artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Nadányi Zoltán Művelődési Ház Bihar Vármegye Képgalériája adott otthont Nuridsány Éva képzőművész „Ég és föld között” című kiállításának megnyitójának, valamint az új kenyér megszentelésének 2022. augusztus 20-án. KÉPGALÉRIA

A rendezvényen Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere mondott ünnepi beszédet, melyet az István a király rockopera egyik idézetével kezdte: „Kard által vész mind, ki kardot ragad. Légy bölcs vezér, és űzd el az ős átkokat, Békét keress, hisz volt már elég áldozat!” A művészet időről időre lefesti, megénekli egy-egy nemzet, vagy éppen az emberiség nagy szükségleteit, legyenek azok fizikális, szellemi, vagy lelki igények. Az István a király rockopera rávilágít egyik legalapvetőbb igényünkre, a békességre való vágyakozásra. Az elmúlt két évben számtalanszor megfogalmaztuk, hogy a világjárvány árnyékában miképp kellett szembesülnünk azzal, hogy a megszokott életvitelünk, komfortunk korántsem tekinthető természetesnek. Most azt is láthatjuk, hogy a nemzetek közötti béke is törékeny és a teremtett világért is mekkora felelősséggel tartozunk – mondta Muraközi István.

Eg es fold kozott kiallitasmegnyito06Eg es fold kozott kiallitasmegnyito10

Az államalapításunk és az új kenyér ünnepén felelőségteljesebben kell az ünnep üzenetét eljuttatnunk egymáshoz. Ahhoz, hogy a mindennapi kenyerünk ne kerüljön veszélybe, felelősen kell a környezetünkhöz viszonyulnunk. Ahhoz pedig, hogy Szent István által ránk hagyott állam ne kerüljön veszélybe, felelősen kell egymáshoz is viszonyulni. Isten, áldd meg a magyart!

Az ünnepi beszédet követően Vitéz Ferenc irodalomtörténész nyitotta meg a kiállítást. Beszédében Nuridsány Éva képzőművészt Tamási Áron íróval együtt említette, ugyanis őket a mai kiállítás címe és az államalapítás is összeköti. A folytonos útonlét izgalma, a megpróbáltatások feszültsége és a hazatalálás nyugalma, valamint egyensúly keresése a szakrális és a profán között. Annak felismerése, hogy az egyensúly paradox módon akkor teremthető meg, ha az út a szakrális felé billen el.

Nuridsány Éva képzőművészeti kifejezésében is ott van a líra élethangulata és a sors drámaisága. Minden elbeszélt, vagy megfestett története mögött általános lét-és világállapotokat, személyiségszituációkat fedezhetünk fel, de azok metafizikai és egzisztenciális távlataival együtt.

Eg es fold kozott kiallitasmegnyito17Eg es fold kozott kiallitasmegnyito32

Nuridsány Éva honlapján így vall művészetéről:

„Tárgyiasult világunkból elvágyódva keresem az ember helyét a mindinkább kitáguló és egyre rejtélyesebb, de fantáziával bejárható világban. Műveimben a fent: a világosság, a béke, a jó; a lent: a sötétség, a zűrzavar, a rossz; középen - a fent és a lent között - van az ember, akinek gyökerei a lentben vannak, de lelkében a fentre vágyik.”

Képeimet vegyes technikában, tűzzománcban és akvarellben fogalmazom meg. Mondanivalóm kifejezésére mindig a legalkalmasabb technikát választom.

Az új kenyeret Rákóczi Jenő, katolikus plébános szentelte meg. A rendezvényen közreműködött Kocsis Csaba énekmondó.

A kiállítás megtekinthető 2022. szeptember 20-ig.

Eg es fold kozott kiallitasmegnyito01Eg es fold kozott kiallitasmegnyito03

You have no rights to post comments