artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Hajdú-Bihar megyében. Az érintett állomány felszámolása már gyanú alapján megtörtént.

A Hajdú-Bihar megye Téglás településén található, mintegy 10 500 húshasznú lúdat számláló állományban a megemelkedett elhullás hívta fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

Az állomány felszámolása már gyanú alapján megtörtént. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Az érintett telep egy korábbi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kitöréstől mintegy 1,5 km-re található, ezért a korábban elrendelt körzetek jelentősen nem módosultak.

Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is oldott fel a Nébih védőkörzeteket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet, hiszen az újabb kitörések miatt elhúzódhat a területi korlátozások feloldása. A járványvédelmi előírások szigorú betartása a legfontosabb eszköze annak, hogy minimálisra csökkenjen egy állomány befertőződésének a kockázata. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

You have no rights to post comments