artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány közösségi oldalán jelentette be, hogy a kabinet hamarosan dönt az árstopok kérdéséről. A miniszter szerint ezek jó intézkedések, ezért szeretnék azokat fenntartani, így minden árstopról külön-külön döntenek majd a hónap közepéig. A kormány hét alapvető élelmiszer, továbbá az üzemanyagok és a lakáshitelek kamatát rögzítette korábban. Ezek több tízezer forintnyi segítséget jelentenek a családoknak havonta – számolt be az M1 Híradója.

Az élelmiszerárstopnak köszönhetően az alapvető fogyasztási cikkek február óta nem drágultak Magyarországon. Hét élelmiszer árát rögzítette a kormány.

Ha nem lenne árstop, akkor egy liter napraforgó-étolajért például ezer forintot, egy kilogramm filézett csirkemellért pedig kétezer forintnál is többet kellene fizetni, de még a csirke far-hát is legalább 900 forint lenne a boltokban.

Nem ez az egyetlen olyan intézkedés, amely a magyar családokat segíti. A kormány ugyanis megfékezte az üzemanyagok árát is.

Legutóbb pünkösdhétfőn emelkedett a benzin és a gázolaj beszerzési ára, bruttó 20–20 forinttal. Aki most piaci áron tankol, az csaknem 788 forintért kapja a benzint. A gázolajért pedig 771 forintot kell fizetni literenként.

Aki azonban magyar rendszámmal tankol, az továbbra is 480 forintért kapja a benzint vagy a gázolajat.

A 480 forintos hatósági árhoz képest hétfőre komoly különbség alakul ki a piaci árral szemben: az eltérés ma már nagyságrendileg 300 forint literenként.

A kormány június közepéig dönt az árstopok megújításáról, mindegyikről külön – közölte Gulyás Gergely a kormány közösségi oldalán. Azt írta: jó intézkedések, ezért szeretnék azokat fenntartani.

Korábban azt mondta: vizsgálják, hogy a Mol, a kiskereskedők, illetve a bankok ki tudják-e gazdálkodni azt, ha a jövőben is maradnak az árstopok. De szerinte lesz hosszabbítás. Az elemzők is erre számítanak.

Sem az Európai Unióban, sem a világpiacon az élelmiszerárak növekedése nem érte el a tetőfokát. Ennek tükrében gyanítom, hogy a kormányzat továbbra is elkötelezett marad annak érdekében, hogy az élelmiszerárak növekedését csökkentse, mérsékelje. Én azt gondolom, azt valószínűsítem, hogy igyekszik a kormány különböző eszközökkel továbbra is támogatni a fogyasztókat, háztartásokat” – mondta Pásztor Szabolcs, a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója az M1-en.

Az árak befagyasztásával sokat spórolnak a családok. Számítások szerint az árstoppal védett termékek és szolgáltatások piaci áron 15–20 százalékkal lennének drágábbak, mint amennyit ezekért a magyar háztartásoknak most fizetniük kell.

You have no rights to post comments