi Polgárőr Közhasznú Egyesület
  • Boros Viktorné– Polgárőrség Nyírábrányi Egyesülete
  • Szilágyi Sándor– Tiszacsegei Polgárőr Közhasznú Egyesület

Polgárőr Érdemkereszt Ezüst Fokozata kitüntetést vehetett át:

  • Kiss Gyula– Polgári Polgárőr Egyesület
  • Szabó László- Hajdúszováti Polgárőr Egyesület
  • Varga Gábor– Hajdúdorogi Görög Demeter Polgárőr Egyesület
  • Vécsey Károly– Debreceni Kistérségi Polgárőr Egyesület

Bronz fokozat elismerésben részesült:

  • Makrai József– Mikepércs Polgárőr Egyesület
  • Fekete Sándor– Kaba Városi Polgárőrség
  • Koleszár Sándor– Polgárőrség Nyíracsád
  • Miklós József – Magyarhomorog Község Polgárőr Szervezete

Tárgyjutalomban részesültek:

  • Zsuró János – Körösszakál Polgárőrség
  • Jászberényi Miklós– Téglás Város Polgárőr Szervezete
  • Oláh Sándor József– Esztári Bűnmegelőzési polgárőr Egyesület
  • Orosz Béla– Egyeki Polgárőrség
  • Palugyai Sándor– Városi Polgárőr egyesület Vámospércs
  • Dolycsák Ferenc– Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért
  • Kántor László– Sárrétudvari Polgárőrség
  • Szegedi József– Egyeki Polgárőrség
  • Balogh József– Hajdúsámsoni Polgárőrség
  • Kovács Péter– Nagyrábé Polgárőrség
  • Harsányi László– Nádudvari Polgárőr Egyesület
  • Balla Sándorné – Polgárőrség Hajdúnánás

Forrás:

You have no rights to post comments