artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Talán nem túlzás kijelenteni a 2021 évet a koronavírus világjárvány elleni védekezés határozta meg. Ez hatással volt a hétköznapjainkra, de az ünnepeinkre is - kezdte szokásos újévi évértékelőjét Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere.

2021 a 3V éve

Én ezt a 3 V időszakának tudnám nevezni. 2020-ban, amikor kitört a járvány, nem tudtunk mást csinálni, mint bezárkózni, kerülni a társas érintkezést, ez volt a VÉDEKEZÉS. Elkezdődtek a kutatások világszerte, a kutatók versenyt futottak az idővel. Soha nem látott sebességgel kezdték kikísérletezni a hatékony vakcinákat. Közben drámai képsorok érkeztek a világ minden tájáról. Emberek ezrei haltak meg nap, mint nap. A kórházak, sok esetben nem bírták a terhelést. Ez volt a feszült VÁRAKOZÁS időszaka. Aztán 2020 decemberére elkészültek az első oltóanyagok, és Magyarországra is elkezdtek szállingózni, majd – miután a kormány több helyről próbált oltóanyagot beszerezni – egyre nagyobb mennyiségben érkezni a vakcinák. Innentől kezdődött a VÉDŐOLTAKOZÁS időszaka.

Visszakapott szabadság után 4. hullám

Köszönhetően a nagy számban beérkezett oltóanyagnak nyár elejére elértük az 5 millió beoltottat, amely adat Európa élmezőnyébe repített minket. Visszaemlékezve nagyon hosszú volt a 2020 novembere óta eltelt időszak, amikor is szinte bezárva töltöttük mindennapjainkat. Ez az időszak örökre beivódott emlékezetünkbe. A bezárt üzletek, vendéglátóhelyek, az üresen kongó utcák, a teli kórházak félelemmel, szomorúsággal töltötték el lelkünket. Nagyon vártuk már a szabadságot. Mindenki örült annak, hogy – köszönhetően a magas átoltottságnak, – nyárra visszanyerhettük szabadságunkat. Újra örülhettünk egymás társaságának. Aztán ősszel ismét visszatért, immár a 4. hullám, aminek talán mára túl vagyunk a csúcsán, ám most világszerte az omikron variáns nevét „rettegjük”, nem tudva, mit hoz a holnap. Egy biztos a vírus itt marad velünk, egyelőre nincs más védekezés ellene, csak a védőoltás. Sajnos az 5 millió beadott védőoltás után nagyon lassan jutottunk el a 6 millióig. Látható, hogy a 4. hullámban javarészt a még beoltatlanok kerülnek kórházba, és szorulnak gépi lélegeztetésre. Ezért idén télen ismét nagyon magas napi esetszámokat jegyezhettünk fel, és sajnos nagyon sok honfitársunk hunyt el, – köztük ismert emberek – nap, mint nap.

Berettyóújfaluban, elmondhatjuk, hogy az emberek fegyelmezetten tudomásul vették – és döntő többségben betartották – a meghozott intézkedéseket. Így is sokan kerültek kórházba, és sajnos városunkban is sok áldozata volt a járványnak.

