artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Elkészült a rezsicsökkentés új szabályozása, melynek részleteit Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos ismertette csütörtök délelőtt. Elmondta: megmarad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára.

A fideszes politikus kifejtette, hogy az orosz–ukrán háború és az arra adott rossz szankciós válaszok nem maradtak következmények nélkül: elképesztően elszabadultak az energiaárak, ami „brutális energiaválságot” okozott szerte Európában.

A földgázt a tavalyihoz képest hatszoros áron, kőolajat pedig ötszörös áron lehet beszerezni a piacokon. Ma már nem az a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni azu energia, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán – jelentette ki Németh Szilárd.

A kormány ezt érzékelve kihirdette az energia-veszélyhelyzetet, melynek része a rezsicsökkentés átalakítása.

Jelen helyzetben nem tartható fenn az, hogy mindenki korlátlanul fogyasszon csökkentett áron, ugyanakkor a családokra sem szabad ráereszteni a piaci árakat. Ezért a kormány fogyasztási limitet vezetett be, ez a gáz tekintetében évi 1729 köbmétert, áram tekintetében pedig 2523 kWh. Eddig a határig minden magyar fogyasztó rezsicsökkentett áron kapja az áramot és a gázt is.

Németh Szilárd elmondta, hogy a kormány bevezetett egy új tarifát is, az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval alatta marad a piaci árnak.

  • Villamosenergia tekintetében 2523 kilowattóra/év fogyasztásig 36 forint/kWh,
  • a limit átlépése után pedig 70,1 forint/kilowattóra
  • Az éjszakai áram tekintetében a kedvezményes ár 23 forint,
  • a fölött pedig 62,9 forint
  • a versenypiaci ár 268,9 forint.

A földgáz esetében a kedvezményes tarifa 1729 köbméterig áll, itt

  • a köbméterenkénti ár 102 forint,
  • a limiten túli fogyasztás esetében 747 forint/köbméter,
  • a piaci ár ezzel szemben 1020 forint.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hőszivattyúval rendelkező háztartásokat a rendelet nem érinti, tehát ott a kedvezményes áram ára 36 forint/kilowattóra marad továbbra is.

A gázfogyasztás esetében továbbra is megmarad a nagycsaládosok kedvezménye, 3 gyermeknél 600 és minden további gyermeknél 300 köbméterrel nő a kedvezményes mennyiség.

Magyarországon 300 ezer nagycsaládos és, közülük 26 ezer vette igénybe ezt, Németh Szilárd arra biztat mindenkit, hogy vegye ezt igénybe.

A társasházaknál új kedvezményt vezet be a kormány, a központi fűtés esetében – amennyiben a társasház nyilatkozik a szolgáltatójánál –, egy 60 lakásos társasháznál a kedvezmény a 60-szorosára nő.

Amennyiben az elektronikus nyilatkozat 2022. augusztus 15-éig beérkezik, a kedvezményes mennyiséget augusztus 1-jétől kell figyelembe venni. Ezt követően a kedvezményes mennyiség a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazható.

Az MVM Next Zrt. közleménye szerint az éves elszámolási időszak alatti fogyasztását minden mérővel rendelkező ügyfél megtalálhatja az éves elszámolószámlája 3. oldalán, vagy az online ügyfélszolgálati felületeken, illetve a mobilapplikációkban. Az ügyfelek a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz.

A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely védi a családokat az energiaválságtól és továbbra is fennmarad – hangsúlyozta Németh Szilárd.

You have no rights to post comments