artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezúttal Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatójának társaságában tartotta a Kormányinfót az üzemanyag-ellátásról. A miniszter ismét hangsúlyozta, hogy marad a benzinárstop. A 7,5 tonna feletti kamionoknak, és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú gépjárműveknek csak a nagynyomású kutakon lehet tankolni, ahol piaci árak vannak. A személyautók és mezőgazdasági gépek továbbra is 480 forintért jogosultak vásárolni. A kormány 20 forinttal csökkenti a jövedéki adót. Az intézkedésekről szóló rendelet ma este 10 órakor hatályba lép. A hosszú hétvége alatt kamionstopot rendelt el a kormány.

Gulyás Gergely elmondta: A kormány kitart a benzinárstop mellett. A háború és a járvány világszerte megnövelte az inflációt, de hazánk bevezette a 4 stop politikáját. Az ukrajnai háború miatt a kőolaj-árak az egekbe szöktek, az elmúlt napokban pedig valótlan híresztelések kaptak szárnyra arról, hogy a kormány nem tartja fenn a benzinárstopot és, hogy veszélybe került az ország üzemanyag-ellátása.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az ilyen híresztelések nem igazak.

A Mol képes ellátni a teljes piacot, a Mol vezetőivel egyeztetve három döntés született az üzemanyagárstop fenntartásához. A 7,5 tonna feletti kamionoknak, és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú gépjárműveknek csak a nagynyomású kutakon lehet tankolni, ahol piaci árak vannak. A személyautók és mezőgazdasági gépek továbbra is 480 forintért jogosultak vásárolni. A kormány 20 forinttal csökkenti a jövedéki adót.

Rémhírterjesztés miatt eljárás indítására szólította fel a kormány a rendőrséget az üzemanyag-ellátással kapcsolatos álhírek miatt, és az olyan esetekben, ahol nem üzemanyag-szállításra alkalmas tárolókat töltenek fel, amelyekre számos példa volt az utóbbi napokban.

Az intézkedésekről szóló rendelet ma este 10 órakor hatályba lép. A hosszú hétvége alatt kamionstopot rendelt el a kormány.

Hernádi Zsolt elmondta, hogy a Mol termelése továbbra is működik, Ukrajna felől is érkezik az üzemanyag és készenlétben van az Adria-vezeték is. Az árstop után drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma, autóbuszok, kamionok, magyar és nem magyar rendszámmal és üzemanyag szállítására alkalmatlan tárolókkal – többek között nejlonzacskókkal – jelentek meg a vásárlók a kutakon.

Olyan helyekről is érkeztek vásárlók, ahol a telephelyeken van saját kút, de ott nem volt érvényes az árstop, ezért inkább más kutakat választottak. A pánikvásárlás 10 százalékát teszi ki a megnövekedett forgalomnak. Hernádi Zsolt hasonlatként említette a koronavírus-járvány kirobbanásakor történt vécépapír-vásárlásokat.

A beavatkozásra azért van szükség, mert a megnövekedett forgalmat így lehet kezelni. A teher- és haszongépjárművek térjenek vissza a telephelyekre, illetve ahol nagynyomású töltőhelyeken tankolhatnak, és piaci árakon vásárolhatnak.
Ha továbbra is növekszik a visszaélésszerű használat és a benzinturizmus, akkor lehetséges további intézkedések bevezetése a magyar lakosság biztonságos üzemanyag-ellátásának biztosítására.

You have no rights to post comments