artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Jubileumok sora, egy egész szakma által elismert sikeres életút és tűzoltás- így jellemezték a résztvevők a 25. alkalommal megrendezett országos hűtéstechnikai szakmai napot Berettyóújfaluban. A Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége (HKVSZ) által rendezett esemény házigazdája Tóth László, a berettyóújfalui EXPRESS Hűtéstechnikai Kft. ügyvezető igazgatója volt, aki a komfortzónát szokásához híven elhagyva kendőzetlenül beszélt a szakmát sújtó problémákról és viszontagságokról. Várkonyi Nándor, a szövetség elnöke állítja, a szakmai fórum sikere a sallangmentességben rejlik, míg Muraközi István polgármester szerint a város és a vállalkozó réteg közötti diskurzus létfontosságú, hiszen ez a két szereplő mindig is együtt sír és együtt nevet- egy ilyen rendezvény éppen ezért volt az önkormányzat számára is hívószó. KÉPGALÉRIA

"Ha a vállalkozás gyümölcsözik, a város szüretel."


Mit keresek én itt, hogy kerül a csizma az asztalra? Hát, egyrészt meghívtak, másrészt talán még ebédet is kapok - indította humorosan köszöntőjét Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere.

25 hutestechnikai szakmai nap 23

Komolyra fordítva a szót, Muraközi István leszögezte: sikeresek vállalkozások nélkül sem sikeres közösség, sem sikeres önkormányzat sem létezhet - egy jól működő város alapjai azok a prosperáló vállalkozások, akik kitartó munkával, kockázatvállalással kelve és feküdve nem csupán maguknak teremtenek jólétet, de számos embernek egzisztenciát biztosítva veszik ki a részüket Berettyóújfalu mindennapjaiból.

Éppen ezért, egy-egy vállalkozóknak szervezett konferencia az önkormányzat számára is hívószó, hiszen ilyen alkalmak során is lehetőség nyílik az adott szakma helybeli képviselőivel való párbeszédre, minden egymás felé irányuló kérdés-kérés megvitatására.   

A munkahelyteremtés mellett az adóbevétel szempontjából is fontos, hogy a helybeli vállalkozások jól működjenek - az ő nyereségük a város nyeresége is, éppen ezért nem kérdés, és ha komolyan vesszük a feladatunkat, akkor az a minimum, hogy egy ilyen rendezvényen képviseljük a várost - hívta fel a figyelmet az együttműködés fontosságára Muraközi István.

25 hutestechnikai szakmai nap 0425 hutestechnikai szakmai nap 13

A polgármester szerint a szakmai kérdések megvitatásán túl azért is üdvözlendő a konferencia, mert a jelenlegi megváltozott világgazdasági helyzetben az új, naprakész információk, frissen bevezetett innovációk megismerése nagyobb segítséget jelenthet, mint valaha.

A háború, és annak nyomában járó globális infláció, az energiaválságból fakadó, évtizedek óta nem tapasztalt gazdasági recessziók olyan szintű nyomást és változást gyakorolnak a hazai és nemzetközi piacokra, ami valamennyi szakma képviselőjét falhoz állíthatja, ha nem tudnak alkalmazkodni.

„A jelenlegi kihívásokkal nap mint nap, újra és újra meg kell küzdeni, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy a mostani problémákhoz nincs eddig ismert tapasztalat és példatár, nem lehet egy tankönyvben visszalapozni, mi a teendő ilyen gyors és radikális piaci változások esetén. Éppen ellenkezőleg: az eddig megtanult vállalkozásüzemeltetési leckéket sajnos nyugodtan kukába lehet dobni - új módszerekre, új innovációkra van szükség. Ezért is fontos a mai alkalom, mert az itt kapott információk olyan pluszt jelenthetnek, ami a mindennapi küzdelmet is könnyebbé teheti”- mondta Muraközi István hozzátéve, a helyzet az önkormányzatok világában is hasonló, éppen ezért igyekszik minél több polgármesterrel beszélni, hiszen a problémák a legtöbb esetben ugyanazok, a diskurzus pedig minden esetben előbbre visz.

