artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfalu Város Önkormányzata és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szervezésében 2021. szeptember 17-én – immár második alkalommal – került megrendezésre városunkban a Szent István téren, a nagy érdeklődésnek örvendő „Helyi értékek Startja” – Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítás, amelyen 33 település és 3 szociális szövetkezet vett részt. KÉPGALÉRIA

A borongós idő ellenére szépszámmal megjelent érdeklődőket Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere köszöntötte, majd Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium főosztályvezetőjének ünnepi megnyitó beszéde következett.

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy sokan elfogadták a meghívást erre a kiállításra. Berettyóújfalu Város Önkormányzata 2017-ben egyszer már házigazdája lehetett ennek a nívós rendezvénynek és nagy örömmel, büszkén vállaltuk el újra a megszervezését és lebonyolítását.

Helyi Értékek Startja 05Helyi Értékek Startja 08

Muraközi István kiemelte, hogy a kiállítást megtekintők megbizonyosodhatnak arról, hogy a közfoglalkoztatás keretén belül dolgozók igazi közösséget alkotnak, munkájukat láthatóan nem kényszer szülte, tudásuk mellett lelkiségük is megjelenik az általuk készített, előállított termékekben. A kiállított mezőgazdasági termékek, élelmiszerek használati és már-már népművészeti szépségű tárgyak valóban szívből és szeretetből készültek és mutatják, hogy ennek a programnak van létjogosultsága. Elmondható az is, hogy azok közül, akik 2017-ben közfoglalkoztatottként vettek részt a kiállításon, mára már többen az elsődleges munkaerőpiacon vannak, amihez ez a rendezvény is nagymértékben hozzájárult, megmutatva tudásukat.

Helyi Értékek Startja 10Helyi Értékek Startja 14

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő hangsúlyozta, ma már olyan termékek kerülnek ki erre a kiállításra, amelyek bármelyik minőségi tanúsítvánnyal rendelkező üzemben megállnák a helyüket. A választókerület közfoglalkoztatottjai által előállított termékeket látva büszkén tekint képviselő úr a programban résztvevőkre. A közmunkaprogram fő célja: út az elsődleges munkaerőpiacra, valamint az, hogy megteremtse a hasznos munka lehetőségét. A kiállítás lehetőséget nyújt az eszmecserére, a tapasztalatok egymást közti megosztására is. A közmunkaprogrammal megvalósulhatott az is, hogy év közben a helyi konyhákat, étkezdéket helyi termékekkel tudjuk ellátni. Fontos kiemelni, hogy évről évre csökken a közfoglalkoztatottak száma és nő az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedők aránya. Jövőre a minimálbér jelentős mértékben, 200 ezer forintra fog emelkedni, ami szintén kiszámítható jövőt biztosít a munkavállalók számára.

Helyi Értékek Startja 19Helyi Értékek Startja 13

Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője megnyitó beszédében elmonda, minden évben nagy öröm és megtiszteltetés köszönteni a résztvevőket, szervezőket hasonló eseményeken. Az idei mégis kiemelt jelentőségű, ugyanis a pandémiás helyzet miatt tavaly nem volt lehetőség arra, hogy kiállítások formájában bemutathassuk a közfoglalkoztatás értékeit, a programban dolgozókat, közfoglalkoztatókat és közös eredményeiket. A 2020-as év a járvánnyal és az ennek következtében kialakult gazdasági válsággal való küzdelmet jelentette mindannyiunk életében. A veszély ugyan nem múlt el teljesen, de a megtett intézkedéseknek köszönhetően visszatérhetett a társasági élet a mindennapjainkba.

Köszönet illeti mindazokat, akik a nehézségek ellenére folyamatosan dolgoztak a közfoglalkoztatási programokban, vagy a programokért és megteremtették a lehetőséget, hogy ma ismét bemutathassuk az idelátogatóknak, hogy a közfoglalkoztatásban dolgozó emberek és a közfoglalkoztatók áldozatos munkájának eredményeként igazi értékek teremtődnek.

Helyi Értékek Startja 17Helyi Értékek Startja 40

Szulimán Zsolt hangsúlyozta, a közfoglalkoztatásnak igenis van jövője, amely hidat képez az álláskeresői lét és a nyílt munkaerőpiac között. Lehetőséget kínál arra, hogy munkát és jövedelmet biztosítson mindazoknak, akik önhibájukon kívül elveszítették állásukat és rövid időn belül nem tudnak visszakerülni az elsődleges munkaerőpiacra. A Kormány a 2022-es évre vonatkozóan is biztosítja mindehhez a forrást, így jövőre 120 milliárd forint áll rendelkezésre a közfoglalkoztatás finanszírozására. 2021-ben Hajdú-Bihar megyében 79 település vesz részt a járási programokban. Közel 4.400 fő közfoglalkoztatása mellett, majdnem 3.400 ember vesz részt más, egyéb közfoglalkoztatási programokban. Az előző évekhez képest Hajdú-Bihar megyében is csökkent a programokban résztvevők száma. 2016-ban 21.000 fő közfoglalkoztatása zajlott a megyében, ez jelen pillanatban 8.000 főre esett vissza. Mivel jelenleg közel 20.000 regisztrált álláskereső van Hajdú-Biharban, ezért látható, hogy van még lehetőség a közfoglalkoztatásra.

Helyi Értékek Startja 20Helyi Értékek Startja 22

A helyi értékeke mellett, a színpadon a települések kulturális csoportjai zenés, táncos produkcióit láthatta a közönség. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal tájékoztatást nyújtott az aktuális munkaügyi-, és munkavédelmi szabályokról. A helyszínen a kormányablak buszon lehetőség nyílt személyi okmányokkal kapcsolatos ügyek intézésére is.

Helyi Értékek Startja 58Helyi Értékek Startja 41

You have no rights to post comments