artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében immár XXIV. alkalommal nyitott meg a Bihari Számadó Napok Berettyóújfaluban 2022. október 14-én, a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban. Az eseményre 2022. október 15-én 12 óráig várják az érdeklődőket. KÉPGALÉRIA

A XXIV. Bihari Számadó Napok „A berettyóújfalui iparosok és kereskedők hősi halottai 1914-1918" emléktábla megkoszorúzásával kezdődött 2022. október 14-én Berettyóújfaluban, majd a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban folytatódott a megnyitó, ahol Halász János országgyűlési képviselő, a Városok Falvak szövetsége elnöke, Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke, Dr. B. Csák István, a NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke, Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, Győrfi Sándor a HBKIK Berettyóújfalui Területi Szervezetének elnöke és Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere köszöntötte az érdeklődőket.

xxiv bihari szamado napok 006xxiv bihari szamado napok 001

Halász János országgyűlési képviselő, a Városok Falvak szövetsége elnöke kiemelte, fontos az önkormányzatok, a vállalkozások, fejlesztések összefogására koncentrálni. - A gazdaság fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy a térségi szereplőkön túl más megyék, országok képviselőivel is kialakítsuk azt a partnerséget, ahol egymás tudásmegosztását, kapcsolatrendszerét tudjuk hasznosítani - hangsúlyozta.

xxiv bihari szamado napok 017xxiv bihari szamado napok 058

Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke köszöntőjében elmondta, a Bihari Számadó Napok rendezvény, illetve a kiállítók száma évről évre bizonyítja, hogy büszkék vagyunk az általunk megtermelt, előállított termékekre és ezeket büszkén mutatjuk be. A vállalkozókra is büszkének kell, hogy legyünk, ugyanis ők termelik meg azt, amit mi el tudunk osztani és erre a jövőben egyre nagyobb igény lesz. Egy évvel ezelőtt, a COVID-ot követően beindult egy olyan fejlődés, amely optimizmusra adott okot a jövőt illetően. Az orosz-ukrán háború hatására viszont rendkívüli energiadrágulás következett be, valamint a gyártási és szállítási potenciálok is jelentős mértékben kiestek Európából. Ezeket a hatásokat, valamint a jelentős inflációt az érzékeny magyar gazdaság megérzi. A lehetőségeinket kihasználva össze kell fognunk és meg kell teremtenünk azt az innovációt, ötletet, amivel lendületet tudunk venni a következő időszakra.

xxiv bihari szamado napok 063xxiv bihari szamado napok 053

Dr. B. Csák István, a NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke bízik abban, hogy látva a rendezvényen kiállított termékeket, sok fiatal kedvet kap ahhoz, hogy saját maguk is előállítsák ezeket, hiszen a helyben előállított termékek fontosak az élelmiszerellátásunk biztonságának szempontjából. Láthatjuk, hogy a hosszú ellátási láncok sérülékenyek, több termékből hiány lépett fel. A helyben, megfelelően ellenőrzött körülmények között feldolgozott termékek elérhetősége felértékelődött. Az orosz-ukrán háború kitörésével pedig még inkább megváltoztak a gazdasági, termelési viszonyok.

xxiv bihari szamado napok 065xxiv bihari szamado napok 035

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Berettyóújfalu legrégebbi hagyományokra visszatekintő rendezvénye a Bihari Számadó Napok. Ez a 24 év már egy emberöltő és ennyi idő távlatában sikertörténetnek mondhatjuk ezt a rendezvényt, amelyen Berettyóújfalu és a bihari vállalkozások bemutatják az általuk végzett tevékenységeket. Köszönet illeti a kiállítókat és szervezőket, hogy fontosnak tartották ezt a kezdeményezést. Muraközi István Nadányi Zoltánt idézte: „Él Bihar, élteti szent hite!”

xxiv bihari szamado napok 038xxiv bihari szamado napok 066

Győrfi Sándor a HBKIK Berettyóújfalui Területi Szervezetének elnöke nyitotta meg a XXIV. Bihari Számadó Napokat. Megnyitójában visszaemlékezett arra, hogy annak idején a számadás fontos eseménynek számított és ma is érdemes évente számot vetnünk és eredményeink tekintetében megtervezni a következő évet. Ennek szellemében kívánt elnök úr mindenkinek nagyon kellemes, jó vásározást az elkövetkezendő másfél napra.

xxiv bihari szamado napok 067xxiv bihari szamado napok 039

Az eseményen részt vett Bondár Sándor is, a HBKIK Berettyóújfalui Szervezetének nemrég nyugdíjba vonult elnöke, aki több mint 20 évig vett részt a Bihari Számadó Napok szervezésében. Örömét fejezte ki az iránt, hogy ez a rendezvény mára már hagyománnyá nőtte ki magát és a térség egyik legmeghatározóbb eseményévé vált mind a termelők, mind a szolgáltatók tekintetében. Nehézségek mindig voltak és lesznek is, nekünk pedig meg kell oldanunk őket - fogalmazott. A vásározók között kialakult egy aktív mag, akik évről évre visszajárnak, hozzájuk pedig mindig csatlakoznak újak, akik szeretnék bemutatni portékáikat, tevékenységüket a nagyközönségnek.

xxiv bihari szamado napok 027xxiv bihari szamado napok 022

A köszöntők végén a Nyíri István-díj, NAK-dij, Vásárdíj, Termékdíjak kerültek átadásra.

Díjazottak 2022-ben:

A 2007-ben alapított Nyíri István díjat Vadasné Kiss Angéla, az Angéla Hotel tulajdonosa kapta.