Örömben üröm, összefogás és széthúzás

Ez az év hozott számos felemelő, de ugyanakkor fájdalmas, szomorú pillanatot is. Örömteli volt, a nyitás után látni a felszabadult arcokat, a mosolyokat, hogy újra örülni tudtunk, néha egészen kis dolgoknak. Örömmel töltött el, hogy az év végi oltási akció keretében 7744 védőoltást adtak be a kórházi oltóponton, aminek a 20%-a (1530 db) első körös volt. Szomorú volt ugyanakkor hallani, hogy hány – sok esetben – fiatal honfitársunk hagyott itt minket az elmúlt időszakban. Ami miatt azonban végtelen szomorúság tölt el, az az egyre mélyülő szakadék, ami az oltást pártoló és az azt tagadó emberek között tátong. Mára szinte megszűnt az értelmes párbeszéd, az érvekre alapozott, józan vita. Hitvitává fajult, ahol már senki nem tudja meggyőzni a másikat. Hiába a tények, hiába az orvosok, a kutatók egyértelmű állásfoglalása, hiába sok értelmetlen halál, nem sikerül sok honfitársunkat meggyőzni az oltás fontosságáról. Én ezért nem az embereket, hanem a közösségi médiát teszem felelőssé, ami teret engedett – sokszor a legvadabb – álhírek terjesztésének. A nagy közösségi platformok bárkit le tudnak tiltani indoklás nélkül, de a kattintásvadász, félrevezető, az embereket elbizonytalanító hírek szabadon terjedhettek. Ki tudja hány emberéletet lehetett volna megmenteni, ezen oldalak korlátozásával. Néha visszasírja az ember, azokat az időket, amikor egészségügyi kérdésekről, az Orvosi Hetilapban lehetett olvasni, a védőoltások szükségességéről társadalmi konszenzus alakult ki, gondoljunk csak a gyermekkorban beadott védőoltásokra. Mi lett volna, ha ilyen vita bontakozott volna ki azokról is? Hittünk az orvosoknak, a kutatóknak. Ma pedig bárkinek a szaktudását megkérdőjelezzük. Nem jó ez így.

közmeghallgatás 16közmeghallgatás 15

Városunk fejlődése töretlen

Nagyon sok eredményt könyvelhettünk el 2021-ben. Félve fogadtuk el városunk költségvetését, hisz a védekezés soha nem látott kiadásokat emésztett fel, a zárás miatt pedig csökkenő bevétellel voltunk kénytelen számolni. Nem tudtuk, hogyan fogjuk tudni végigvinni az évet, hogyan realizálódnak bevételeink. Összességében elmondhatjuk sikerült megőrizni a város működőképességét. A kormány állta a szavát és teljes körűen kompenzálta a helyi iparűzési adóból kiesett bevételt. Ennek eredményeképpen meg tudtuk őrizni a munkahelyeket, sőt a rendszerváltás óta eltelt időszak legalacsonyabb munkanélküliségi rátájával büszkélkedhetünk, hisz soha nem volt még 5 % alatt ez a mutató. Decemberben ez 4,6 % volt.

A végéhez közeledik a 2014-2020 Európa Uniós fejlesztési ciklus forrásaiból megvalósuló pályázatok kivitelezése. Több, mint 3,5 milliárd forintból fejleszthettük városunk intézményeit, közterületeit. Idén sikerült befejezni a Zsinagógát, a Bihari Múzeumot, a kerékpárutat, átadtuk a Szentmárton téri kerékpáros pihenőt, elkészült, és már meghirdettük bérleti üzemeltetésre az új Északi Ipari Parkot, elkészült a város LED-es közvilágítása, felújítottuk a Civil Udvart, a Parola Pinceklubot. Átadás előtt van az új bölcsődei épületszárny, ahová januártól várjuk a kicsiket. Hamarosan elkészül a Vállalkozói Inkubátorház. Elkészült a Nefelejcs utcai közösségi ház, és tavasszal visszaadjuk a bérlőknek a felújított bérlakásokat a Béke utcán.

közmeghallgatás 09közmeghallgatás 11

Nemcsak az önkormányzati, hanem állami és egyházi fejlesztések is jellemezték Berettyóújfalu 2020-as évét. Megemlíthetjük az M4 autópálya új – az országhatárig érő –szakaszának átadását, a Tépét Berettyóújfaluval összekötő kerékpárút építését, a Püspökladány-Biharkeresztes közötti vasútvonal villamosítását, a római katolikus és a református templomok felújítását, Berettyószentmártonban a közösségi ház építését, elhelyeztük az új református óvoda alapkövét. Ha mindehhez hozzávesszük a rengeteg magánerős építkezést, egy szépülő fejlődő kisváros képe bontakozik ki előttünk.

Jól haladnak a munkálatok a Bihar Termálliget gyógyászati beruházásán is. A város legjelentősebb fejlesztése jövő tavasztól fogadhatja a látogatókat. A jövő év elején sajtóbejárást tervezünk a kivitelezővel közösen, hogy az olvasók is naprakész információkkal rendelkezzenek.

