artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Amennyiben ismét felhatalmazást kap a választóktól, zsinórban a hetedik ciklusát kezdheti meg országgyűlési képviselőként. A lendülete nem kopott az évtizedek során, mint mondja, tennivaló még akad bőven. Dr. Vitányi Istvánnal, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk motivációról, a térséghez fűződő viszonyáról, a családi háttér fontosságáról, jövőbeli tervekről és a vasárnapi szavazás esélyeiről.

1998 óta országgyűlési képviselő. Mi motiválja még, hogyan tekint a folytatásra?

Az elmúlt tizenkét év sikerei feltöltöttek energiával, úgy érzem, nekem is vannak még teendőim. 2010-ben a teljes kilátástalanságból kellett elkezdenünk építkezni. Kemény, következetes munkával jutottunk el idáig, közben óriási erőt adott, hogy a választók zsinórban háromszor is kétharmados felhatalmazással tüntettek ki minket. Szerénytelenség nélkül állíthatom, van mire büszkének lennünk, több kiadványt is megtöltöttünk az átadott beruházások ismertetésével. A körzetünkbe 2014-től napjainkig több mint 300 milliárd forint támogatás érkezett, erre az elmúlt 40 év alatt nem volt példa. Látványos a fejlődés, a pozitív visszajelzések pedig a munka folytatására, a közszolgálat további vállalására sarkalltak.

Vitányi István 06

Mit szólt a családja, támogatják az ambícióit?

Megfelelő háttér nélkül el sem indultam volna. A felkérés után természetesen először a feleségemmel beszéltem, s kikértem néhány olyan ember véleményét is, akiknek adok a szavára. A szeretteim nyugodt, kiegyensúlyozott környezetet teremtenek, a nejemmel azonos nézeteket vallunk a világról, úgyhogy összességében nem volt különösebben nehéz döntés. A képviselői munka hajlamos felőrölni az ember erejét, a család támogatása nélkül nem érdemes belevágni hasonló horderejű feladatba.

Vitányi István 04Vitányi István 07Vitányi István 02

Mit jelent önnek érzelmileg a térségben élni, képviselni az itt élőket?

Itt születtem, akárcsak a szüleim és nagyszüleim. Soha nem éltem máshol, soha nem is dolgoztam máshol, sem ügyvédként, sem országgyűlési képviselőként. El sem tudom képzelni, hogy ne ez a vidék legyen az otthonom. Ezer szállal kötődöm a térséghez, a választókerület minden települését kívülről-belülről ismerem. Hiszek abban, hogy ott van dolgunk a világban, ahová születtünk. Korábban 29, mára 41 település képviseletét vállaltam fel. A honatyai szolgálat nagy lehetőség, egyúttal legalább akkora felelősség is. Jó abba belegondolni, hogy mára Berettyóújfaluban megtalálható minden a bölcsődétől a gimnáziumig, a múzeumtól a könyvtárig, a fürdőtől a kórházig, a kerékpárúttól a moziig. Az egyéb igényeket kielégíti Debrecen közelsége, az autópálya megépültének köszönhetően pillanatok alatt a megyeszékhelyre lehet jutni.

Vitányi István 01

Van olyan megfogalmazható irányelv, amelyet követ a mindennapi munkában?

Nálam nincs kis ügy vagy nagy ügy, minden, ami a választóimat érinti, fontos ügynek számít. Örömmel tölt el, ha látom, embertársaim elégedettek a saját sorsukkal, nem akarnak innen elmenni – lényegében ezért dolgozom.

Régi motorosnak számít, sok mindent megélt a magyar politikában, van összehasonlítási alapja. Mennyit változott a kampány, a kampány technikája, az egész választást körüllengő hangulat a kezdetek, mondjuk az első megszerzett mandátuma óta?

Annak idején emberközelibbnek tűnt minden, mára automatizáltabb lett. Facebook, internet és hasonlók – szóba sem jöhettek, nem is tudtunk róluk. Anno nagy misztikummal bírtak a plakátok. Állandóan ragasztottunk, utána őriztük őket, teljesen más világ volt. Egyrészt áthelyeződött a hangsúly a digitális térre, másrészt teljesen új eszközök jelentek meg. Alkalmazkodnunk kellett, úgy gondolom, jól kezeltük ezeket a kihívásokat. Ettől függetlenül továbbra is az emberekkel való kapcsolattartást tartom a legfontosabbnak, ha egy mód van rá, személyesen.

Hajdú-Bihar megyében 82 település van, említette, 41 tartozik a választókerületéhez - könnyen kiszámolható, pontosan a fele.