 

Szakmai nap tűzoltószerepben - aki információt nyer, életet nyer.


Eredményes és örömre okot adó jubileumok kiemelésével kezdte meg köszöntőjét Várkonyi Nándor, a HKVSZ elnöke.

25 hutestechnikai szakmai nap 24

A szervezet első embere kiemelte, a HKVSZ idén ünnepli fennállásának 30., míg a szakmai nap a 25. évfordulóját. Külön említést érdemelt a HKVSZ Észak-Kelet Magyarországi Regionális Szervezetének fóruma, amelynek szakmai napját immár sorozatban hetedszer rendezhetik meg egyszerre az országos szövetség konferenciájával.

Várkonyi Nándor hangsúlyozta, a rendezvény hagyományosan a rövid előadásokra és beszélgetésekre épül, ugyanakkor tartalmukat és mondanivalójukat tekintve az itt elhangzó beszámolók mindig képesek újabb impulzusokat adni, amiből a szakma profitálni tud.

A HKVSZ elnöke köszöntőjében a rendezvény házigazdáját, Tóth Lászlót, a berettyóújfalui EXPRESS Hűtéstechnikai Kft. ügyvezető igazgatóját méltatta a megjelenteknek.

Várkonyi Nándor szerint önmagában óriási tiszteletet érdemel, ahogyan Tóth László szorgalmával, tudásával és kitartásával a családi kisvállalkozásból hosszú évek munkájával egy országosan elismert és jegyzett vállalatot volt képes kialakítani. Mindezek mellett pedig a HKVSZ elnökségi tagjaként munkája, szakmai meglátásai és példamutatása rendkívül nagy hozzájárulást jelent a szervezet számára.

A HKVSZ elnöke a szövetség jövőbeli feladataira kitérve legfontosabb célkitűzésnek az edukációt nevezte meg.

25 hutestechnikai szakmai nap 1025 hutestechnikai szakmai nap 03

Véleményük szerint a hűtőszakmában jelenleg viharos sebességgel zajló technikai változásokhoz való alkalmazkodás létfeltétel, éppen ezért égetően nagy szükség lenne a minél gyorsabb és szélesebb körű, generális jellegű átképzésekre, ehhez azonban napjainkban sem új oktatási anyag, sem az infrastruktúra, sem pedig a megfelelő jogi háttér sincs kidolgozva. Így más lehetőség nem lévén a szakmai konferenciákra tűzoltásképpen igyekeznek minél több edukatív tartalmat csempészni, ami az információhiányos állapotot tekintve létfontosságú lehet a résztvevőknek, ami megint csak emeli a szakmai nap jelentőségét.

Várkonyi Nándor köszöntőjét egy Tóth Lászlóval folytatott, évekkel ezelőtti emlékezetes beszélgetésből vett idézettel zárta, amiben a szakmai napok lényegét foglalták össze, miszerint

„...ez nem tukma, szakma!

ami annyit tesz: a szervezők alapelve mindig is a sallangmentes kommunikáció volt, azaz, felszínes és fölösleges dolgok - információk helyett csakis a tűpontos lényeg átadását tartották szem előtt, amivel a résztvevők mélyíthetik ismereteiket, segítségükre lehetnek a szakmai előremenetelben.

 

"Ha azt gondolod mindent tudsz, válts szakmát azonnal !"


25 évvel ezelőtt kezdődött, és már akkor is azzal szembesültünk, hogy az állandó tanulás elkerülhetetlen - kezdte beszámolóját Tóth László, a rendezvény házigazdája. Ennek az örökzöld szakmai kihívásnak folyamatos fejlődés mellett tudtak eleget tenni, amit a vállalat növekedése mellett az általuk rendezett szakmai napok elmúlt évekbeli létszámduzzadása is jól példáz: idén már 94 jelentkezőt regisztráltak az ország minden részéről, akik elhelyezése kellemes fejtörést okozott.