Környezet, közösség, kultúra

Nagy lépést tudtunk elérni környezetünk megóvása és szebbé tétele érdekében. Házhoz menő szelektív gyűjtéshez megkapták a lakosok az edényzetet, valamint a komposztálót. Ettől az évtől zöldhulladék-gyűjtő telep kezdte meg működését. A lakosok gyűjtő zsákokat kaptak. Ennek eredményeképpen sokkal tisztábbak lettek közterületeink. Idén több ezer virág ültetésével tettük szebbé városunkat, új virágládák kerültek kihelyezésre és folytatódott a faültetés. A Városháza körüli parkot is megújítjuk. Rendezettebbé váltak a temetőink, nagyobb figyelmet fordítunk a zöldfelületeink karbantartására. Folyamatosa bővítjük a Városgazdálkodási csoportunk létszámát. 70 év felett ingyenessé tettük az ingatlanok előtti kaszálást. A munkánk eredményeképpen haladó kerékpárosbarát település címet kaptunk, és emléklapot a Virágos Magyarország versenyen.

közmeghallgatás 18muzeum

Örömünkre szolgált, hogy az év második felében már újra rendezvényeket tudtunk szervezni, amin sok érdeklődő vett részt. Júniusban köszönthettük a LEG-eket, a legjobb tanulmányi eredményt elérő diákokat, szeptemberben újra megrendezhettük a nagy sikerű Tájak, Házak, Ízek főzőversenyt, összességében több ezer érdeklődőt vonzott a Nyári zenés Esték és a Nyári Színházi Fesztivál sorozat. Ősszel megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást rendezhettünk és sokszor zsúfolásig megtelt a Zsinagóga Kultúrtér.

Bihar az elkövetkező időszak nyertese lehet

A következő esztendő legfontosabb feladata az új TOP Plusz pályázatok elkészítése és beadása lesz. Hatalmas előkészítő munka van mögöttünk. A beadandó pályázatokról közmeghallgatást tartottunk június végén. Januárban pedig már be is tudjuk adni az első pályázatokat. Fontos eleme lesz az új pályázatoknak a Zöldváros projekt, amely eredményeképpen a központ után a város külső területein elhelyezkedő parkjai újulhatnak meg. Készítjük elő az energiakorszerűsítési pályázatunkat, amelynek eredményeképpen a Rákóczi tagóvoda épülete és a Szentmártoni Posta épületének energetikai fejlesztése fog megvalósulni. Tervezés előtt van a belterületi utas pályázatunk, ami – túlzás nélkül – az egyik legjobban várt fejlesztés. Soha ennyi forrás – többszáz millió forint – nem állt rendelkezésre utak építésére. Több, mint 3 kilométer belterületi utat tudunk építeni a város területén. Emellett a belvíz elvezető rendszer fejlesztése, parkolók építése, új – közel 40 hektáros – Ipari Park építése fog megvalósulni.

20211216 zöld  testületire 220211216 zöld  testületire 3

A közeli és a távoli jövő optimizmussal tölthet el bennünket. A Bihari térség, – és köztük Berettyóújfalu – fejlődése immár szemmel látható. Bekapcsolódtunk a gyorsforgalmi úthálózatba, hamarosan épül a nyugati elkerülő, amely az M35-M4 autópályát összeköti a 47. sz főút Berettyószentmárton utáni szakaszával. Fontos fejlesztés lesz a Debrecen és Nagyvárad közötti Tram Train vasútvonal építése, ami szintén érinteni fogja városunkat. Ezek a fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy az itt élő emberek is részesei lehessenek a Debreceni Agglomerációs Övezet hatalmas gazdasági fejlődésének. A két nagyváros, – Debrecen és Nagyvárad – közelsége felértékeli Berettyóújfalu szerepét is. Igazi központja elehetünk a térségnek, munkalehetőségeivel egyre több család megélhetését tudja biztosítani. Bihar az elkövetkező időszak nyertese lehet, és hátrányos helyzete, valamint a neve előtti, sértő – sötét – jelző reményeink szerint csak egy rossz és múló emlék lesz csupán.

Mi ezért fogunk a jövőben is dolgozni. Ezzel a meggyőződéssel és hittel a szívemben kívánok Berettyóújfalu valamennyi lakójának és a Berettyóhír olvasóinak Eredményekben Gazdag Boldog Új Esztendőt!

You have no rights to post comments