artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Győrfi Sándort, a TAMA Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját választották a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Berettyóújfalui Területi Szervezetének elnökévé. A kamara működéséről, a megvalósítandó feladatokról és tervekről, valamint a vállalkozásokkal való szorosabb kapcsolattartás részleteiről tájékoztatta lapunkat az új elnök.

- A korábbi elnök, Bondár Sándor nyugdíjba vonulása miatt vált szükségessé a tisztújítás, melynek eredményeképp a helyi testület engem kért fel a feladat ellátására - tudtuk meg az új elnöktől. A térségben megvalósítandó feladatokat és terveket áttekintve elmondható, hogy a legfontosabb esemény a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve évente megrendezésre kerülő Bihari Számadó Napok, melynek már több mint két évtizede Berettyóújfalu ad otthont. Ezen az eseményen a vállalkozók, vállalkozások, beszállítók egy helyen, egy hétvége alatt meg tudják ismertetni magukat és tevékenységüket a lakossággal. A rendezvény során meghívott előadók tartanak szakmai előadásokat az ágazatban dolgozó érdeklődők számára.

iparkamara berettyoujfalu02

Az év folyamán szintén szervezünk előadásokat, szakmai tájékoztatókat az épp aktuális témában. Ilyenek például az év elején esedékes adóváltozások, új pályázati ciklus indulásakor pedig a hazai és EU-s pályázatok, lehetőségek ismertetése – mondta Győrfi Sándor. Ezen túl van több olyan megoldandó feladat, amely a vállalkozókat zavarja, bántja, vagy szeretnének többet megtudni a megoldási lehetőségekről, ezzel is előbbre vinni vállalkozásukat. Annak érdekében, hogy ezek a felmerülő kérdések, kérések eljussanak a megfelelő helyre - a döntéshozás szintjére, így megoldást nyújtva a vállalkozók számra -, szeretném őket személyesen felkeresni és megbeszélni, hogy miben lehetünk a segítségükre – emelte ki elnök úr. Erre jó példa az, amikor a Covid időszak alatt számos javaslatot gyűjtött össze a Kereskedelmi és Iparkamara a térségben és ezek nagy részére kormányzati szinten rövid idő alatt megoldás született.

A mai világpolitikai, geopolitikai helyzetet tekintve a világjárvány számos területen hosszú ideig szorította a világ életét, ezzel megváltoztatva a gazdasági helyzetet és az emberi együttélés körülményeit is. Az orosz-ukrán háború pedig még inkább elmélyítette ezt az állapotot. Csak egy példát említve: az elmúlt egy hétben az áram ára a duplájára emelkedett, ami egyébként is nagyon magas volt és az alapanyagárakról, valamint a további tényezőkről még nem is beszéltünk. Ez egy olyan komplex, globális probléma, amelyben ha a vállalkozó nem kér és nem keres megoldást, akkor a vállalkozás további működése jelentősen veszélyeztetve lesz.

gyorfi sandorA nehéz gazdasági körülmények ellenére a kamara elérte azt, hogy a Széchenyi Kártya MAX Programot és a Széchenyi Lízing GO! programot tovább tudja működtetni (jellemzően 1-3,5%-os kamattal), ami a vállalkozók számára sokkal kedvezőbb, mint egy banki konstrukció. Berettyóújfaluban is sokan igénybe veszik és a program helyi ügyintézőjének, Szabó Andreának magas szakmai tudása, lelkiismeretes, barátságos hozzáállása miatt még Debrecenből is többen Berettyóújfaluba jönnek ügyet intézni.

Tóth László, az Express Hűtéstechnika Szerviz Kft. ügyvezető igazgatója kezdeményezésére Berettyóújfaluban létrejött egy vállalkozói kör, melynek tagjai széles területet fednek le. Azért fogtak össze, hogy karitatív eseményeken tudjanak segíteni a rászorulóknak. Ilyen volt például, amikor a Gróf Tisza István Kórház számára PCR készüléket adományoztak, az ukrán menekülteknek pedig mosógépet, mikrohullámú sütőt vásároltak. Az ukránok ezekre nem tartottak igényt, így hamarosan a berettyóújfalui szegényebb családokhoz kerülnek ezek a háztartási eszközök. A Kereskedelmi és Iparkamara Berettyóújfalui Területi Szervezetét, így személyemet is megkereste ez a vállalkozói kör, hogy hivatalos klubbá válásukban, a kérések továbbításában, az ismeretanyagok eljuttatásában segítsek.

Fontos a közös célok kialakítása, hogy a térség vállalkozásainak előremozdításában eredményt lehessen elérni. Ez a kamarán túlmutató, szélesebb platformot jelent, amiben komoly partnerként kívánok részt venni. Ez a közös munka a tervek szerint szeptembertől elkezdődik. Nehéz gazdasági körülmények és feltételek között kell kialakítani azt az új stratégiát, amely ilyen helyzetben is hosszú távon eredményes tud maradni.

Győrfi Sándor elmondta azt is, fontosnak tarják, hogy dolgozóik a mindenkori gazdasági viszonyokhoz igazodó, inflációt követő bért kapjanak. Ezért a TAMA Hungary Kft-nél a vezetőség úgy döntött, hogy év közben, 2022. július 1-i hatállyal rendkívüli, 6%-os béremelésre került sor. Idén ez már a második alkalom, hogy emelnek a béreken. Januárban például gépkezelő pozíció esetén 17,4%-os béremelést hajtottak végre, így a mostani növekedéssel 23,4%-kal több bért vihetnek haza az ebben a munkakörben dolgozó kollégák.

A rendkívüli béremeléssel a TAMA elébe megy az eseményeknek és megelőlegezi a 2023. januártól az inflációs hatás kompenzálására egész biztosan adandó ajánlott kormányzati emelést. Mindannyian a bőrünkön érezzük a napi bevásárlások során az elmúlt években nem látott mértékű inflációt. Úgy éreztük, hogy a kollégáink számára most segítség, ha a negatív hatások ellensúlyozására mi a béremelést már az idei év júliusától meglépjük - hangsúlyozta az igazgató.

Győrfi Sándor továbbá elmondta, hogy már nagyon készülnek az év kiemelt eseményére, a Tama Családi Napra. A Covid időszak alatt nem tudták megtartani ezt a rendezvényt, így ebben az évben a kollégák munkáját elismerve igazi, nagy durranásra számíthatnak a dolgozók. Az egész napos, programokban rendkívül gazdag napot Horváth Tamás élő koncertjével zárjuk.

You have no rights to post comments