artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Bihari Vállalkozók Baráti Társasága soron következő, évnyitó találkozóját 2024. április 25-én tartotta a Nyíri István Vállalkozók Házában. A rendezvényen részt vett Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere is. KÉPGALÉRIA

ujra tanacskozott a bvbt 09 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Az összejövetel programjai a következők voltak:  

- A mesterséges intelligencia hatása a mindennapi munkánkra és életünkre - Harasztosi Róbert - IT szakember

- Vállalkozásfejlesztés, szaktanácsadás - Gulyás Sándor - Vállakozók Országos Szövetsége Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének alelnöke

- 2024. június 9-ei EP és helyhatósági választások - Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere 

Tóth László, a Bihari Vállalkozók Baráti Társaságának elnöke először az adományozottak nevében is megköszönte azt az egész éves támogatást, amit a BVBT önzetlenül nyújtott, majd arra kért mindenkit, hogy ezt a jó szokását továbbra is őrizze meg, és a találkozók során folyamatosan egyeztessenek arról, milyen újabb igények, lehetőségek merültek fel a segítségnyújtással kapcsolatban, illetve tegyenek javaslatot a társaság bővítésére.

A vállalkozások fejlesztésével kapcsolatos legfrissebb információkról, a szaktanácsadás lehetőségeiről Gulyás Sándor, a Vállakozók Országos Szövetsége Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének alelnöke tájékoztatta a résztvevőket. Tóth László szerint ez azért is kiemelt témakör, mert Magyarországon és Európában is a KKV-k adják a foglalkoztatottak létszámának több mint 70%-át. Ez a jelenlévő vállalkozások esetén is több száz családot érint, kb. 1.500-2.000 fő mindennapi megélhetését biztostva. Kijelenthető: KKV-k nélkül megállna az élet. „Kellő tudatossággal és felelősséggel tesszük a dolgunkat, hogy a kollégák minden hónapban megkaphassák a fizetésüket” – hangsúlyozta.

ujra tanacskozott a bvbt 01 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Elnök úr fontosnak tartja, hogy lépést tartsunk a technikai fejlődéssel, ezért is került napirendre a mesterséges intelligencia, hogy tapasztalt szakember által ismerhessük meg a működését, a benne rejlő lehetőségeket és várható hatását a gazdasági élet szereplőire, hiszen azon vállalkozások, akik vállalatirányitási rendszert működtetnek, a mindennapjaikban már most is érezhetik ennek jelentőségét. Ebben a témában Harasztosi Róbert, IT szakemeber tartott előadást.

Harmadik napirendi pontként az EP választás került terítékre. Ahogy elnök úr fogalmazott: „Háború, vagy béke, e kettő között választunk június 9-én." Az orosz-ukrán háborúban nagyon sokan azért haltak meg és halnak meg a mai napig is, mert a politikusok őrült érdekeket képviselnek. Sok-sok évtizedes tapasztalat után azt hihettük, hogy mára már sokkal nagyobb ereje van az okos szónak, de sajnos be kell látnunk, hogy ez nem így van. Még most is a fegyver és a pénz irányít. Ezt nem szabad tovább engednünk, ezért van hatalmas tétje az EP választásnak. A helyhatósági választáson pedig kinyilváníthatjuk, hogy mennyire vagyunk elégedettek és büszkék a városvezetésre, az általuk megvalósított fejlesztésekre.

ujra tanacskozott a bvbt 13 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

"Az összefogás a kulcsa annak, hogy sikereket tudjunk elérni."


Gulyás Sándor, a Vállakozók Országos Szövetsége Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének alelnöke röviden bemutatta a VOSZ-t, amely legfőképp Demján Sándor nevéhez köthető, Ő hozta életre a Széchenyi Kártyát is, amely a bankok és a vállalkozások között hivatott megteremteni a jó kapcsolatot. A VOSZ politikától függetlenül, kizárólag szakmai alapon kíván segítséget nyújtani a vállalkozók részére, hogy tisztességes működésük és fejlődésük ezzel is biztosítva legyen.