25 hutestechnikai szakmai nap 05

A szakma jelenlegi helyzetének értékelésekor Tóth László alapvető, mintegy „nulladik” irányelvként az összedolgozást, az egymásba kapaszkodást szögezte le.

„A miénk egy belterjes szakma, mindenki ismer mindenkit, pontosan tudja, hogy mit és hogyan csinál. Régi mottóm, hogy ne egymás ellen, hanem egymás mellett dolgozzunk, segítve a másikat, ebben a bizonytalan időszakban pedig különösen”- mondta a házigazda, hozzátéve, a másik alapvető - és legfontosabb – irányelv mindig a legfrissebb tudás.  

Az állandóan változó szakmához csakis a folyamatos önképzésen keresztül lehet sikeresen alkalmazkodni, ami egyet jelent azzal: hátra dőlni soha nem lehet, az új információk megismerése egy állandóan napirenden lévő feladat, elválaszthatatlan része a szakmának. Aki pedig erre nem hajlandó, az érvényesülni sem fog tudni.

„ Ha valaki kijelenti, hogy minden tudás a rendelkezésére áll – mert mondjuk az az elképzelése, hogy a közösségi médiából tájékozódva érdemi és naprakész információkhoz juthat – és nem tartja prioritásnak a folyamatos önképzést, az jobban teszi, ha azon nyomban szakmát vált.

25 hutestechnikai szakmai nap 16

Hogy a szakma oktatása mekkora jelentőséggel bír, szerinte jól példázza, hogy ezt a kérdést már az energiaügyi minisztérium is stratégiai fontossággal kezeli.

 Az energiaügyi államtitkár közelmúltban elhangzott szavait idézve, a tanulás nem választási lehetőség lesz, hanem kötelező. Hogy ennek a gyakorlati megvalósulása hogyan fog zajlani, egyelőre neki sincs tudomása, ugyanakkor biztató fejlemény, hogy a minisztérium ígérete szerint egyeztetés céljából három havonta ülnek majd asztalhoz a hűtőszakma képviselőivel, ahol minden nyitott kérdésre megoldás születhet.

Az együttműködés és az állandó felkészültség mellett a szakma harmadik legfontosabb kérdésének a jogszabályokhoz való alkalmazkodást látja, ami véleménye szerint az Európai Unió átgondolatlan és kontraproduktív kvótarendszere miatt rendkívül súlyos terhet rakott a hűtéstechnikai iparágra.

Az érvényben lévő törvényi előírások betartása egyre nagyobb kihívást jelent a szakmára nézve, éppen ezért igyekeztek olyan előadókat meghívni a konferenciára, akik ezen a téren is hasznos, új információkkal jelenthetnek segítséget.

Mindenről IS esett szó...


A köszöntők után kezdetét vette az egész napos előadássorozat, amelyben valamennyi, hűtőszakmát érintő kérdést, problémát, aktualitást és frissen megtapasztalt innovációt ismertettek egymással a résztvevők.

A hűtőközegekkel kapcsolatos változásokat Juhász László, a Climalife Kft. képviselője ismertette a jelenlévőkkel. Előadásából megtudtuk, a cég körforgásos gazdaság elnevezésű projektjének hála - amelynek célja egyszerre innovatív megoldásokkal kiszolgálni az iparágat és a környezetvédelmet - hazánkban Európában elsőként emelkedett 75 százalék fölé a fluortartalmú üvegházhatású gázok újrahasznosítása.

25 hutestechnikai szakmai nap 0725 hutestechnikai szakmai nap 15

Az előadó hangsúlyozta, az Európai Unió klímarendeletéhez való alkalmazkodás ( a cél 2030-ra a szén- dioxid kibocsátás 55 százalékos csökkentése ) a hűtőszakmától is rendkívül sok energiát és áldozatot követel. A megváltozott, jóval szigorúbb kritériumok miatt ugyanis egyre több hűtőrendszer fog eltűnni a piacról, amik pótlására belátható időn belül nincs reális esély, ezért sajnos számolni kell azzal, hogy a hűtőközegekből hamarosan hiány köszönt be Magyarországon.