Megvannak az előnyei és a hátrányai is ennek az elosztásnak, egy korábbi interjúban úgy fogalmaztam, együtt kell lélegezni a településekkel. Többféle közösséget kell összetartani, szerencsére a települések vezetőivel szinte kivétel nélkül remek a kapcsolatom. A polgármestereknél jó a korfa, vannak fiatalok, idősek egyaránt – kiváló az együttműködés közöttük is, tanácsokkal, praktikákkal látják el egymást. Próbálunk mindenkinek segíteni. Rengeteget egyeztetünk, 25 év politikai tapasztalattal felvértezve segítek a koordinációban. Harmonikusan tudunk közösen dolgozni, büszke vagyok erre az egységre és az eredményeinkre.

Vitányi István 05

Mennyire elégedett a 2018-2022 közötti ciklussal? Sikerült maradéktalanul megvalósítani az előzetes terveket?

Pontosítanék: megvalósítanunk. A csapatmunkában hiszek. Teljes mértékben sohasem lehetünk elégedettek – ha így teszünk, nagyobb az elkényelmesedés veszélye. Úgy gondolom, elképzeléseink döntő részét megvalósítottuk, akár Berettyóújfalu, akár a teljes választókerület vonatkozásában. Ha az elmúlt időszakról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a koronavírus mellett. Amikor megjelent, egy teljesen ismeretlen kórral álltunk szemben, a félelem lett úrrá rajtunk. Az élet minden területén, így bizony a fejlesztések tekintetében is akadályokat gördített elénk. Azonban a magyar kormány időben meghozott intézkedéseinek, főleg az oltásnak köszönhetően legyőztük a járványt, 2022-re behoztuk az önhibánkon kívüli lemaradásokat. Összességében mindegyik település minden szegmensben lépett egyet előre.

Ki lehet jelenteni, hogy a korábban használt hátrányos helyzetű térség megnevezés már a múlté?

Nagyon nagy volt a lemaradásunk mondjuk a dunántúli településekhez képest, de igyekeztünk fokozatosan eltüntetni a hátrányt. Máshol élőkkel beszélgetve az az általános megállapításom, hogy a közvélekedés szerint a mi országrészünk dinamikusan fejlődik. A vidéki és a városbeli életforma között már csak stílusbeli különbség van. A kormány intézkedéseinek hála mérséklődni látszik az elvándorlás, több mint ezer településen növekedett a lakosság létszáma – köztük a választókerület több településén. A gyerekeinknek megfelelő körülményeket teremtettünk mind óvodai, mind iskolai oktatásban. A megyei átlag alatt van a munkanélküliség aránya Berettyóújfaluban. Summa summarum: mennyiségben utolértük a többieket, minőségi finomítások vannak hátra.

Milyen terveik vannak a jövőt illetően? Említene konkrét példákat is?

Számtalan elképzelésünk van a jövőre nézve. Például szeretnénk felújítani Nagykerekiben a Bocskai Várkastélyt és környékét, Berettyóújfaluban tovább fejlesztenénk a strandfürdőt gyógyászati és turisztikai célból, megoldanánk a mentőállomás és a rendőrség elhelyezésének kérdését, Komádiban tanuszodát építenénk. A Magyar Falu Programot és a Vidékfejlesztési Programot mintha nekünk találták volna ki, mintha külön a mi településeinkre szabták volna. Segítségükkel folyamatosan, évről évre építhetjük, csinosítgathatjuk falvainkat. Valljuk, ha munka van, minden van. Biharban – ahogy az országos statisztika is mutatja – harmadára csökkent a munkanélküliség, célunk, hogy a helyben maradás ne kényszerből, hanem tudatos választás alapján jöjjön létre.

Vitányi István 10Több riválisa is van a tisztségért, szám szerint hat.

Általában nem szoktam véleményt mondani a politikai ellenfeleimről, nem lenne elegáns. Az elvégzett munka erejében hiszek, a tények beszélnek helyettem, a választási kampányban is tartom magam ehhez. Mezei József esetében azonban kivételt kell tennem. Hozzám is eljutottak a különböző pletykák, melyek szerint valójában mi indítottuk, ő is a Fidesz jelöltje. Teljes képtelenség. Sem igazság, sem logika nincs a felvetésben. Egyébiránt felháborítónak tartom, hogy Mezei az aktivistáin keresztül valótlanságot állít rólam; köszönöm szépen, kitűnő egészségi állapotban vagyok, a korábban látott erővel, lendülettel szeretném folytatni a képviselői munkát. Még egyszer nyomatékosítanám: nincs két jobboldal, nincs két jobboldali jelölt! Aki a Fideszt támogatja, az rám szavaz. Aki magát jobboldali embernek tartva elindul a jobboldal jelöltje ellen, az mondhat bármit, valójában a baloldal szekerét tolja.