Gulyás Sándor kiemelte: az összefogás a kulcsa annak, hogy sikereket tudjunk elérni. „Aki erre a vonatra fölszáll, annak segíteni kell.” A közös gondolkodás, tapasztalatcsere jelentősége megkérdőjelezhetetlen, hiszen minden vállalkozás valamiben más a többitől, más az elképzelés. Ha az egyes célokat össze tudjuk egyeztetni, egymást segítve megvalósíthatjuk azokat, együtt az aktuális pályázatokat, támogatásokat is sikeresebben tudjuk igénybe venni. A Debrecenben elkezdődött beruházásokból, fejlesztésekből a térség vállalkozásai is profitálhatnak.

A VOSZ-hoz csatlakozók továbbra is számíthatnak arra, hogy az EU-s és hazai pályázatok elnyeréséhez, az azok által nyújtott támogatások hasznos felhasználáshoz, a fejlesztések gondozásához minden segítséget megkapnak – hangsúlyozta az alelnök. A VOSZ Workshop képzés bevezetésével arra kívánják felkészíteni a cégvezetőket, hogyan tudják inspirálni a munkavállalókat és hogyan tudnak egy multicéggel úgy tárgyalni, hogy az pozitív együttműködést hozzon.

A munkaerőpiaci versenyképesség jelenleg igen nehéz kérdés, a multikkal ebben nemigazán lehet lépést tartani. Ezért is vált szükségessé szakemberek, coach-ok segítségét kérni, hogyan lehet olyan helyzetet teremteni, olyan pluszt adni a dolgozóknak, hogy meg tudjuk tartani őket. Hiszen náluk van az a tudás, az a szakértelem, amire a vállalkozások sikeres működéséhez szükség van. A VOSZ Páholy rendezvények keretén belül olyan híres vendégelőadók meghívása a cél, akik a fenti kérdésekben tudnak hathatós segítséget nyújtani.

Alelnök úr szót ejtett a Prima Gáláról is, melyre 10 kategóriában lehet jelöltet állítani (pl. Az év vállalkozója), a nyertes 1 millió forint pénzjutalomban részesül és a Prima Primissima Gálára automatikusan jelölve lesz.

A VOSZ alelnöke előadásában olyan folyamatban lévő debreceni beruházásokat is bemutatott, amelyek nagy hatással lesznek a térségre az elkövetkezendő években, továbbá azt is megtudtuk, hogy új VOSZ irodát nyitottak Debrecenben, a Piac utca 41. szám alatt. Az ott dolgozó kollégák Széchenyi Kártya, pályázatok, banki termékek, EPR, ESG területeken tudnak segítséget nyújtani a vállalkozók számára.

 

ujra tanacskozott a bvbt 10 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

A  mesterséges intelligencia jelenleg csupán egy algoritmus, használata során komoly emberi ellenőrzésre, felügyeletre van szükség


Harasztosi Róbert IT szakember előadásában elmondta, az első, széles körben elterjedt mesterséges intelligencia program a ChatGPT 2022-ben vált igazán ismertté, de azt már kevesen tudják, hogy születése 1943-55 közzé tehető. 1956-ban 10 neves szakember az IBM segítségével létrehoztak egy csoportot és megtervezték az első neuronhálózatot, amely az emberi agy működésére hasonlított. Ezt a kormányok is támogatták, hatalmas hullám indult meg ezen irányú fejlesztések területén, majd a hidegháború közepén, a Szputnyik fellövését követően az USA úgy döntött, hogy az orosz tudományos értekezéseket összeszedi és az AI által lefordítja. Ez nem sikerült, így kihátráltak mögüle. Egészen 2022-ig kellett várni arra, hogy ez a technológia megfelelően tudjon működni, ugyanis a tanulási folyamat elengedhetetlen része az AI fejlődésének.

Fontos kiemelni, hogy a mesterséges intelligencia jelenleg csupán egy algoritmus, amely bonyolult statisztikai és valószínűségszámítás alapján dolgozik. A neuronhálózatok segítségével nagy kapacitású számításokat tudunk elvégezni, nagyon rövid idő alatt. Az AI még nem tud önállóan gondolkodni, csak az általunk adott információkat dolgozza fel. Harasztosi Róbert véleménye szerint 5 év múlva sokkal magasabb szintet fog elérni ez a technológia és akkor már elkezdhetünk beszélni egy valóságos mesterséges intelligenciáról. Jelenleg a tesztelés folyik, amibe a hétköznapi felhasználókat is bevonják azzal, hogy ingyen rendelkezésünkre bocsájtják a legtöbb mesterséges intelligenciát alkalmazó fejlesztést. Az így gyűjtött adatok, tapasztalatok alapján, algoritmusok által fejlődhet tovább az AI, amihez már komoly emberi ellenőrzésre, felügyeletre van szükség, mivel nem rendelkezik saját etikai kódexel. Az autonóm rendszereknél már most megvan az a veszély, hogy olyan döntéseket hoznak, amelyek számunkra nem optimálisak, esetleg veszélyesek is lehetnek.