Holfinger Norbert, a HWD Recycling Kft stratégiai igazgatója a szakmát érintő sarkalatos hulladékgazdálkodási kérdéseket vette górcső alá.

Előadásában kifejtette, a legtöbb használaton kívüli klíma még mindig „elveszik”, azaz a feketegazdaságban bontódik el, ami hanyagságból, valamint a jogszabályok hiányos ismeretéből eredeztethető- az erre való hatósági ellenőrzések pedig a gyakorlatban rendkívül csekély mértékben érvényesülnek, ez tehát továbbra is a megoldatlan problémák közé tartozik.

A klímavédelem témáját jogi aspektusból tárgyalta tovább Kiss Hermina és Dr. Szabó Iván, az Energiaügyi Minisztérium Klímavédelmi Hatóságának munkatársai, akik részletesen számoltak be a kérdést érintő jogszabályi - és kereskedelmi változásokról.

25 hutestechnikai szakmai nap 22

Az EU tervezett rendeletei egyértelműen a klímavédelem zsinórmértékén haladva számos helyen tartalmaznak mélyreható változásokat, amihez a magyar jogrendszernek is alkalmazkodnia kell.

Az előadásokból megtudtuk, az új előírások általános célja a vállalatok ösztönzése a káros anyagok újrahasznosítására, csökkentésére vagy megsemmisítésére, egyúttal pedig a gyártótól kezdve a kereskedelmen át a felhasználóig valamennyi szereplőre igyekszik arányos elvárásokat helyezni .

Dr Maiyaleh Tarek, a Budapesti Műszaki Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének egyetemi docense a szakma felsőfokú oktatásában bekövetkezett innovációkat ismertette.

25 hutestechnikai szakmai nap 1725 hutestechnikai szakmai nap 19

Tarek tanár úr örömmel üdvözölte a szakmérnöki képzés bevezetését, amelynek kidolgozásában ő maga is tevékenyen részt vett.  A kétéves fűtés-szakmérnöki képzés az eddig megszokott alapoktatásra épül rá, célja, hogy olyan speciális finomhangolásokkal hozza közelebb a hallgatók számára a szakmát, amik elsajátítása után minőségi szakemberekként kerülhetnek a gyakorlatba. A szakmérnöki képzés első szemeszterén mintegy 21 hallgató vesz részt, tanár úr pedig reményét fejezte ki abban, hogy szeptembertől elindulhat a képzés második évfolyama.

Az oktatásban beállt megújulást Várkonyi Nándor HKVSZ-elnök is üdvözölte, elmondása szerint az egyik legégetőbb probléma a szakemberek hiánya, akikből nincs utánpótlás. A szervezet elnöke köszöntője mellett természetesen szakmai témában is felszólalt, előadásában a hűtőkészülékekben leggyakrabban előforduló működési zavarokat, valamint a tűz-és robbanásveszélyek kialakulásának okait ismertette.

25 hutestechnikai szakmai nap 19

A rendezvényen összesen 15 előadó szólalt fel, a fent említett aktuális témákon túl olyan szakmai kérdésekben is, mint például a Daikin hőszivattyú rendszerek beüzemelési előírásai, az I-COOL aggregátok alkalmazása elsősorban a CO₂ rendszerekben, a Güntner termékek alkalmazása CO₂ és az alternatív  rendszerekben, illetve a délután folyamán sor került a legyakrabban elforduló, beüzemelési és beállítási, gyakorlati problémák bemutatására is.


"Bármilyen jól játszik is egy csapat, sosem tudja kihozni magából a maximumot. Mindig akad valami, ami lehetne jobb, így aztán mindig lehet jobb a teljesítmény. Egy csapatnál ugyanaz történik, mint az életben: minden tapasztalat hasznosítható az előbbre jutáshoz, a javuláshoz, ahhoz, hogy jobban megismerjük magunkat, hogy a következő alkalommal még többet tudjunk nyújtani. "

Massimiliano Allegri
olasz focista és edző


.25 hutestechnikai szakmai nap 25

You have no rights to post comments