artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Csontleves

Zöldséggel sült tarja héjas cikk borgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Meggymártás pirított grízzel, főtt hússal

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A megfelelően felszerelt kerékpár mellett nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan kell szabályosan közlekedni. A közlekedés többi résztvevője csak akkor fogja a két keréken közlekedőt partnernek elfogadni a közúton, ha látja, hogy az betartja a KRESZ előírásait. Sajnos több hibás gyakorlat is előfordul, tekintsük át a legfontosabbakat.

  1. Egymás mellett kerékpározás

Úttesten nem szabad, a KRESZ viszont lehetővé teszi ezt kerékpárúton.

  1. Állat, például kutya sétáltatása kerékpárral

Egyértelműen tilos, hiszen különösen veszélyes helyzeteket teremthet.

  1. Egyirányú utcába behajtás menetiránnyal szemben

Közhiedelemmel ellentétben csak akkor szabad, ha kiegészítő tábla ezt kifejezetten lehetővé teszi. Természetesen ilyen esetben is csak fokozott óvatossággal az úttest jobb szélén, illetőleg ha van, akkor a kerékpársávon közlekedve kell haladni.

  1. Kerékpározás a járdán

Alapvetően nem szabad. A KRESZ csak abban az esetben engedi meg, ha az úttesten tiltott, vagy ha az kerékpározásra alkalmatlan. Ilyenkor a kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és max. 10 km/h sebességgel lehet a járdán közlekedni.

  1. Közlekedés gyalogos átkelőhelyen

Sokan gondolják úgy, hogy kerékpárral is a gyalogosként megszokott előnyöket élvezve haladhatnak át a „zebrán”. A valóság az, hogy kerékpárosként a gyalogos átkelőhely nem használható, ráadásul elsőbbsége sincs ilyen esetben a két keréken haladónak. Rendkívül veszélyes tévhit, több balesetet is okozott már. A helyes eljárás az, ha a kerékpáros leszáll a járművéről és azt tolva, már mint gyalogos halad keresztül az úttesten.

  1. Kötelező-e a kerékpárutak, illetve a gyalog- és kerékpárutak használata?

Igen kötelező, még abban az esetben is, ha külön tiltó táblát nem helyeztek ki. Természetesen, ha a kerékpárúttal párhuzamosan az úttesten kerékpáros nyom is felfestésre került, akkor az is igénybe vehető.

A fenti lista a teljesség igénye nélkül veszi számba a legfontosabb és legveszélyesebb helyzeteket, melyek a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos tévhitekből adódnak.

HBM Kormányhivatal
Közlekedési Felügyelőség

You have no rights to post comments