Harasztosi Róbert előadásában az élet számos területéről hozott példákat (pl. építőipar, orvoslás, tervezés, szórakozás…), ahol a mesterséges intelligencia megkönnyíti a munkánkat, de figyelmeztetett, ezek egyben buktatókat is jelenthetnek.

ujra tanacskozott a bvbt 05 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

"Nem politikusokat kell választani, hanem Embereket."


Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere a választásokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az elkövetkezendő időszaknak hatalmas tétje van. Először mindenképp helyi, lokális szinten kell a döntéseinket meghozni, alapos megfontolást követően. Berettyóújfaluban, mint kisvárosban – polgármester úr viccesen megjegyezte: ahol még a macskák is tegeződnek – nem politikusokat kell választani, hanem Embereket. Az egész lényege „csupán” ennyi. Egy kisvárosban mindenki személyesen ismeri a jelölteket. Egy nagyvárosban gyakran csak a televízióban vagy szórólapon, óriasplakáton találkozik a polgármesterjelöltjével. Itt mindenkinek személyes tapasztalata van a jelöltekkel kapcsolatban, ezért nem lehet eljátszani egy szerepet, mert a helyiek ezt nem veszik be, átlátnak a szitán.

Azt javaslom tehát mindenkinek, ne a politikai ígérgetésnek higgyen, hanem a jelölt személyiségének, jellemének, nézzék meg mit tett le a városunk asztalára eddig. A mandátum megszerzése egy dolog, de az azzal járó felelősség, a kötelező és vállalt feladatok összehangolása, azok lelkiismeretes elvégzése, a számunkra adódó kedvező lehetőségek kihasználása már emberi hozzáállás kérdése. A polgármesterséget nem tanítják, és az elmúlt időszak többször is bebizonyította, hogy a korábbi gyakorlatra nem szabad hagyatkoznunk. A Covid és az orosz-ukrán háború következményei azonnal keresztülhúzták minden korábbi számításainkat, az új helyzetben pedig komoly, felelős, emberi döntéseket kellett hoznunk.

Az EP választás mindenki számára fontos esemény, ugyanis ezzel tudjuk befolyásolni az Európában – és közvetett módon – az Atlanti Óceán túlpartján zajló események irányát. Ahogy elnök úr fogalmazott: „Háború, vagy béke.” Ebben is dönthetünk június 9-én, ha átlátjuk a színfalak mögött zajló eseményeket, érdekeket és felelős döntést hozunk – hangsúlyozta a polgármester.

ujra tanacskozott a bvbt 23 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

A közeljövőben egy komplex egészségturizmus valósulhat meg Berettyóújfaluban


Az előadásokat követően Zámbori Péter, a Herpály Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója örömmel számolt be a helyi vállalkozóknak arról, hogy a Bihar Termálliget idei szezonja már most nagyon sikeresnek mondható, ugyanis a fejlesztések híre a világ számos országába is eljutott. Pár nappal ezelőtt Németországból Románia felé tartó namíbiai látogatókat láthattunk vendégül, valamint a napokban Franciaországból is ellátogattak hozzánk - mondta, majd hozzátette: a 28 lakóállásos kemping nemrégiben nyitotta meg kapuit, a közeljövőben pedig apartmanházakkal szeretnék bővíteni a szálláskapacitást. A fürdőhöz kapcsolódó szállodai beruházás is a tervek között szerepel, ezekkel a lépésekkel egy komplex egészségturizmus valósulhat meg Berettyóújfaluban.

A társaság évközben is tervezi több hasonló fórum megszervezését, ahol hasznos előadásokkal igyekeznek támogatni a bihari vállalkozókat. A találkozó kötetlen beszélgetéssel zárult, a cateringet ezúttal a Herpály Vagyonkezelő Kft. biztosította.

You have no rights to post comments