artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A beruházásnak köszönhetően gyalog- és kerékpárúttal, buszöböllel es kerékpáros pihenővel gazdagodott városunk. A fejlesztések átadására 2021. szeptember 24-én 10 órától Berettyóújfaluban a Péterszegi úton került sor, majd 11 órától Berettyószentmártonban folytatódott a rendezvény a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Hunyadi Mátyás Tagiskola, a Csiga Ház Fejlesztő Központ képviselői, továbbá az Ethna Kerékpárbolt közreműködésével.

Az átadón beszédet mondott Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere. A projektet Demény Zsolt, pályázati referens mutatta be.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata 2016. évben pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-3.1.1-15 jelű, Fenntartható települési közlekedésfejlesztés tárgyú pályázati felhívásra, amely alapján vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az Önkormányzat „Kerékpárút fejlesztése Berettyóújfaluban” címmel az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési irányzatból, illetve a Széchenyi 2020 program keretében 340 millió forintos támogatás segítségével a városban a már megépült kerékpárutakat folytatta, továbbá kiegészült bruttó 60 millió forintnyi összeggel, amelyből a Péterszegi úton, valamint Berettyószentmárton Főterén nagymértékű fejlesztésekre került sor.

23

A projekt első szakaszában elkészült kerékpárutak:

  • Földesi utcai kerékpárút, Nefelejcs és Béke utca közötti szakasz (392 m) új építés
  • Rákóczi utcán egészen a Csendes temetőig tartó szakasz (1.285 m) új építés
  • Berettyólapos utcán (Bakonszegi út belterületi szakasza) (305 m) új építés
  • Berettyószentmártonban meglévő kerékpárút újult fel (1.661 m) felújítás

A projekt második szakaszában a Péterszegi úton és Berettyószentmártonban, a Szentmárton téren került sor fejlesztésekre.

A Péterszegi úton gyalog- és kerékpárút átkelőhelyet, bicikliutat, illetve két buszöblöt alakítottak ki. A Szentmárton téren kerékpáros pihenőhelyet és modern játszóteret alakítottak ki. A közel 3200 négyzetméter területű téren 1308 négyzetméter új térkő burkolatot, 17 padot 6 asztalt és 5 db hulladéktárolót helyeztek el, emellett kialakítottak egy szervízpontot is biciklisek részére. A terület esztétikusabb megjelenése érdekében fákat és cserjéket telepítettek.

45

You have no rights to post comments