Nyíri István 1845-ben született Berekböszörményben. Miután megszerezte a gépészmérnöki oklevelét, 1869-ben a Műegyetem tanársegédévé nevezték ki. Ezt követően a MÁV-nál helyezkedett el, majd 1879-ben Berettyóújfaluban alapította meg motoros malmát. A korabeli Berettyóújfalu "nagyvállalkozójaként" családi vállalkozásuk több tucat embernek biztosított megélhetést, az általa megalapított családi vállalkozás napjainkban is a térség egyik legnagyobb munkaadója.

xxiv bihari szamado napok 068xxiv bihari szamado napok 069

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját Szatmáriné Tóth EmeseBihar díszfaiskola és arborétum saját termésből készült lekvárok – kapta.

Vásárdíjak:

3. helyezett: Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület, Furta

2. helyezett: Északi Agrárszakképzési Centrum Brózik Dezső Tagintézménye, Berettyóújfalu

1. helyezett: Apáti Ízek Kereskedőház, Körösszegapáti

xxiv bihari szamado napok 106xxiv bihari szamado napok 070

xxiv bihari szamado napok 071

Termékdíjak:

3. helyezett: Molnár Mónika - mézeskalács készítő

2. helyezett: Tóth Zoltán egyéni vállalkozó - nyílászáró készítő, kereskedő, forgalmazó

1. helyezett: Nagy Márta - kézműves sajtok

A díjak átadását követően szakmai előadásokon vehettek részt az érdeklődők:

  • A mezőgazdasági támogatások jövője és egyéb aktualitások - előadó: Papp Gergely szakmai főigazgató-helyettes, NAK
  • Széchenyi Kártya Program MAX! - előadó: Daróczi Anikó területi irodai munkatárs, HBKIK

xxiv bihari szamado napok 072

A HBKIK szakképzési standjánál pályaorientációs tanácsadás, szakmaválasztást segítő VR-eszközök várták a látogatókat, valamint színpadi programok és tombolasorsolás színesítette a rendezvényt.

xxiv bihari szamado napok 073xxiv bihari szamado napok 074

A vásáron kiállítók közül a tavalyi év sikerét alapul véve a Tama Hungary Kft. idén második alkalommal vesz részt a Bihari Számadó Napokon. Praczuné Mózes Rita, a TAMA Hungary Kft. HR menedzsere elmondta, az elmúlt évben nagy öröm volt számukra, hogy sokan érdeklődtek a Tama Hungary Kft. iránt és be tudták mutatni a céget a kiállítás és vásár látogatóinak és ismertebbé tudták tenni a tevékenységüket, termékeiket. Idén is számos érdekességgel és újdonsággal készültek. A granulátumtól kezdve a félkész és kész termékek is bemutatásra kerülnek, valamint sok izgalmas játékkal (pl. termékfelismerés, keresztrejtvény, kvíz, puzzle) várják a látogatókat. A résztvevők Tama logós ajándékokat nyerhetnek. A legkisebbeknek kifestőkkel készültek és a fotósarok is megtalálható a Tama Hungary Kft. standjánál.

xxiv bihari szamado napok 014xxiv bihari szamado napok 016

A tavalyi sikeres kezdeményezést folytatva idén is várja a toborzó sarok a munkát kereső érdeklődőket. A menedzsertől azt is megtudtuk, hogy a TAMA Hungary Kft. döntése értelmében a vállalatnál 2022. július 1-i hatállyal rendkívüli, 6%-os béremelésre került sor, ami idén már a második béremelés volt. Januárban például gépkezelő pozíció esetén 17,4%-os béremelést hajtottak végre, így összesen 23,4%-kal több bért vihetnek haza az ebben a munkakörben dolgozó kollégák. A Tama Hungary Kft. Az alapbéren felül egy gépkezelő termelési bónuszra (átlag 26.000 Ft), jelenléti bónuszra (átlag 17.000 Ft) és cafeteriára (évi nettó 100.000 Ft) is számíthat. A kollektív szerződésben rögzített pótlékokon felül minden dolgozó kap havi 3.000 forintos chipkártya feltöltést, amit a vállalatnál lévő snack és üdítős automatáknál lehet elkölteni. A legalább egy éve a cégnél dolgozó gépkezelők átlag 285.000-300.000 Ft nettó fizetést kapnak kézhez.

xxiv bihari szamado napok 103xxiv bihari szamado napok 052

A Tama Hungary Kft. számos rendezvényen nyújt kikapcsolódási lehetőséget (pl. családi nap, karácsonyi parti) a munkatársai számára. Adminisztratív, irodai területen angol nyelvtudással rendelkező álláskeresőket várnak, mivel az izraeli anyacéggel szoros napi kapcsolatban állnak.  A menedzser bízik abban, hogy idén is tudnak új kollégákat bevonzani a rendezvény ideje alatt.

2022. október 15-én, szombaton 9:30 órától a Piruett Táncstúdió, a Körömvirág együttes műsora és Simple Blues Band koncert lesz látható, illetve ezen a napon a Magyar Vöröskereszt Berettyóújfalu Területi Szervezete véradást szervez. A XXIV. Bihari Számadó Napok 12 órakor tombolasorsolással ér véget.

 

Az eseményt követő állófogadásra idén a Bihar Termálliget konyhája biztosította a finomabbnál finomabb ételeket.

xxiv bihari szamado napok 050xxiv bihari szamado napok 044

xxiv bihari szamado napok 045xxiv bihari szamado napok 045xxiv bihari szamado napok 047

You have no rights to post comments