Beszéljünk az orosz-ukrán helyzetről is. Megítélése szerint a háború mennyiben változtatta meg az országgyűlési választás kampányát metodikáját?

Teljesen mértékben rányomta a bélyegét. Mindenkinek a legfontosabb problémája a biztonság, a magyarok biztonsága, minden más háttérbe szorult. Ismét bizonyítékot kaptunk, nehéz helyzetben csak a jelenlegi kormányra számíthatunk. Röviden összefoglalva: béke vagy háború. Továbbra is előre megyünk, avagy visszasüllyedünk a kudarcos múlt mocsarába. Az ellenzék önmagával is hadakozik, amikor hetekig civakodnak egy listás helyen, akkor hogyan tudnák az országot vezetni? A nemzeti oldal álláspontja világos: ez egy ukrán-orosz háború, mi pedig magyarok vagyunk.

Segítünk a bajbajutottaknak, ugyanakkor nem teszünk olyan lépést, amellyel belesodródunk a háborúba, ahol semmit nem nyerhetünk, viszont mindent elveszíthetünk.

Vitányi István 08Hogyan fogalmazná meg, mi a jelenlegi választás tétje? A politikusok szeretik a „sorsdöntő” jelzőt használni – némileg közhelyszerű, hiszen pártállástól függetlenül rendre mindenkitől ezt hallani.

Voltaképpen két részre oszlott a társadalom, van jobb- és van baloldal, megítélésem szerint a kisebb pártok érdemben nem befolyásolják a választás eredményét. Annyiban valóban sorsdöntő, hogy először áll szemben egymással két tömb országgyűlési választáson. Most látjuk meg élesben először, milyen az, amikor a baloldal egységes – bár a megfogalmazás pontatlan, mert nem egységes, legfeljebb annak mondják magukat. A tüzet és a vizet sohasem lehet egyesíteni. Ugyanakkor 2019-ben Berettyóújfaluban a helyhatósági választás alkalmával már megvalósult a teljes ellenzéki összefogás az akkori baloldali polgármesterjelölt mögött – láttuk, annak is mi lett az eredménye, 13 százalékos Fidesz-győzelem. Azóta többet vitáznak egymással, mint velünk. A baloldal korábban számtalanszor bebizonyította, a saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy a romboláson és a megszorításokon kívül semmi máshoz nem értenek. Lehet bármilyen neve a formációnak, mindenki tudja, hogy a kudarcos gyurcsányi múlt emberei szeretnének visszasettenkedni a hatalomba. Erről döntünk, mi vagy ők. Ha újfent bizalmat kapunk, folytatódhat a nyugodt, kiszámítható országépítés: a magyar családok támogatása, segély helyett munka, LMBTQ-lobbi helyett gyermekvédelem.

Meg is érkeztünk a népszavazás kérdéseihez.

Mint bizonyára mindenki előtt ismert, az országgyűlési választással egyidejűleg népszavazást is tartanak. Miniszterelnök úr abban az esetben tud hatékonyan tárgyalni Brüsszelben, ha ebben a kérdésben is erős támogatottságot kapunk. Mindenkit arra kérek, mondja el véleményét e témakörben is, szavazzon négy NEM-mel! A hagyományos életformát szeretnénk folytatni, az apa férfi, az anya nő – ennek megerősítéséhez kérünk felhatalmazást a népszavazás segítségével.

A legtöbb közvélemény-kutató cég jobboldali győzelmet prognosztizál. Miként látja a saját és pártja esélyeit?

Hogy egy régi klasszikust idézzek, nem kutatást, hanem választást kell nyerni – magam is osztom ezt a véleményt. Vagy sportolóként sporthasonlattal éljek: a győzelmet a meccs napján, a pályán kell kivívni, itt már nem számítanak a ranglista helyezések. A saját választókerületünkben mi négy év alatt végeztük el azt a munkát, amit az ellenzék három hónap alatt akar felmutatni. Az elmúlt évtizedekben bizonyítottuk, a térségért dolgozunk, ilyen módon nem sokban különbözik egymástól az úgynevezett rendes- és a kampányidőszak, legfeljebb az intenzitás más. Ha a választók látják – márpedig miért ne látnák -, miket tettünk értük, akkor ránk fognak szavazni. Nem árulunk zsákbamacskát, a békés építkezést, a folytonosságot képviseljük. Derűlátó vagyok az esélyeket illetően.

Vitányi István 09

You have no rights to post comments